Hur söker man visum till Thailand?

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: i Stock
Thailand har länge varit ett populärt resmål bland oss svenskar. Fler och fler väljer att spendera lång tid i landet. Hur gör man då med visumfrågan? Här har vi listat viktiga saker att tänka på för att inte få problem vid inresan.
Publicerad 3 oktober 2018

Har du tänkt att spendera föräldraledigheten i Thailand, eller vill du kanske köpa ett hus i detta vackra land? Ska du arbeta eller kanske studera? Vi har listat de vanligaste visumtyperna samt viktiga saker att tänka på när du ansöker om ditt visum.

Vilken typ av visum behöver jag?

Först och främst är det viktigt att du tänker efter vad syftet med resan är. Det finns flera olika sorters visum och väljer man att ansöka om fel typ av visum kan detta leda till problem, och i värsta fall till att du blir nekad inresa i landet. Här följer kortfattad information om de olika visumtyperna du kan välja att ansöka om.

Turistvisum

Det här är den vanligaste typen av visum, och alltså den som gäller om du ska till Thailand på semester under en längre period. Som svensk behöver du inte visum om du ska stanna i upp till 30 dagar. Ifall du planerar att stanna längre än 30 dagar är det smidigast att ansöka om visum hemifrån i god tid innan avresa. Då får du istället stanna i 60 dagar, med möjlighet att förlänga med ytterligare 30 dagar på plats. Ifall du reser ut ur landet för att återvända direkt kan man förlänga sin vistelse med 7-15 nya dagar. Det här får man endast göra två gånger. Med ett turistvisum får man inte arbeta i Thailand, inte ens gratisarbete i någon form. När du fått ditt visum måste du påbörja din resa inom 90 dagar. Ifall du väljer att resa hem innan ditt visum gått ut är visumet förbrukat och du måste ansöka om ett nytt visum nästa gång du reser. Det finns dock även visum som är giltiga för två eller tre inresor. Tänk på att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter inresedatumet. Du behöver också visa en kopia av din flygbiljett för att bevisa att du har en hemresa inbokad.

Besöksvisum

Om du ska åka till Thailand för att besöka någon släkting så behöver du ett visum som kallas för Non Immigrant Visa ”O”. Förutom de vanliga papperna behöver du kunna visa upp ett dokument, i form av äktenskapbevis, födelseattest eller liknande, som bevisar ditt förhållande med en thailändsk medborgare. Med ett besöksvisum får du stanna i landet i 90 dagar, visumet kan dock förlängas på plats hos migrationsmyndigheterna.

Affärsvisum

Ska du besöka Thailand för affärsresa eller för att jobba behövs ett speciellt visum för det. Visumet kallas Non-Immigrant Visa och det finns i många olika varianter beroende på syftet med resan. Förutom de vanliga dokumenten krävs många viktiga papper, bland annat ett godkännande från arbetsministeriet i Thailand. För att få ett sådant måste din arbetsgivare i Thailand ansöka om det hos Office of Foreign Workers Administration, Department of Employment, Ministry of Labour. Med ett affärsvisum kan du stanna i Thailand i 90 dagar. Det går även att ansöka om förlängning på plats i Thailand hos migrationsmyndigheterna.

Pensionärsvisum

För dig som är pensionär och minst 50 år gammal finns det möjlighet att få ett långtidsvisum till Thailand. Visumet kallas för Non Immigrant Visa ”O-A” och med ett sådant kan du få stanna i Thailand i ett år, men var 90:e dag behöver du besöka migrationsmyndigheterna i Thailand och rapportera att du finns på plats. Det finns även möjlighet till förlängning. För att få ansöka om ett pensionärsvisum finns flera krav du behöver uppfylla, bland annat får du ej ha för avsikt att jobba, inte finnas i polisens register och inte ha sjukdomar som till exempel spetälska, tuberkulos och narkotikamissbruk.

Studentvisum

För dig som tänkt studera i Thailand behövs ett visum som kallas för Non-Immigrant Visa ”ED”. Förutom de vanliga ansökningspapperna behövs bland annat antagningsbesked från skolan och rekommendationsbrev från din skola i Sverige. Samma visum behövs för dig som tänkt praktisera på ett företag i Thailand. Då krävs dock fler dokument och redogörelser. Med det här visumet får du stanna i Thailand i först 90 dagar, men det går att förlänga på plats hos migrationsmyndigheterna.

Overstay

Se till att inte stanna i Thailand längre än vad visumet tillåter. Ifall du gör detta kommer du att behöva betala en så kallad “overstay-fee”. Att stanna för länge är ett lagbrott och bör undvikas då detta stämplas i ditt pass och kan ge dig problem vid nästa resa. För varje dag du stannat för länge får du betala 500 thailändska baht, med undantag för första dagen som är gratis. Böterna betalas vanligtvis på flygplatsen och kan du betala dessa och har en biljett ut ur landet brukar det inte vara några problem. Men kan du ej betala boten eller visa upp en biljett kan du få stora problem och bli förd till Immigration Detention Centre.

Andra viktiga saker att tänka på

Var noggrann när du fyller i din visumansökan, då den thailändska ambassaden har strikta regler och inte behandlar ofullständiga eller felaktiga ansökningar. Se till att ditt pass är helt och att inte någon sida saknar eller riskerar att trilla bort. Observera att du behöver skicka med två passfoton i svartvitt eller färg som är max 6 månader gamla. De ska vara 45×35 mm och med vit bakgrund. Byt inte pass efter att du fått ditt visum då detta är knutet till ditt passnummer, skaffar du ett nytt pass kommer du att behöva ansöka om ett nytt visum. Ifall du ej är svensk medborgare besök ambassadens hemsida för information om hur du bäst ansöker om visum. Viktigt för alla att tänka på är att visuminformationen kan ändras, se därför alltid till att hålla dig uppdaterad på Thailändska ambassadens hemsida.

Bra länkar för mer information

Royal Thai Embassy Stockholm

Royal Thai Embassy Göteborg


Erbjudanden Thailand