Heta tips i Istanbul

Veronicah
Medlem sedan 2009, besökt 20 länder

Foto: rubadub, medlem sedan 2006
Foto: ynnej1976, medlem sedan 2008
Foto: martin_wyke, medlem sedan 2005
Här är några måsten som du kan hinna med på en långweekend.
Publicerad 24 september 2009

Istanbul har många kända historiska monument och de historiska områdena i staden är världsarvförklarad av UNESCO.

Muslimsk helgedom

Blå moskén är en populär utländsk benämning på moskén, det officiella namnet är dock Sultan Ahmeds Moské. Smeknamnet kommer av att moskén är en av flera turkiska klädda med keramikplattor från Iznik som har blåa detaljer. Hagia Sofia är det största och ett av de mest imponerande monumenten i Istanbul.

Storslagna byggnader

Strax intill Blå moskén och Hagia Sofia leder en stentrappa ner i underjorden. Här ligger Basilicacisternen. Att gå in i cisternen är som att stiga ner i en delvis vattenfylld katedral under jord. Yerebatan Saray (Basilikacisternen) eller Det sjunkna palatset i hjärtat av Istanbul är en sensationell upplevelse. Topkapipalatset är ett utspritt komplex av innergårdar, trädgårdar, fontäner och ett harem. Inne i relikrummet i palatset förvaras flertalet reliker som sägs komma från profeten Muhammed. Topkapipalatset är stort - här kan du gå en hel dag. Om du har ont om tid, koncentrera dig på skattkammaren och gå in i haremet.

Medelpunkten för stadens affärsliv

Grand Bazaar är en av världens äldsta och största, täckta marknader – med mer än 58 täckta gator och över 1200 affärer. Grand Bazaar är känd för sina smycken, krukmakerier, kryddor och mattor. Kopior av Dior- och Gucciväskor säljs till hutlösa priser på den stora basaren Kapalicarsi.

Budget- och lyxshopping

Nisantasi är Istanbuls modecentrum. Här finns affärer med kläder till överkomliga priser. På Abdi Ipekci caddesi ligger lyxaffärer som det turkiska märket Vakko och varuhuset Beymen som säljer Bvlgari, Dior och Prada i sju våningar.

Bästa restaurangerna

Majoriteten av stadens bästa restauranger ligger i Beyoglu, det “europeiska” kvarteret. Medan man knappast kan säga att vare sig den traditionella Haci Abdullah (Sakizaguaci Caddesi 17) eller den häftiga Mikla (Mesrutiyet Caddesi 167/185 Tepebasi) är några större hemligheter, så kan man vara säker på att en kväll på någon av dessa krogar kommer att bjuda besökaren på något av det bästa som Istanbuls kök kan erbjuda. Vid kryddmarknadens västra ingång, mot Hasircilar Caddesi, kan du hitta en av Istanbuls äldsta och mest respekterade kaffehandlare, Mehmet Efendi Kurukahveci.

Prisläge

De flesta hotellen i Istanbul ligger centralt och nära sevärdheterna. Vandrarhem är riktigt billigt, men även hotell. Under Formula Grand Prix i maj kan priserna dock vara skyhöga och ofta överbokad. En turkiska nya lira (TRY) motsvarar 4,98 svenska kronor (Växelkurs enligt Forex 2009-09-01). Du kan få en hyfsat bra måltid för 15 till 30 TRY. Kollektivtrafik är jätte billig och flera evenemang är gratis. Drinkar och inträde till nattklubbar i områden Beyoğlu och Ortaköy är dock ganska dyrt. Momsen är 18 procent och tillkommer i priset på de allra flesta varor och tjänster.

När ska man åka?

Bästa tillfälle att besöka Istanbul är under våren och hösten, ungefär från april till maj och från september till oktober, när klimatet är perfekt.


Flyg till Istanbul
Hotell i Istanbul

Om Istanbul Turkiet

Arkitektur
Historia
Kultur
Nattliv
Shopping
Storstad
Weekend

I Istanbul möts Europa och Asien. Bosporensundet är det enda som skiljer de två världsdelarna åt och sundet binder ihop Medelhavet med Svarta havet. Istanbul, forna Konstantinopel, har mycket historia, varma människor och fantastisk mat från världens alla hörn.

En båttur på Bosporensundet rekommenderas varmt, upplev staden från vattnet och se hur enorm staden faktiskt är. Stanna till vid någon restaurang vid vattnet och njut av färsk fisk eller varför inte lokal kebab? Avsluta med en klassisk turkisk dessert, de är fenomenala på att göra små bakverk med pistagenötter och annat gott. Även du som egentligen inte är förtjust i sötsaker kan njuta av dessa vackert skapta bakverk.

Hagia Sofia, denna enorma kyrka som är lika vacker på utsidan som insidan, är väl värt ett besök. Den stora kupolen syns på långt håll och gör ett mäktigt intryck. Vill du uppleva en lugnare del av Istanbul kan du besöka Prinsöarna som består av nio olika korallöar belägna i Marmasjön – här finner du bland annat stränder och häst och vagn istället för taxibilar.

Många besöker Istanbul för shoppingen. Ska du till exempel sy upp klänningar och kostymer inför ett bröllop eller annan fest kan du passa på att göra detta till bra priser i Istanbul.

Utsikt över Bosporen från en "rooftop bar"
1 / 34
22 miljonersstaden
2 / 34
Blå Moskén i solnedgång.
3 / 34
På promenad vid Marmarasjön
5 / 34
Miniaturk - Aspendos Amphitheatre, Antalya
7 / 34
Istanbul i solnedgång
10 / 34
kryddstarkt!
11 / 34
Miniaturk - Rock Houses of Mardin, Mardin
16 / 34
Te på Pierre Loti kafé
17 / 34
På Bosporenturen
19 / 34
Vackert visade varor
20 / 34
en annan vy på tvätten
22 / 34
På väg till Agia Yorgi kyrkan
26 / 34
Månljus över Bosporen
27 / 34
Vyn från Topkapi palatset
28 / 34
Båttur på Bosporen - nära Svarta Havet
32 / 34
En välkänd vy - vi anländer till Eminönühamnen
33 / 34