Publicerad 12 januari 2012

Ryska turister är en av de grupper av turister som ökar mest i Stockholm. En av de populäraste utflyktsmålen är lekhuset som är uppbyggt efter olika barnböcker, däribland Astrid Lindgrens berättelser och karaktärer.

Slog alla rekord

Under första veckan av 2012 var antalet ryska besökare på Junibacken fler än någonsin. Under nyårsafton och nyårsdagen var i stort sett alla besökare ryska.

– Antalet grupper som bokar in sitt besök hos oss är större än någonsin, närmare 100 stycken på en vecka, men vi märker också av att det blir vanligare och vanligare att ryssarna reser på egen hand. Och att man reser med små barn. Tidigare var största andelen ryssar hos oss vuxna, ofta tillsammans med barn i yngre tonåren, säger Anastasia Nikulina, turistvärd på Junibacken till Standby.

Ryska fraser

Anastasia är ryska och lär ut användbara ryska fraser till sina kollegor. Personalen på Junibacken ska kunna tillräckligt med ryska för att kunna hälsa välkomna, förklara varifrån Sagotåget avgår och var man hittar toaletterna. Det är extra viktigt under årets första dagar. Ryssarna reser mycket under ledigheten i början av januari under den rysk-ortodoxa julen.