– Leros är mitt andra hem

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Leroslover
Bild: Leroslover
Bild: Leroslover
Reseguidens medlem Agneta, alias Leroslover är som namnet antyder helt galen i den grekiska pärlan. Här berättar hon om hur allting började och om vad som får henne att längta tillbaka.
Publicerad 1 januari 2010

Till sommaren drar Apollo som enda svenska arrangör igång charterresor till lilla Leros som är en av Tolvöarna. Leros är lite av en doldis och hamnar ofta i skuggan av grannar som Kos eller Kalymnos. Agneta besökte den grönskande ön för första gången i maj 1986 och har varit fast sedan dess.

Helsåld direkt

– Det hela började med Vings katalog som ramlade ner i brevlådan i december 1985. Där fanns detta nya resmål, där man i princip simmade bland fiskebåtar, minns Agneta som bokades in på den allra första resan i maj året därpå.

– Från hamnen Lakki transporterades vi till hotellet med taxi. Min dåvarande sambo och jag satt bara och gapade, det var så underbart vackert! Efter två veckor var vi helt sålda, fortsätter hon.

Täta återbesök

Agneta föll pladask för allt ifrån människorna och maten till havet, naturen och husen. De tre nästkommande åren blev det återbesök två gånger om året och Leros kom att kännas som ett andra hem.

– Jag frågade mig vad det var som fick mig att åka hit hela tiden och den bästa förklaringen är det speciella ljuset. Många pratar om ljuset i Skagen, detta är något liknande, menar Agneta. Det är så vackert med fästningen på sin kulle, havsvikarna och husen.

Hög mysfaktor och sevärdheter

Det finns flera sevärdheter och Agneta berättar om allt ifrån museum till naturen och de mysiga gränderna. Favoriten är belägen högt upp på en kulle:

– Fästningen med sin fantastiska utsikt rekommenderas varmt och här fins också en vacker kyrka och ett museum, berättar hon. Det finns diverse andra krykor som är värda ett besök, bland annat Agios Isidoros, som man kommer till via en liten betongbro.

Leros är ingen partyö, men Agneta berättar att det trots detta mycket att roa sig med och det finns flera festivaler under sommaren. Agnetas egna favoritbyar är de mysiga Pandeli och Vromolithos som ligger tvärsöver ön från Lakki.

– I Pandeli hittar du ett pärlband av restauranger utefter vattnet och i Vromolithos finns bland annat Taverna Paradisos med live-musik och god mat, berättar hon.

Agneta drömmer om att bosätta sig på ön och det dröjer inte länge förrän hon beger sig tillbaka till den lilla grekiska pärlan igen.

Snabbfakta Leros
Läge: Tolvöarna (Dodekaneserna) nära Turkiet.
Grannöar: Kalymnos, Patmos och Kos.
Charter: Apollo drar igång charter lagom till sommaren.
Inrikesflyg: åk via exempelvis Athen.
Båtförbindelser: du kan ta dig med båt från bland annat Kos, Kalymnos, Patmos och Samos.

Blev du nyfiken på Leros? Kolla in Agnetas filmer!
Surfa in på Agnetas egen sida på Reseguiden.se

Flyg till Athen

Charter-toppen Grekland

Mer Grekland – hitta inspiration och resor.

Om Grekland Europa

Här finns pittoreska byar nästan överallt, tusentals vackra stränder och massor av sol och värme. Grekland och dess många öar är ett semesterparadis du kan besöka om och om igen.

Vart du än åker så kommer du att se pittoreska små byar med sina typiska vit-blåa hus, härliga stränder och varmt turkosblått hav. Du kan åka på utflykt till arkeologiska och historiska sevärdheter och avsluta dagen med fantastisk grekisk mat.

Här finns stora öar som Kreta, Lesbos och Rhodos, dit du kan återvända år efter år och upptäcka nya platser. Men det finns också dussintals små öar där det är lätt att åka på upptäcktsfärd, till exempel Korfu, Kos, Lefkas, Leros, Samos, Santorini, och Zakynthos.

Det finns hundratals platser runt om på det grekiska fastlandet som är kopplade till antikens mytologi, militära slag eller dramatiska händelser. Bland annat Marathon, Thermopyle, Akropolis, Olympia och Delfi. Det smidigaste sättet att uppleva historien är att åka på en rundtur. Du kan åka på en dagstur eller en hel vecka, och du kan välja mellan teman som ”mytologi”, ”slagfält” eller ”bästa av klassiska Grekland”.