Hett och billigt i Kuala Lumpur

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

Bild: Thinkstock
Foto: golferlunkan, medlem sedan 2007
Malaysias näst största stad är en av de mest intressanta i hela Asien. Det är också det perfekta stoppet på vägen vidare mot stranden i Thailand eller Australien.
Publicerad 26 oktober 2011

Kuala Lumpur, eller KL som den också kallas, är landets huvudstad. Staden har cirka 1,4 miljoner invånare och är en härlig mix av skyskrapor och historiska byggnader. Den mest kända byggnaden är Petronas Twin Towers och med sina 88 våningar kan man se den nästan var man än är i staden. Kuala Lumpur har ett varmt klimat hela året med två regnperioder. En av dem i mars/april och en som varar från september till och med november.

Upplevelser i KL

Kuala Lumpur är fullt av spännande upplevelser och sevärdheter. Ett besök i Petronas Twin Towers är en självklarhet. Vill man upp till bron som går mellan byggnaderna bör man vara där tidigt på morgonen då det släpps ett begränsat antal biljetter per dag. Precis vid tornen ligger också Kuala Lumpurs mest fashionabla gata, Bukit Bingtang, med lyxhotell, restauranger och flotta kontorsbyggnader. Sväng gärna förbi National Museum där du kan lära dig mer om landets historia, konst, kultur och ekonomi. Flera gånger om dagen är det gratis visning med guide. Reser du med barn skall du åka till Cosmo's World, en nöjespark inne på köpcentret Berjaya Time Square. Här finns det spännande berg- och dalbanor och andra attraktioner som passar både liten och stor. En av de bästa upplevelserna i KL är att bara gå runt i folkvimlet och se vad som dyker upp.

När du blir hungrig

Det är inga problem att hitta bra restauranger med rimliga priser i Kuala Lumpur. Det finns också ett stort utbud av lyxrestauranger om du vill skämma bort dig själv. Priserna är ändå mycket billigare än hemma. Ett populärt ställe att äta middag på, både för turister och lokalbefolkning, är gatan Jalan Alor. Varje eftermiddag klockan 17 förvandlas gatan till en stor uteservering när hundratals plastbord och stolar sätts ut på gatan. Gå runt och se vad som finns, menyerna står framme så att du lätt kan se vad de olika restaurangerna har att erbjuda. Maten är malaysisk och påminner om det kinesiska köket. En perfekt avslutning på kvällen är att gå till hotellet Pacific Regency Suites och åka upp till den häftiga takbaren Luna. Ingången är via hiss på sjunde våningen i hotellet.

Prisvärd shopping

Gillar du att shoppa har du kommit rätt. Priserna på kända märkesvaror är i regel mycket lägre än hemma och det finns otaliga köpcenter att välja mellan. Är du ute efter kända lyxmärken finns det ett köpcenter i Petronas Twin Towers. Om du känner dig trött efter den långa flygresan bör du sätta kurs på det exklusiva köpcentret Starhill Gallery som har en hel våning med fokus på välmående. Här kan du få massage, ansiktsbehandling eller en manikyr. Mid Valley Megamall har allt under ett tak och här kan du shoppa i 430 butiker, gå på restaurang eller se de senaste biofilmerna från Hollywood. Lite annorlunda shopping hittar du i Chinatown, på gatan Jalan Petaling. Oavsett vad du är ute efter hittar du billiga kopior av det här.

Bo bra i KL

Det är billigt att bo bra i Kuala Lumpur. Här är det möjligt att få tag på ett femstjärnigt hotell för runt 500 kronor per natt. Kan du tänka dig att bo lite enklare finns det tre-stjärniga hotell från ungefär 150 kronor per natt. De mest populära området att bo i är Bukit Bintang eller Bintang Walk, som är en del av Golden Triangle. Detta är det område som har flest lyxhotell i KL. Kuala Lumpur City Centre, KLCC, har en bra mix av både enklare hotell och riktiga lyxhotell. Chow kit har många billiga vandrarhem, men även en del lyxhotell har valt att öppna här den senaste tiden. Vill du bo riktigt billigt ska du satsa på Chinatown.

Så tar du dig hit och runt

Från Sverige måste du ha minst en mellanlandning för att ta dig till Kuala Lumpur. Landets egna flygbolag, Malaysia Airlines, har direktflyg från Amsterdam, London, Frankfurt och Paris. Flygresan från Skandinavien tar ungefär 17 timmar inklusive stopp. Från flygplatsen är det bäst att ta tåget KLIA Express som går ungefär fyra gånger i timmen och tar 28 minuter in till centrum. När man är i Kuala Lumpur och ska ta sig runt finns det både tåg, monorail och buss som alla är både bra och moderna. Problemet är bara att alla har separata biljettsystem och måste du byta har de inte heller samma hållplatser. Monorail och LRT är två olika tågbanor som går på räls uppe i luften. De tar dig runt till de flesta attraktioner, sevärdheter och köpcenter. Taxi är ett billigt och bra alternativ. Kräv att chauffören ska använda taxameter så du inte blir lurad.

Hitta billiga resor till Kuala Lumpur här.

Flyg till Kuala Lumpur

Hitta hotell i Kuala Lumpur