Koh Mook – ön med den magiska piratgrottan

Aniika
Medlem sedan 2010, besökt 58 länder

Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Foto: aniika, medlem sedan 2010
Från en becksvart simtur mynnar den trånga passagen ut i en liten lagun med palmer, omgivna av klippor som sträcker sig högt, högt upp mot skyn. Jag kippar efter andan och undrar om jag just har dött och återuppstått som Kapten Jack Sparrows i ”Pirates of the Caribbean”, fast denna gång på Thailands östkust. Här guidar Reseguidens medlem Annika, alias aniika, till sitt paradis.
Publicerad 18 januari 2013

På den frodiga lilla ön (med betoning på liten, ön mäter bara drygt 4,4 km från norr till söder) Koh Mook hittar du, förutom timglasvit sand, smaragdgrottan ”Emerald cave”. Grottan, eller ”Tham Morakot” som thailändarna kallar den, var för länge sedan en plats där sjöpiraterna gömde sina byten från världens ögon.

Ta dagen som den kommer

Koh Mook, som ligger cirka 60 kilometer från Krabi och 30 kilometer från Koh Lanta, består i stort sett bara av ett litet fiskesamhälle och en handfull resorts. Här befinner du dig milsvida bort från ivriga strandförsäljare, och kan koncentrera dig på att finna lugnet. Efter några timmar på ön är du snart nere i bybornas tempo och kan falla in i mantrat ”ta dagen som den kommer”. Här finns ingen anledning att stressa. En löst springande get kan ge dig en och annan nyfiken blick, annars är öns drygt 1500 invånare upptagna med att dona med sitt eget. Någon mekar med sin moppe, en annan lagar ett fiskenät, och en tredje strosar bort mot öns lilla affär. Trots det begränsade utbudet på varor, verkar affärens ägare ändå lyckas tillhandahålla allt du kan tänkas behöva under din vistelse på ön.

Sandstranden du har letat efter

Många och långa har resorna varit för att hitta den perfekta sandstranden. Faktum är att den där stranden du är ute efter faktiskt kan finnas på just Koh Mook, närmare bestämt på Sivalai Beach Resort. Här knastrar den kritvita sanden likt potatismjöl under fötterna, och känslan av perfektion går inte att förneka. Resorten, som du hittar på östra sidan av ön, har en långgrund strand som är barnvänlig. Här finns också både barn- och vuxenpool. Enklare resorter, som ”Koh Mook Resort” finns också på ön. Även bungalowhotellet ”Charlie Beach Resort” är att rekommendera.

Välsmakande Panaeng

Om inte annat är ön väl värd ett besök bara för att få smaka en fantastiskt god Panaeng på restaurangen som tillhör Koh Mook Resort. Bli inte lurad av restaurangens anspråkslösa utseende, här vet kockarna vad de gör! Missa heller inte ”Coco Lodge”, en liten bar mitt på ön som är uppbyggd av drivved från havet. Skulle Robinson Kruse bygga en bar skulle den förmodligen se ut just så. Det är dock inte säkert att baren är bemannad när du råkar gå förbi. Kanske är det så att personalen istället sitter bänkad framför en av öns skjulliknande bostäders tv-apparater, för att skratta högt åt någon asiatisk tv-show.

Emerald cave

Koh Mook är förmodligen mest känd för sin ”Emerald cave” – en oas väl gömd för omvärlden. För att komma till grottan krävs en simtur genom en 80 meter trång och becksvart passage in i ett berg. Aldrig kunde uttrycket ”jag ser ljuset i tunneln” vara mer efterlängtat! Den trånga passagen mynnar till slut ut i en sagolik lagun, med branta klippor som sträcker sig upp mot solljuset. Enligt inskriptionen på en stor sten intill strandkanten var det här piraterna förvarade sina skatter som de hade erövrat från förbipasserande skepp. Tidvattnet gör grottan till det ultimata gömstället för värdefulla skatter. De flesta utflyktsarrangörerna i närheten av Koh Mook anordnar utflykter till Emerald Cave, om inte annat kan du hyra en longtailboat med chaufför och åka dit på egen hand. Guide rekommenderas alltid, vet du inte vad du gör riskerar du att fastna i grottan på grund av tidvattnet.

Utflykter till närliggande öar

Till Koh Mook åker man för att finna lugn och ro. För den som snabbt blir rastlös finns det många utflyktsmål i närheten. Koh Rok, Koh Kradan eller Koh Ngai är alla närliggande öar, där det kan avnjutas både bra snorkling och dykning.

Så tar du dig hit

Hit kommer du med färja/båt. Båtar går regelbundet från piren i Saladan, Koh Lanta. Båtturen tar cirka 3-4 timmar. Båtar går även från Thung Ku Pier i Trang Province, och från Koh Lipe. Skulle man missa linjetrafiken går det att hyra en longtailbåt. Ön är bilfri, du tar dig istället runt med hyrd vespa eller mopedtaxi. Bered dig på att hålla i dig hårt, för guppandet och skuffandet kommer inte ens de mest vana chaufförerna undan. Högsäsong på Koh Mook är från december till april.


Charter till Thailand

Om Koh Mook Ban Ko Muk, Asien

Fridfulla Koh Mook ligger söder om Koh Lanta utanför Thailands västkust. En fridfull och vacker ö med grönska, härliga stränder och klart vatten. Ön passar bra för dykning och snorkling. Lokala restauranger varvas med hotell och bungalows.

2 / 4
Thinkstock
4 / 4
Thinkstock