Joniska öarna – en grekisk favorit

Linae
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: DeiaCee / Thinkstock
Foto: Shutterstock
På Greklands västkust ligger en av landets vackraste ögrupper, nämligen Joniska öarna. Här är vattnet klarare än någon annanstans i Grekland och det finns en ö för alla.
Publicerad 3 juni 2016

Joniska öarna är kanske inte den mest kända ögruppen i Grekland, men helt klart en av de vackraste. Här ligger öar som Korfu, Zakynthos och Lefkas – alla öarna är kända för sina vackra stränder. Funderar du på vilken ö du ska välja så har vi satt ihop en liten nybörjarguide så att ditt val blir lite lättare.

Lefkas

Ett av de mest spännande resmålen i den grekiska övärlden är Lefkas. Här hittar du några av de absolut vackraste stränderna i Grekland, och mest spektakulär av de alla är antagligen Porto Katsiki på öns västkust. Här stupar de vita klipporna rätt ner i havet, och även om det är svårt att nå stränderna så är det väl värt turen. Lefkas är en ö där du absolut måste hyra en bil för att ta dig runt till alla strandpärlorna. Den största semesterorten är Nidri som ligger på östkusten, men öns största stad är Lefkas stad som har ett trevligt centrum med ett fint torg där du kan sitta i skuggan på ett café och dricka en kall frappé. Inte långt från Lefkas ligger familjen Onassis privata ö, Scorpios, och även om du inte får gå i land så är en båtutflykt där du seglar förbi ön en upplevelse du inte får missa.
- Se all charter till Lefkas

Korfu

En av de grönaste och frodigaste öarna i Grekland är Korfu, som också kan fresta med vackra stränder och bra golfbanor. Ön har flera trevliga semesterorter där Gouvia är den största och länge också den mest populära med sin två kilometer långa sandstrand. Men de sista åren har många av orterna på Korfus västkust tagit över som de mest populära – och här är prisnivån lägre än på resten av ön. Sidari på nordkusten är också ett resmål som har blivit mer och mer populärt och idag är det en komplett semesterort med fantastiskt fin strand. Korfu är också ett bra resmål för dig som vill ha en aktiv semester, och om du gillar att vara under vattnet så är Korfu faktiskt en av få öar i Grekland där sportdykning är lagligt.
- Se all charter till Korfu

Zakynthos

Många tänker nog att Zakynthos är en partyö, och det är inte helt osant, men den vackra ön har så mycket mer att erbjuda än det. Är du ute efter fest så är det i Laganas du ska bo, men även här finns det lugna områden och stranden är både långgrund och barnvänlig. Vid samma strand ligger också den lilla semesterorten Kalamaki som är ännu mer barnvänlig. En av de mest populära orterna på ön är Argassi, som inte har någon stor strand att skryta med, men många bra hotell och goda restauranger. Och bara 20 minuter bort med bil eller buss, på Vasilikoshalvön, ligger många av de bästa stränderna på ön. Här är det stor fördel att ha hyrbil, något som egentligen gäller på hela ön, om än bara några dagar av semestern. Zakynthos är ingen särskilt stor ö så på en dag kan du stanna till på en strand på förmiddagen, äta lunch på en annan och sola dig i dagens sista solstrålar på en tredje.
- Se all charter till Zakynthos

Kefalonia

Kefalonia är känd från filmen “Kapten Corellis Mandolin” med Nicholas Cage och Penelope Cruz, och är en ö där turismen är i liten skala även om det går charter med direktflyg. Även här är det otroligt många vackra stränder, och mest känd är antagligen populära Myrtos Beach. Många väljer att bo i semesterorten Lassi som har en väldigt fin sandstrand, är barnvänlig och har ett bra utbud av restauranger. Vill du bo i en mer genuin ort ska du välja Argostoli eller kanske den lilla fiskebyn Katelios. Även här på Kefalonia är det bra att ha hyrbil några dagar för det finns mycket spännnande att både se och göra utanför semesterorterna.
- Se all charter till Kefalonia

Parga

Nej, Parga är inte en ö, men det känns lite som att du är på en ö när du är här. Staden ligger på Greklands västkust, inte långt från bron över till ön Lefkas. Parga ligger som en amfiteater över hamnen och oavsett var du bor i staden har du gångavstånd till tre stora stränder. Valtosstranden är den längsta och mest kända, men stranden i stan är minst lika fin. Det finns många bra vandringsleder i området runt om i staden som är ganska kuperad – perfekt om du vill gå på en promenad på morgonen innan det blir för varmt. Parga är också ett väldigt romantisk resmål, kanske inte den mest barnvänliga – i vilket fall inte för de minsta barnen, och många åker hit på bröllopsresa. Många förälskar sig i Parga och kommer tillbaka år efter år.
- Se all charter till Parga

I Reseguidens jämförelsetjänst hittar du fler resor:
- All charter till Grekland
- Sista minuten till Grekland
- Jämför alla all inclusive-resor till Grekland


Charter till GreklandSe alla erbjudanden till Grekland

Om Grekland Europa

Här finns pittoreska byar nästan överallt, tusentals vackra stränder och massor av sol och värme. Grekland och dess många öar är ett semesterparadis du kan besöka om och om igen.

Vart du än åker så kommer du att se pittoreska små byar med sina typiska vit-blåa hus, härliga stränder och varmt turkosblått hav. Du kan åka på utflykt till arkeologiska och historiska sevärdheter och avsluta dagen med fantastisk grekisk mat.

Här finns stora öar som Kreta, Lesbos och Rhodos, dit du kan återvända år efter år och upptäcka nya platser.
Men det finns också dussintals små öar där det är lätt att åka på upptäcktsfärd, till exempel Korfu, Kos, Lefkas, Leros, Samos, Santorini, och Zakynthos.

Det finns hundratals platser runt om på det grekiska fastlandet som är kopplade till antikens mytologi, militära slag eller dramatiska händelser. Bland annat Marathon, Thermopyle, Akropolis, Olympia och Delfi. Det smidigaste sättet att uppleva historien är att åka på en rundtur. Du kan åka på en dagstur eller en hel vecka, och du kan välja mellan teman som ”mytologi”, ”slagfält” eller ”bästa av klassiska Grekland”.

Karta över Grekland