Publicerad 8 mars 2012

Strejken som kunde ha brutit ut på fredagen den 9 mars är nu avblåst och parterna har kommit överens om att kabinpersonalens arbetstid ska regleras via kollektivavtal.

Bakgrunden till strejkvarslet är att Norwegian säger nej till Unionens krav på kortare arbetsveckor för kabinpersonalen. I nuläget finns en möjlighet att planera in upp till 60 timmars arbete per sjudygnsperiod, något som Unionen vill sätta stopp för.

Åsa Larsson, informationschef på Norwegian, är kritisk till förslaget och säger att det inte går att jämföra en flygvärdinnas arbetstid med någon som exempelvis jobbar på kontor, eftersom det handlar om oregelbundna tider. Det finns en rad begränsningar och hon förklarar att den faktiska arbetstiden för kabinpersonalen hos Norwegian idag är i snitt 31 timmar i veckan.

Unionen har enats med andra bolag

– Vi har redan tecknat avtal med SAS och flera andra flygbolag och kommit fram till en kompromiss som lämnat alla parter nöjda, säger Unionens förhandlingschef Niklas Hjert.

Nyligen kom Unionen överens med charterflygbolagen Novair, TUIfly och Primera Air efter fyra dagars strejk. Resultatet blev en central reglering av arbetstiden med 47,5 timmar, med möjlighet till lokala undantag.