Koh Lanta – ett familjeparadis

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Barnfamiljer älskar de långgrunda stränderna på Koh Lanta.
Foto: viiicky, medlem sedan 2010
För barnfamiljer är Koh Lanta paradiset på jorden. Här finns långgrunda stränder och hotell med krypavstånd till vattenbrynet. På Koh Lanta är livet enklare.
Publicerad 16 oktober 2018

Härliga Koh Lanta är en favorit hos oss svenskar. Många väljer att bo här i några månader, något som också är möjligt för de som har barn i skolålder då det finns svenska skolor. Men de flesta som reser till Koh Lanta reser med charter på vinterhalvåret och många väljer att resa hit år efter år.

Lugn stämning

Koh Lanta är en ö som ligger söder om Phuket och Krabi. Även om det är många som reser hit, så lyser massturismen med sin frånvaro. Det är en betydligt lugnare stämning här än i till exempel Phuket. I Koh Lanta finns inga höghus eller försäljare på stränderna, då myndigheterna förbjudit det. Här är det strandhäng med en bra bok, lek i vattenbrynet eller snorkelutflykt som gäller.

Här bor du

Oavsett var du väljer att bo, så kommer du att bli nöjd. På Koh Lanta finns allt från stora lyxhotell till enklare bungalowbyar. Några av de stora charterbolagen har hotell med barnklubb. Det finns inte något pulserande nattliv men några barer och klubbar, varav de flesta ligger på stranden. Mest liv och rörelse är det i Khlong Dao och på Long Beach, som är de två stränderna närmast huvudstaden på ön Saladan. Ju längre söderut du kommer, desto lugnare och mer öde blir det.

Upplevelser över och under vattnet

Området runt Koh Lanta är en marin nationalpark och dykningen här är fantastisk. En kort båttur från ön ligger den lilla paradisön Koh Rok som är en perfekt dagsutflykt. Det är också populärt att gå en matlagningskurs i det thailändska köket och vandra med guide i djungeln.

Shopping och mat

Det finns inte något stort köpcentrum på Koh Lanta. Men det största utbudet finns i huvudstaden Saladan på öns norra sida. Här kan du köpa bland annat cd-skivor, dvd-skivor, strandkläder och sandaler. Det mesta är kopior. Klong Dao och Long Beach har också en del butiker. Längs hela kusten ligger det strandrestauranger med hög mysfaktor. Du sitter på kuddar i sanden och avnjuter middagen i solnedgången. I Saladan hittar du flera trevliga restauranger som står på pålar i vattnet och deras specialitet är fisk och skaldjur. Det finns även restauranger som serverar västerländsk mat här.

Så tar du dig hit

Om du reser hit med charter så landar du på Krabi flygplats. Därifrån tar transfern till färjelägret cirka 50 minuter. Båtturen tar cirka 15 minuter. Flyger du reguljärt så landar du antingen på Krabi flygplats eller på Phuket flygplats. Därifrån får du ordna med bil-och båttransfer. På Koh Lanta tar du dig runt med tuk-tuk, alltså mopedtaxi där du sitter i en liten vagn. Det kostar nästan ingenting och är lätt att få tag på i de flesta områden. På öns södra sida kan det vara bra att förbeställa tuk-tuk, för att slippa långa väntetider.

Resor till Koh Lanta
Charter till Thailand
Flyg till Thailand


Erbjudanden