Hitta rätt i charterdjungeln

Linae
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: Fritidsresor
Sensatori, Sunprime och SENTIDO är några av alla valmöjligheter du ställs inför när det är dags att boka en charterresa till varmare breddgrader. Eftersom det heter olika hos alla arrangörer kan det vara svårt att hålla reda på vad som är vad. Här guidar vi dig till rätt resa, som bäst passar dina önskemål.

På senare år har chartervärlden fullkomligt exploderat med nya uttryck och olika former att resa och bo på. Det kan ibland vara svårt att hålla reda på vad man kan förvänta sig av ett Splash World-hotell, ett Scene-hotell eller ett SunConnect Resort. För bara några år sedan räckte det att hålla reda på vart man ville resa och vilken ort man ville resa från. Det positiva med dagens utbud är att du lättare kan hitta en resa som bättre passar din smak och dina önskemål. Här guidar vi dig till rätt beslut i den gigantiska charterdjungeln.

För barnfamiljen

Här finns det många olika hotellkategorier att välja mellan. De som har störst utbud och som har i stort sett allt du behöver är Vings Sunwing-resorts, Fritidsresors Blue Village-hotell och Apollos Apollo Mondo Family Resorts. På de här hotellen finns massor av aktiviteter för hela familjen, allt är barnvänligt och det finns barnklubbar och i vissa fall även simskolor. Andra roliga familjehotell är Splash World-hotellen som har vattenrutschkanor för stora och små. SunConnect-resorten har alltid wifi, restauranger, barnklubb och pooler. För dig som vill ha familjevänliga hotell men inte vill betala för Blue Village eller Sunwing är Blue star, Family Garden och Family Comfort den ultimata lösningen. Här är allt anpassat för familjen, men det finns inte alltid barnklubbar och dylikt.
Läs mer och boka din familjeresa här.

För dig som är vuxen och njuter av lugnet

Om du vill ha en semester utan skrikande barn och plask i poolen finns det många hotell som vänder sig till just dig. Fritidsresors Blue Couples-hotell är designade för två, ligger alltid vid havet och vid poolen råder ett lugn. Här får man bara bo om man har fyllt 16 år. Vings motsvarighet till detta är deras Sunprime-hotell. Även här är det fokus på att vuxna ska få en så rofylld semester som möjligt. Hotellen håller en hög standard och har ofta mycket bra lägen. Prime Select är också vuxenhotell. Här är du garanterad minst fyra stjärnor och närhet till restauranger och shopping. Vill du slippa plasket i poolen, men har mindre krav på service och faciliteter är Prime Comfort med minst tre stjärnor ultimat för dig.
Läs mer och boka din vuxenresa här.

För dig som uppskattar lyx och har höga krav

När endast det bästa duger är Fritidsresors Sensatori-hotell ett måste för dig. Här är du garanterad hög standard, minst sex högklassiga restauranger, spa och en servicenivå som får dig att må som en kung. På Sensatori-hotellen är både stora och små livsnjutare välkomna. Vings motsvarighet till det här konceptet är SENTIDO- och Top Selection-hotellen. Här är standarden hög och förutom det vanliga utbudet ingår i den förstnämnda även SENTIDO Holiday Plus utan extra kostnad. Här får man oftast gratis Tai Chi, yoga och pilates, en guidad tur i omgivningarna och många aktiviteter för hela familjen. Top Selection-hotellen har alltid fem stjärnor, topplägen och välkomnar endast vuxna gäster. För familjen som vill ha lyx passar Family Top Selection bäst. Här finns alltid barnklubbar och toppenservice för hela familjen.
Läs mer och boka din lyxcharter här.

För dig som föredrar en lite mer aktiv semester

Gillar du att varva sol och bad med träning och andra aktiviteter? Då finns det fantastiskt fina hotell som passar dig. Fritidsresor har valt att döpa sina träningskategorier till Club Magic Life och Sport Inclusive. Den förstnämnda är hotell som alltid har minst fyra stjärnor, massor av aktiviteter, all inclusive, barnklubbar och som alltid ligger vid stranden. Sport Inclusive är hotellen för dig som gillar att träna dagligen. Här ingår en massa olika motionsformer som till exempel simning, fotboll och landsvägscykling. Även Apollo, Ving och Solresor erbjuder träningsresor och hotell med träningsmöjligheter. Då de har valt att inte ge kategorin ett annorlunda namn så krävs ingen närmare förklaring. Här finns allt från vandringsresor och löparresor till triathlonläger och träningsresor för dig över 40 år.
Läs mer och boka ditt träningshotell här.

För dig som vill spendera semestern i poolen

I stort sett alla hotellkategorier erbjuder pooler i alla dess former och storlekar. Men för dig som vill hoppa i plurret direkt från rummet och som inte vill dela badupplevelsen med så många andra finns en hel kategori med hotell som passar perfekt. Vings kategori heter Swim out/Poolaccess och här hittar du hotell som erbjuder rum och lägenheter med egen privat pool eller en pool som du delar med dina närmsta grannar. En upplevelse utöver det vanliga som gör att hela semestern känns lyxigare. Fritidsresorns motsvarighet heter Swim up och privat pool, och det är samma princip som gäller här. Hos Apollo finns det också hotell med egen pool, där favoriterna är Mythos Beach och Alila Exclusive Resort & Spa Mitsis Hotel på Rhodos, samt Lopesan Baobab Resort på Gran Canaria, Playitas Villas på Furteventura och Crown Lanta Resort & Spa på Koh Lanta, Thailand.
Läs mer och boka ditt boende med swim out här.

Fler spännande hotellkategorier

Vings Smartline-hotell är för dig som inte vill lägga hela reskassan på boendet men som ändå vill ha bra standard. Hotellen har alltid mellan två och fyra stjärnor och bra lägen. Flera av arrangörernas RIU-hotell erbjuder många faciliteter, bra restauranger och stora poolområden. Priserna varierar från mellanklass till lyx. Gillar du att bo lugnt men med närhet till shopping och nöjen och samtidigt uppskattar moderna faciliteter och omgivningar med pool, bar och lounge? Då passar Fritidsresors Scene-hotell perfekt. Här kan du dessutom sova länge på morgonen utan att vara rädd att missa frukosten. Den serveras nämligen fram till klockan 12. Väljer du ett SuneoClub-hotell är du garanterad en bra vistelse på ganska enkla men fräscha och färgglada hotell. Här finns det rum i alla olika storlekar, oavsett om du reser ensam eller med hela tjocka släkten.
Läs mer och boka din charterresa här.

Alla charterarrangörer har fler kategorier som till exempel romantiska hotell, nära till allt och villa med pool men deras namn säger ganska mycket om vad som erbjuds. Därför har vi i denna artikeln valt att inte lägga fokus på dessa. De är dock minst lika intressanta som de kategorierna du kan läsa om ovan.

I Reseguidens sökmotor kan du hitta din resa till spännande resmål i världen:
- Charterresor världen över
- Sista minuten världen över
- Reguljärflyg världen över
- Reseerbjudanden


Charter

Publicerad 29 januari 2015