Nybörjarguide till Kroatien

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Kroatien har varit ett populärt resmål bland oss svenskar under flera år. Här finns en perfekt blandning av kultur, historia, god mat, fina stränder och kristallklart vatten. Frågan som många verkar ställa sig är dock, var trivs jag bäst? Här hjälper vi dig att besvara den frågan.
Publicerad 29 mars 2015

Flera av Sveriges största tidningar har utnämnt Kroatien till 2015 års hetaste resmål, och det är vi villiga att hålla med om. Få länder i Europa har så mycket att erbjuda sina besökare som just Kroatien. Förutom gudomlig tryffel och salami, erbjuder landet vackra vandringsleder, nationalparker och självklart fina stränder med kristallklart vatten. En del platser passar perfekt för kärleksparet som önskar romantik, andra platser för barnfamiljen och ett flertal platser erbjuder ett pulserande nattliv för dig som vill festa hela natten lång. Här hjälper vi dig att välja vart just du ska resa i detta fantastiska land.

Julkalendern och Game of Thrones

Det var säkert flera av er som följde julkalendern, Piratskattens hemlighet, 2014 som spelades in på den vackra ön Brac i Kroatien. Här fick man se fina stränder och ett klarblått hav och det är precis det landet har att erbjuda. Det många kanske inte känner till är att den världskända tv-serien “Game of Thrones” spelades in här, och då främst den fjärde säsongen. Dalmatien, som är ett landskap i sydvästra Kroatien är den del av landet som fått äran att medverka. Några av platserna som är med är Split med Diocletian’s Palace, det vackra landskapet vid Žrnovnica och den grönskade nationalparken Biokovo Nature Park med utsikt över Baška Voda och Klis Fort.

Barnvänliga stränder

Kroatiens stränder består till stor del av klappersten, men låt inte det avskräcka. Det finns även stränder med sand, men fördelen med stenstränderna är att vattnet är kristallklart. Makarska rivieran, som är hela 60 kilometer lång, består av städer som till exempel Baška Voda, Podgora och Makarska som alla passar utmärkt för familjen som vill ha vackra stränder, ett bra urval av restauranger, fina lekplatser, shopping och mysiga barer och kaféer. Härifrån är det även lätt att ta sig till öarna Hvar och Brac. Andra platser som passar familjen är Primosten med sina gamla kyrkor, stenhus, smala gränder och fina stränder. Öarna Krk och Lošinj erbjuder vackra gamla byggnader, fina stränder, superb mat och här är det inte lika mycket turister som på Makarska rivieran. Lošinj har i många år varit känt som Hälsans ö dit folk rest för att ta hand om kropp och själ. Vill ni hålla er till fastlandet är Rovinj med sin hamn och sin vackra skärgård ett utmärkt alternativ. Även Opatija som är en välkänd bad- och kurort har mycket att erbjuda. Staden, som har en 12 kilometer lång strandpromenad, jämförs ofta med franska Nice. Härifrån kan ni även testa på rafting eller ta en tur till Venedig. Här kan du läsa om fler barnvänliga stränder.

Musik och häftiga nattklubbar

För dig som vill undvika de små lugna fiskebyarna där det inte händer så mycket efter midnatt finns det flera bra platser att besöka. Ön Hvar är en av de trendigaste platserna i landet och det är här det händer. Hvar erbjuder fina stränder och turkosblått hav, men bäst av allt, här kan du festa hela natten lång tillsammans med andra partyglada och ofta välbärgade turister. Trots att många hotell och restauranger har höga priser, går det att få tag i billigare alternativ om man så önskar. I Split kan du festa hela natten lång, året runt, men det är under sommarhalvåret som staden verkligen lever upp. Här är det alltid någonting på gång och de mest populära nattklubbarna är Tropic Club, Vanilla, O´Hara och Hemingway Bar. Dessutom ska du försöka tajma in din vistelse när den världskända konserten Ultra Europe kommer hit, 10-12 juli 2015. Här kommer du att kunna dansa till några av världens bästa DJ:s. Boka biljetter i god tid. I Novalja på ön Pag finner du Kroatiens svar på Ibiza, Zrće Beach. Här trängs många festsugna ungdomar, främst under juli och augusti. Det finns även möjlighet till fest i Makarska, Vodice, Rijeka och Zadar.

För dig som gillar romantik

Dubrovnik, som är en av landets mest kända städer, är även en av världens mest romantiska städer. Strosa hand i hand på stadens stadsmur, njut av makalöst vackra solnedgångar eller pussas över ett glas vin i de trånga gränderna. Ett måste när ni besöker Dubrovnik är att beställa in färska ostron, fisk och andra skaldjur tillsammans med ett gott vin från trakten.
Den gamla bad- och kurorten Opatija har en romantisk strandpromenad där ni på cirka 30 minuters promenad når den mysiga fiskebyn Volosko. Här finns flera bra restauranger och byn är en av de mysigaste platserna längs kusten. Opatija är även känt för sin arkitektur och sina fina hus och byggnader. Makarska rivieran med sina små och stora orter har också mycket att erbjuda kärleksparet, precis som Sibenik med sin skärgård, sin närhet till natur med vattenfall och sina historiska byggnader. Vill ni hellre bo på en ö rekommenderar vi Korcula, Krk eller Brac för en kärleksfull semester med den du älskar mest.

För dig som uppskattar god mat och dryck

Uppskattar du god mat och dryck till överkomliga priser är Kroatien ett perfekt resmål för dig. Här håller maten hög standard oavsett var du befinner dig i landet. Vissa platser sticker dock ut mer än andra, Istrien är en sådan region. Här tar man maten på största allvar och områdets största stolthet är det vita guldet – tryffeln. Den växer bara på ett fåtal platser i världen och Istrien har några av världens bästa. Även olivoljan är makalöst god, precis som den färska fisken, lufttorkade skinkan och honungen. Vill du skölja ner din mat med gott vin är regionens berömda malvaziavin att rekommendera. Det är ett mycket gott och friskt vitt vin som passar utmärkt till bland annat pilgrimsmusslorna från Istrien. Föredrar du rött vin finns det flera goda att välja mellan, de flesta gjorda på terandruvan. Även ön Lošinj erbjuder läckerheter som får det att vattnas i munnen. Vad sägs om bläckfisk, skaldjur, hemmagjord pasta eller en riktigt krämig och god risotto?

För dig som älskar natur och att röra på dig

För naturupplevelser utöver det vanliga, bege dig till Plitvice Lakes National Park, som är Kroatiens största nationalpark. Här finns förutom frodig grönska och växter även sagolika vattenfall. För mer orörd natur och ett avkopplande öliv har ön Mljet mycket att erbjuda. Förutom massor av skog finns även olivlundar, stränder, sjöar och ett imponerande kloster. En annan vacker ö är Lošinj med sina stränder, sina grönskande vyer och framför allt sina välgörande och läkande egenskaper. Sedan 1800-talet har folk med luftrörsbesvär rest hit och i många fall har de blivit friska eller i alla fall mycket bättre än de var innan de kom till Lošinj. Landets renaste badvatten hittar du runt ön Vis som ligger utanför öarna Solta, Brac och Hvar. Ön är mycket grön och på öns södra sida hittar du vackra stränder och vikar som formats av havets vågor. Intressant är att Vis tidigare varit en militärzon, och inte förrän 1989 välkomnades turister hit. Även ögruppen Brijuni i norr har varit stängd för besökare, detta under Titos år vid makten och under hela 50 år. Brijuni är en nationalpark, och här finns även golfbana och safaripark. Öarna är kanske mest kända för sina arkeologiska platser och för att det finns över 200 fotspår från dinosaurier här.

Så tar du dig hit

Vill du resa med charter kan du välja att resa med Airtours, Apollo, Kroatienspecialisten, Scandjet, Solresor eller Ving. Flygtiden varierar men ligger på strax under tre timmar från Stockholm. Scandjet flyger direkt till Krk (Rijeka flygplats) från Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Karlstad, Kalmar, Göteborg , Kristianstad och Ängelholm. Kroatienspecialisten flyger till Split från Stockholm, Göteborg, Östersund, Örnsköldsvik, Skellefteå och Luleå.

I Reseguidens sökmotor hittar du din resa till Kroatien


Charter till Kroatien
Sista minuten till Kroatien
Läs mer tips och guider om Kroatien


Charter till Kroatien