Hua Hin – den thailändska turismens vagga

Rolf_52
Medlem sedan 2007, besökt 55 länder

Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Foto: rolf_52, medlem sedan 2007
Hua Hin blev den första riktiga badorten i Thailand på 1920-talet när thailändske kungen byggde sitt sommarpalats här. Bangkokssocieteten slog följe och Hua Hin har med åren utvecklats från en liten fiskeby till en internationell turistort där tusentals ”faranger” (västerlänningar) valt att slå sig ner för långtidsboende. Reseguidens medlem Rolf, alias Rolf_52, guidar här till sitt paradis i Asien.
Publicerad 18 januari 2013

Några av förklaringarna till Hua Hin popularitet är närheten till Bangkok och att Hua Hin har allt som en stad ska ha till skillnad från renodlade turistorter. Här finns tio golfbanor, ett varierat restaurangutbud som erbjuder smakupplevelser från hela världen, ett pärlband av fina stränder, spännande nationalparker och ett varierat utbud av turistattraktioner och aktiviteter. Hit reser Bangkokborna på helgen för att koppla av och roa sig. Om du vill ha en skön och varierad vistelse eller stanna lite längre är Hua Hin det perfekta valet i Thailand.

Fem tips


Hua Hin

När du närmar dig Hua Hin från Bangkok dyker de guldinramade porträtten på kungen och drottningen upp allt tätare längs vägen. I Hua Hin, som har 85000 invånare och sträcker ut sig längs huvudvägen Phet Kasem Road, centreras det mesta kring ett litet ”downtown” och shoppinggallerian Market Village. I ”downtown”, som ligger mellan huvudvägen och beachen inramat av gatorna Soi 61 och Soi 55, kryllar det av restauranger, barer och hotell. Gatorna sjuder av liv men när nattmarknaden öppnar flyttar en del av folklivet upp på andra sidan huvudvägen. Där mellan marknadsstånden sprider sig ljuvliga dofter av grillade skaldjur.

Stränderna

Hua Hin ligger vid en vackert bågformad strand och längs kusten söderut hittar du flera fina stränder – Khao Takiap, Sai Noi Beach, Kap Nam Pran, Khao Kalok, och Dolphin Bay för att nämna några. Mina favoriter är lilla mysiga Sai Noi Beach, Khao Kalok och Dolphin Bay. Khao Kalok hamnade en gång topp tio bland Thailands bästa stränder i en av Sveriges större resemagasin. Jag åker ofta till Khao Takiap och tar en lunch under palmerna på Anantasila. Bara promenaden genom orkidétunneln för att nå restaurangen och stranden är en upplevelse.

Sevärdheter och aktiviteter

Järnvägsstationen i Hua Hin med den kungliga paviljongen är kanske världens mest pittoreska. Härifrån leder en väg mot Hua Hins första hotell Railway Hotel, nuvarande Centara Grand Beach Resort. Att vandra i den vackert figurklippta hotellparken en eftermiddag och sedan avsluta med High Tea på The Museum ger en fläkt av svunna tider. Spelar du golf har du tio banor att välja på. De mest kända är den kungliga banan mitt i staden och Black Mountain där stortävlingar spelats. Själv tycker jag att det är trevligt att åka ner till de lokala fiskarna i Khao Takiap och se dem ta hand om fångsten. Vill man fiska själv med spö kan en eftermiddag på piren i Hua Hin erbjuda några sköna timmar. I Elephant Village kan man ta en tur ut i omgivningarna på elefantryggen och samtidigt passa på att besöka det fascinerande kinesiska buddhisttemplet. Apberget i Khao Takiap brukar vara populärt bland barnen. Håll i hatten och kameran! I Hua Hin Hills Vineyards är elefanten den trogna arbetaren i vingården. På vägen dit får man uppleva den thailändska landsbygden och väl framme bör man unna sig en lunch med lokalt vin på restaurang Salas högt belägna terrass. Mat i absolut toppklass och vidunderlig utsikt över vingårdarna och bergen. På tillbakavägen kan man göra ett stopp och se traktens mest berömda tempel Wat Huay Mongkol. Templet med den gigantiska statyn över munken Luang Pu Thuat är vackrast strax före solnedgången.

Nationalparkerna

Den närmaste och minsta nationalparken är Sam Roi Yot. Naturen är särpräglad och dramatisk med trehundra bergstoppar. Området är ett paradis för fågelskådare och ungefär trehundra arter lär ha skådats här. Du kommer också att få se massor av apor, mest makaker och med lite tur även langurer. Bland flera sevärda grottor är Phaya Nakhon Cave med kung Rama V:s gyllene paviljong den mest spektakulära. Kaeng Krachan är Thailands största nationalpark och här kan du uppleva elefanter i det vilda och de berömda Pala-U vattenfallen. I Kuiburi är chanserna goda att få se vilda elefanter, bufflar, apor, hjortar och kanske björnar. Tiger och leopard finns också men är nästan omöjliga att få syn på.

Maten

Thaimat är gott och fräscht men under en längre vistelse kan du börja längta efter andra smaker. I Hua Hin kan du äta thai ena dagen, vietnamesiskt den andra, italienskt den tredje, indiskt den fjärde, japanskt den femte, kinesiskt den sjätte och den sjunde blir det kanske koreanskt, amerikanskt, norskt, schweiziskt, franskt, indonesiskt eller rentav svenskt. Mina restaurangtips: Thai - Moon Smile, Italienskt – Peppino, Vietnamesiskt – Mekong Café, Japanskt – Fuji på Market Village eller lyxiga Hagi på Centara, Indiskt – Maharaja, Kinesiskt – White Lotus högst uppe i Hilton bjuder på vidunderlig utsikt och utsökt Szechuan och Kantonkök.

Tips

Eftersom många européer har hus i trakten är det lätt att få tag i ett hus att hyra. Ett boende som ofta blir betydligt lyxigare och billigare än hotell. Kolla Blockets annonser.

Så tar du dig hit

Flyg till Bangkok och ta sedan taxi söderut i 2-3 timmar beroende på trafiken. Räkna med 2500 – 3000 THB för enkel taxiresa. Flera stora charterbolag ordnar resor till Hua Hin.


Charter till Hua Hin