Istanbul - två världar i en stad

Maria
Medlem sedan 2007

Foto: cala, medlem sedan 2006
Foto: emelie, medlem sedan 2006
Foto: leroslover, medlem sedan 2006
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Tsarigrad, Bysants, Gosdantnubolis och Konstantinopel. Kärt barn har många namn, och Istanbul är mötesplatsen där öst möter väst – bokstavligt talat. Detta är nämligen den enda stad i världen som sträcker sig över två världsdelar.
Publicerad 26 juli 2008

Istanbul historia är en fartsfylld berättelse, och spår av den hittar du överallt i staden – vart du än vänder dig är det något spännande att se. Uppskattar du god mat har Turkiet dessutom en matkultur som får smaklökarna att slå dubbla volter, både till frukost, lunch, middag och meze.

Massor att göra!
Reseguidens medlem Leroslover åkte till Istanbul i maj i år.
– Det finns massor att göra. Vi bodde i Sulthanamet där nästan alla sevärdheter finns. Till Blå Moskén och Agia Sophia hade vi max 10 minuter att gå.

I sitt resealbum berättar hon om alla sina upplevelser; allt från klassiska sevärdheter, shopping på Istikal Caddesi, båttur på Bosporen och utflykt till Prinsöarna i Marmarasjön.

Maten var också en upplevelse i sig.
– Vi hade spanat in en restaurang för vi ville ha en Ottomansk gryta som normalt bara serveras till 2 personer. Så gott!

Minnerna från Istanbul är många, och resan gav definitivt mersmak.
– Vi åker gärna tillbaka. Jag hoppas att Turkish Airlines börjar flyga direkt från Göteborg. Jag har skickat förfrågan till dem och när jag får svar så rapporterar jag det till er!

Blev du nyfiken på Istanbul?

Här är flera tips från Reseguidens medlemmar:

Ainodive tipsar: Vill du hitta bra restauranger till bra priser ska du ta dig till Istikal och Taksim där turkarna själva spenderar sin tid. Finns många restauranger att välja på, också på sidogator. Missa inte Nevizade Sokak, en gågata där borden står på gatan. Beställ meze och njut av kvällen!

Ett annat tips är Hamdi Et Lokantasi vid Eminönü, är rätt dyrt men god mat och superb utsikt!

En båttur på Bosporen är ett måste! Har du tid kan du åka färja över till anatoliska sidan av Istanbul till Kadiköy och kolla runt där. Annat du kan försöka hinna med är hamam t.ex. Cagaloglu som ligger i Sultanahmet-området.

Zila tipsar: Ta båten till den asiatiska sidan. Finns en massa turer att åka på längs Bosporen. Själv valde jag att åka med den vanliga pendelbåten. Billigt och smidigt. Utanför Haga Sofia hittar du cisternerna. Rätt coola att vandra i. Klassisk musik och en massa hungriga fiskar i udda miljö.
Tycker också att haremet var värt ett besök. Ligger alldeles vid sidan om Haya Sofia.

Kimman tipsar: Gå rakt genom hela Grand Bazaar uppifrån och ner (ligger i en backe) och ut på smågatorna nedanför. Genuint, häftigt, annorlunda. Djurmarknad (blunda där), bröllopsgata, skomakargata, kastrullmakargata osv. Få turister men massa folk.

Hitta resan till Istanbul


FlygtoppenHotel från 3 stjärnor


Sista minuten till Turkiet


Om Istanbul Turkiet

Arkitektur
Historia
Kultur
Nattliv
Shopping
Storstad
Weekend

I Istanbul möts Europa och Asien. Bosporensundet är det enda som skiljer de två världsdelarna åt och sundet binder ihop Medelhavet med Svarta havet. Istanbul, forna Konstantinopel, har mycket historia, varma människor och fantastisk mat från världens alla hörn.

En båttur på Bosporensundet rekommenderas varmt, upplev staden från vattnet och se hur enorm staden faktiskt är. Stanna till vid någon restaurang vid vattnet och njut av färsk fisk eller varför inte lokal kebab? Avsluta med en klassisk turkisk dessert, de är fenomenala på att göra små bakverk med pistagenötter och annat gott. Även du som egentligen inte är förtjust i sötsaker kan njuta av dessa vackert skapta bakverk.

Hagia Sofia, denna enorma kyrka som är lika vacker på utsidan som insidan, är väl värt ett besök. Den stora kupolen syns på långt håll och gör ett mäktigt intryck. Vill du uppleva en lugnare del av Istanbul kan du besöka Prinsöarna som består av nio olika korallöar belägna i Marmasjön – här finner du bland annat stränder och häst och vagn istället för taxibilar.

Många besöker Istanbul för shoppingen. Ska du till exempel sy upp klänningar och kostymer inför ett bröllop eller annan fest kan du passa på att göra detta till bra priser i Istanbul.

Utsikt över Bosporen från en "rooftop bar"
1 / 34
22 miljonersstaden
2 / 34
Blå Moskén i solnedgång.
3 / 34
På promenad vid Marmarasjön
5 / 34
Miniaturk - Aspendos Amphitheatre, Antalya
7 / 34
Istanbul i solnedgång
10 / 34
kryddstarkt!
11 / 34
Miniaturk - Rock Houses of Mardin, Mardin
16 / 34
Te på Pierre Loti kafé
17 / 34
På Bosporenturen
19 / 34
Vackert visade varor
20 / 34
en annan vy på tvätten
22 / 34
På väg till Agia Yorgi kyrkan
26 / 34
Månljus över Bosporen
27 / 34
Vyn från Topkapi palatset
28 / 34
Båttur på Bosporen - nära Svarta Havet
32 / 34
En välkänd vy - vi anländer till Eminönühamnen
33 / 34