Langkawi och Koh Lipe - Asiens skönaste tvillingpar

Veronicah
Reseguiden, besökt 20 länder

Foto: golferlunkan, medlem sedan 2007
Foto: inah, medlem sedan 2006
Foto: inah, medlem sedan 2006
Foto: gasfot, medlem sedan 2008
Foto: amk, medlem sedan 2008
De idylliska grannarna Langkawi i Malaysia och Koh Lipe i Thailand går utmärkt att kombinera. Med endast 60 kilometers avstånd är det fullt möjligt att utforska båda öarna under en och samma resa.
Publicerad 11 februari 2013

För inte så länge sedan var Langkawi och Koh Lipe orörda paradis, nu vallfärdar turisterna hit både med och utan ryggsäck för att få sin del av paradiset.

Langkawi – ett skattefritt paradis
Ögruppen Langkawi som består av 100 öar, där endast en av dem är bebodd, är ett skattefritt paradis. Huvudön och Malaysias mest populära ö Pulau Langkawi, är vad man kan kalla en tax-free ö och har bra mycket rimligare priser än på fastlandet. Shoppingmöjligheterna är dock inte lika bra här som i Kuala Lumpur. Hit reser man först och främst på sol- och badsemester, men ögruppen bjuder också på många fina utflykter. Förutom vackra, vita sandstränder och svajande palmer, kan öns regnskogsklädda berg och vackra vattenfall vara värda ett besök.

Langkawi Sky Bridge – världens läskigaste bro
Langkawi Sky Bridge blev en gång i tiden utsedd av TripAdvisor till den läskigaste bron i världen. För att komma dit måste man ta en linbana som går över branta bergssluttningar – alltså ingen utflykt för dig som har höjdskräck. Väl uppe på bron får du en fantastisk utsikt över havet. Andra sevärdheter som är värda ett besök är den vackra moskén Al-Hanamoskeen, den natursköna arken Langkawi Bird Paradise eller Langkawi Crystal med sina fantatiska produkter av glas. Glas är en lokal specialitet på ön.

Så tar du dig hit och runt
Det går flyg till Malaysia med flera av de stora europeiska och asiatiska flygbolagen. Som regel måste du byta flyg en gång i Europa och en gång i Malaysia för att komma ut till öarna. Från Sverige kan du resa med charter till Langkawi med Apollo. Det finns dessutom möjlighet att ta sig ut till öarna med båt från Kuala Lumpur, Penang, Subang och Singapore. Det bästa sättet att utforska Langkawi på är med hyrbil eller motorcykel. Att hyra bil för en dag är relativt billigt. Om du inte är bekväm med att köra i andra länder är taxi ett bra alternativ.

Koh Lipe – en av Thailands vackraste öar
Koh Lipe är känt för fantastiska dyk- och snorklingsmöjligheter, för de vackra stränderna och den avslappnade atmosfären. Den lilla ön Koh Lipe, eller Pulaw Nipih som den egentligen heter, är bara cirka fyra kilometer lång och 99 meter hög på den högsta punkten. Under lågsäsongen, från maj till oktober, får du öns härliga stränder för dig själv. De tre största stränderna är Pattaya Beach, Sunrise Beach och Sunset Beach, där Pattaya Beach är den mest välbesökta. Kommer du från Langkawi med båt är det oftast här du går i land.

The Tarutao National Marine Park
Koh Lipe som är en del av The Tarutao National Marine Park, har ett stort antal olika arter under vattnet i alla möjliga storlekar och färger. Här finns det delfiner, hajar, färgglada fiskar samt ett fantastiskt korallrev. Koh Adang är den största ön i det här området och är absolut värd ett besök. Vandra upp till “View Point 3”, även känd som Chado Cliff – här får du en fantastisk utsikt över Koh Lipe.

Så tar du dig hit och runt
Det enda sättet att ta sig till Koh Lipe på är med båt från Phuket, Phi Phi, Krabi, Koh Lanta, Trang, Pak Barra och Langkawi. Ifall du inte skulle orka promenera runt ön kan du ta en av longtail-båtarna som går mellan de olika stränderna. Ska du ut och upptäcka ön på kvällstid kan det vara en bra idé att ta med en ficklampa.

Här kan du hitta bra flygbiljetter.

Här hittar du hotell på Langkawi och Koh Lipe.


Härliga charterresor