Kambodja – genuint och vackert

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: Dreamstime
Foto: treb, medlem sedan 2007
Foto: emelie, medlem sedan 2006
Missa inte Thailands genuina granne Kambodja. Satsa på sol och bad i Sihanoukville, historia i Phnom Penh och kultur i Siem Reap.
Publicerad 8 oktober 2008

Kambodja är belägen i hjärtat av Indokina och efter 30 år av inbördeskrig har landet äntligen börjat locka turister igen. Reser du hit, var beredd på att landet skiljer sig från mer etablerade charterdestinationer.

Kambodja består av ett låglänt skogsland och savanner, men också av berg och regnskog. Det finns en mängd olika sandstränder längs kustremsan, blandat med mangroveträsk och små öar. Mekongfloden flyter igenom landet och delar upp Kambodja i en västlig och en östlig del. Den goda maten, den buddhistiska kulturen och den orörda omgivningen gör Kambodja till ett härligt resmål.

Högsäsong

Högsäsongen sträcker sig mellan december-januari, då temperaturen och luftfuktigheten är som lägst.

Sevärdheter

Angkor Wat: Tempelområdet i Angkor är en av världens största sevärdhet och lockar varje år hundratusentals turister. Det största och mest kända templet är Angkor Wat, och runt omkring ligger flera fristående tempel utspridda i ett tätt djungellandskap. Området är stort och där finns sandstensfigurer, pagoder och stupbranta tempeltrappor.

Siem Reap: Staden ligger granne med djungeltemplen och här är landskapet platt och färgerna mjukt gulröda. Staden, byggd i kolonial och traditionell stil, växer så det knakar och här finns allt du kan önska dig som turist. Staden erbjuder god mat på fint inredda restauranger, hotell med pool och lokala marknader.

Phnom Penh: Renodlade turistattraktioner är lätträknade, missa inte det kungliga palatset eller tortyrmuseet Toul Sleng, som ger insikt i Kambodjas nutidshistoria- en skakande upplevelse.
Men det bästa sättet att uppleva Phnom Penh är att promenera med en kamera på magen. Upplev stadens gamla kolonialhus med dess nötta fasader, de tre floderna som flyter samman och de lokala marknaderna. Dans har alltid haft en central betydelse i den kambodjanska kulturen. Är du intresserad kan du se den traditionella dansen på den kungliga baletten i Phnom Penh.

Shopping

I huvudstaden Phnom Penh finner du shoppingcentret Phsar Thom Thmei. En stor turistattraktion i art deco-stil, med massor av butiker och stånd där det säljs guld, silver, antika mynt, kläder, klockor, blommor, mat och skor. Du kan också besöka Russian market, även kallad Psar Tuol Tom Pong, om du exempelvis är ute efter en stekpanna, ätpinnar eller siden.

Mat

Maten påminner om det thailändska köket men är inte lika kryddstark. En känd maträtt i Kambodja är Fish Amok. Beställer du denna rätt får du havets läckerheter i kokosnötsgräddsås som tillsammans med ris serveras i en hel nöt. Till detta dricks det gärna öl och Angkor och Anceer är två av de mest kända märkena.

Bra bad

Sihanuokville ligger på en halvö i södra Kambodja och här finner du landets mest kända stränder. Den vackraste stranden heter Sohka beach och den längsta och populäraste Occheuteal beach. Du väljer strand efter humör och det finns barer och restauranger i enkel arkitektur där ledordet är charm. Den som finner Thailand billigt möter här ännu lägre priser. En tallrik havskräftor med lime, vitlök och chili kostar omkring fem kronor.

Vett och etikett

I Kambodja anses det opassande att tala högt, ropa och skrika. Det passar sig inte heller att kyssas eller smekas offentligt. Genom att respektera landet, kommer du med större chans att mötas med öppna armar.

Priser

Boende: Cirka 40 kronor.
Mat: Sällan över 20 kronor.
Transport: En fem timmars bussresa kostar mellan 25-35 kronor.

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du fler resor:
- Alla resor till Kambodja
- Flyg till Kambodja
- Hotell i Kambodja


Flyg till Kambodja

Hotell i Kambodja

Kambodja Asien

Karta över Kambodja

Angkor munkar blir en färgklick
2 / 8
Barnen i templet
3 / 8
Tjocka släkten kommer till stan
4 / 8
Strandförsäljerska
7 / 8
Den bolmande munken
8 / 8
Populära resor från Göteborg till Kambodja