Lanzarote lockar i vinter

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Lanzarote är en av de sju stora öar som bildar den spanska ögruppen Kanarieöarna.
Publicerad 5 oktober 2011

Lanzarote är ön som ligger närmast Afrika, härifrån är det bara 125 kilometer till den varma kontinenten. Ön har ett perfekt klimat med sommarvärme året runt, och i januari ligger temperaturen kring 14 - 21 grader och det blir aldrig kallare än 18 grader i vattnet.

Enkelt att se ön med bil - eller cykel

Det här är en rätt liten ö som bara är 6 mil lång och 3 mil bred. Om du hyr en bil så kan du korsa ön från nord till syd på 40 minuter och tvärs över på 25 minuter. Många väljer att se ön med en hyrcykel. Tänk bara på att ön har den 671 meter höga bergskedjan Famares i norr och den 608 meter höga bergskedjan Ajaches i söder. Lokalbussarna mellan städerna går inte jätteregelbundet men är mycket billiga. Det kostar bara 1,50 euro att åka mellan Arrecife och Puerto del Carmen

Miniguide till de största turistorterna

De olika orterna på Lanzarote skiljer sig rätt mycket från varandra.
Puerto del Carmen är den enda riktiga staden för den som gillar uteliv och party. Här finns pubar, kasinon och nattklubbar. Stadens livsnerv är den 7 kilometer långa strandpromenaden. Playa Blanca ligger på öns sydspets. Stranden här heter Dorada och vattnen utanför är perfekta för dykaren. Costa Teguise på ostkusten har en 600 meter lång strand där många vindsurfare håller till.
Yaiza är en by på randen till vulkanerna och ligger långt från närmaste strand.

Här vimlar det av vulkaner

Under 1700-talet drabbades Lanzarote av katastrof efter katastrof när 100 vulkaner fick utbrott på ön. På bara några år täcktes den bästa åkermarken och 11 byar av lava och aska, totalt förstördes en fjärdedel av öns yta. Då trodde man att det var djävulen som orsakade utbrotten, i dag ser invånarna vulkanerna som en välsignelse eftersom de lockar miljontals turister. De flesta vulkansevärdheter ligger i den stora nationalparken Timanfaya på västra delen av ön. Här finns bland annat kulturcentret Montanas del Fuego med hotell, restauranger och en bussrundtur i lavalandskapet. I norra änden av ön finns grottan Jameos del Augua som egentligen är en lavatunnel som byggts om till trendig bar och restaurang. I närheten ligger den liknande vulkangrottan Cueva de los Verdes (”gröna grottan”) som du kan se med en guidad tur för 8 euro.

Djurshower som barnen älskar

Familjer älskar att åka till Lanzarote eftersom det finns många aktiviteter för barn. I djurparken Guinate Tropical Park på nordvästra ön finns det både känguru och apor men framför allt 1 300 fåglar av olika arter. Mest imponerande är kanske de stora papegojuppvisningarna. Vilda västern är temat i djurparken Rancho Texas. Här finns det bison, ormar och flygande örnar. När barnen tycker det är för varmt för att titta på djur kan de plaska omkring i någon av poolerna. Lite lugnare blir det om du sticker till Jardin de Cactus, en trädgård som har specialiserat sig på kaktusar. Här finns mer än 1000 olika typer av kaktus.

Äventyr på land och i vattnet

Den som är intresserad av äventyrsliv kan testa något nytt varje dag på Lanzarote. Stränderna i Playa de Famara har några av världens bästa surfingvågor och den 7 kilometer långa stranden gör att det finns gott om plats för både nybörjare och proffs. Äventyr under havsytan finns framför allt vid de berömda dykvattnen i Costa Teguise men också vid Los Erizos där man sänkt fiskebåtar för att skapa en unik upplevelse. Den som är fiskeintresserad kan hyra plats på en båt för djuphavsfiske och fånga jättar som tonfisk och hammarhaj.

Nästan allt är billigare på Lanzarote

Det är billigt att shoppa på Lanzarote eftersom ön är ett frihandelsområde där momsen är mindre än 5 procent. Den bästa gatan för shopping är Léon y Castillo i den största staden Arrecife. Bästa och största marknaden hittar du i Teguise varje söndag.
Något du bör undvika på Lanzarote är färsk frukt och färska grönsaker, allt importeras till ön och är mycket dyrt.

Världens bästa vulkangrillade kyckling

Restaurangen El Diablo ligger i nationalparken Timanfaya och grillar maten några meter ner i en vulkan. Du måste komma hit tidigt eftersom man bara serverar lunch och stänger redan vid 15. En av de mest sålda vulkanrätterna är kyckling med potatis. En typisk kanarisk maträtt är ”papas arugadas” (svart skrynkelpotatis) med ”mojo" (en stark kryddsås). Hur törstig du än blir av chili-såsen och den extremsalta potatisen – drick inte kranvattnet. Ön saknar färskvatten och får allt sitt vatten genom att avsalta havsvatten.

Så tar du dig hit

Charterbolagen Apollo, Fritidsresor och Solresor ordnar paketresor till Lanzarote under vintersäsongen. Det tar cirka 5-6 timmar att flyga från Sverige till flygplatsen i Arrecife. Det smidigaste sättet att ta sig från flygplatsen till hotellet är med charterbolagets transferbuss.


Charter till Lanzarote
Charter till Kanarieöarna