Konst och matfrossa i Florens

Louisewinberg
Medlem sedan 2010, besökt 35 länder

Bild: Thinkstock
Florens är en av Italiens populäraste städer och den klassiska konstens mecka. Här upplever du Toscanas magiska ljus, strosar i historiska kvarter, dricker mjuka Chianti-viner och frossar i världens godaste kök.
Publicerad 15 februari 2012

I Florens får du känslan av att varje hus, varje sten och gruskorn är av kulturellt och historiskt värde. Här hittar du stora delar av den historiska konstelitens mästerverk, som Davidstatyn av Michelangelo och verk av Botticelli och Leonardo da Vinci. Florens stadsbyggnad är som att kastas tillbaka i tiden med medeltida palats och renässansarkitektur. Här frossar du också i pizza och pasta med äkta mozzarellaost som den ska smaka, olivolja som får det att vattnas i munnen och solmogna söta tomater. I Toscana är du också på Chianti-vinernas hemmajord och här kan du sippa ett eller två glas som rullar sig vackert på tungan.

Världens mest kända konstmuseum

I Florens finns museer som får den konstintresserade att rysa av välbehag. Här ligger världens kanske mest kända konstmuseum, Uffizierna. Flera av konsthistoriens klassiker av giganterna finns representerade här, som Primavera av Botticelli, Bebådelsen av Leonardo da Vinci och Venus från Urbino av Titan. Kön till Uffizierna är ofta lång, så räkna med några timmar innan du kommer fram till entrén. Tänk på att det är stängt på måndagar. Andra museer är Galleria dell'Accademia, som bland annat har flera verk av Michelangelo, Bargello med flera renässansstatyer och Palazzo Pitti med delar av Medicis samlingar. Även mitt i staden finns konst du inte vill missa. Kika på Paradisets portar på Dopkapellet som ligger på Piazza del Duomo, skapade av Lorenzo Ghiberti. Dörrens motiv visar händelser ur bibeln. Dörrarna på kapellet är kopior – originalen finns på Museo dell'Opera.

Renässans och arkitektoniska klassiker

Florens stadsbild är präglad av renässansarkitektur. Det finns många fantastiska byggnader och arkitektoniska sevärdheter i staden. Den välkända och för Florens typiska Ponte Vecchio är väl värd ett besök. Det är stadens äldsta bro, från 1392. Tidigare var bron en plats för smeder och slaktare, i dag finns här guldsmedsaffärer. En annan sevärdhet är Santa Maria del Fiore, eller Duomo – katedralen, som ligger på Piazza del Duomo. Det är en imponerande byggnad med en enorm kupol.

Antipasto, cantuccini och olivolja

Maten i Toscana är värt en resa i sig. I Italien är rätterna indelade i “antipasti” – förrätter, “primi piatti” – rätter som oftare består av pasta eller risotto och “secondi” – oftast fisk eller kött. Italienarna äter gärna i flera timmar, länge och mycket. Om du bestället en “antipasto misto” får du en blandtallrik med delikatesser, en skön början på middagen. Till maten avnjuter du Toscanas stolthet – Chiantivin. De bästa kommer från områdena Classico och Rufino. Smaka olivolja som den ska smaka, tomater som är söta av solen och till kaffet smakar det med en liten cantuccini – en mandelskorpa.

Upplev Toscana

Toscana är ett helt fantastiskt landskap och perfekt att bila i. Om du flyger men vill ha bil så är det billigaste att boka hyrbilen hemifrån. Landskapet böljar fram och här upplever du det speciella ljuset som så många konstnärer söker när de åker hit, ackompanjerat av silhuetten från vinfälten och olivlundarna. Besök vingårdar och är du vinkunnig kan du göra många fynd. Sköna utflyktsmål från Florens är bland annat Pisa och den lilla pittoreska staden Lucca. I Pisa finns det berömda lutande tornet och i Lucca strosar du i trånga gränder och äter på mysiga kvarterskrogar. Det är fint att promenera uppe på den 4 kilometer långa stadsmuren som är från 1500- och 1600-talet. Till både Pisa och Lucca går det även tåg, resor som tar respektive cirka en timme.

Så tar du dig runt

Hela centrala Florens är avstängt från biltrafik mellan 07.30 och 19.30. Om du har bil med dig så ställ dig på särskilda parkeringsplatser, exempelvis finns en sådan vid järnvägsstationen. Det är ganska dyrt att åka taxi. Det är billigast att ta en taxi på gatan – om du ringer så börjar taxametern så snart du bokat.

Så tar du dig hit

Det går flyg från flera orter i Sverige. Om du ska uppleva Florens och resten av Toscana kan du välja att landa på flygplatsen i Florens, Pisa eller Bologna. Från Florens flygplats går det buss in till centrum, en resa som tar runt 20 minuter. Om du flyger till Pisa så kan du ta direkttåg därifrån till Santa Maria Novella-stationen i Florens. Från Bologna tar det cirka en och en halv timme till Florens med bil.

Flyg till Florens

Prisvärda och populära hotell i Florens

Om Florens Toscana, Europa

Historia
Konst
Kultur
Arkitektur
Begränsat nattliv
Shopping

Florens, beläget mitt i Toscana böljande landskap, tar emot besökare från hela världen som vill njuta av god mat, kultur och arkitektur.

Den kända Brunelleschi kupolen på katedralen Santa Maria del Fiore är det första som möter besökaren vid ankomsten till Florens. Ett byggnadsverk som sades vara omöjligt att uppföra men som färdigställdes i slutet av 1400-talet. Idag tronar kupolen över staden som en påminnelse om att även det omöjliga är möjligt. Florens är hem åt några av världens största konstskatter och på det välkända museet Uffizierna kan tavlor av Leonardo da Vinci, Rafael och Botticelli beundras. Ytterligare konst kan ses på torget Piazza della Signoria, bland annat statyn av Neptune och Perseus återfinns här. Mellan sightseeing och museibesök bör du inte missa att ta en panini till lunch på det populära Due Fratellini eller en kaffe på ikoniska Café Gilli med anor från 1733.
Staden har goda shoppingmöjligheter, området mellan floden Arno och katedralen är Florens shoppingstråk men för att fynda märkeskläder är The Mall ett bättre alternativ. Ett besök i saluhallen Il Mercato Centrale bör planeras in för att ta del av de italienska delikatesser Toscana erbjuder. Framförallt är regionen känd för sina många vinproducenter, så som Chianti och Brunello. Avnjut ett glas på en av Florens många vinbarer eller varför inte boka ett besök på en närliggande vingård.