Publicerad 16 maj 2012

Det var oerhört svårt för juryn att gemensamt hitta en favorit bland alla de runt 40 publicerade guiderna. Det var en hög standard på samtliga, skrivna med kunskap och med en kärlek för destinationen som var tydlig. Av alla dessa informativa och läsvärda guider skulle juryn alltså vaska fram och komma överens om en enda guide, en uppgift som krävde att man var tvungen att avstå från många omtyckta alster. Slutligen enades juryn om Helena och Peters guide - “Kiev - exotiskt och nära”.

Månadens guide

Helena och hennes man, Peter, kallar sid “Trea” på Reseguiden och är passionerade resenärer och har varit medlemmar på Reseguiden i flera år. Att resa och luffa runt med husbil är ett av deras absoluta glädjeämnen och de delar med sig av sina reseupplevelser på sin blogg: http://www.freedomtravel.se. Nyss hemkommen från en resa till Kenya fick de beskedet att deras guide till Kiev utsetts till “Månadens guide” och att en belöning i form av ett resebidrag värt 10 000:- väntade.

Juryns motivering lyder:

“Helena och Peter har valt att skriva om en destination som många är nyfikna på men som få ännu besökt. Guiden grundar sig på två längre besök och riktar sig till nybörjaren. Den är översiktlig och detaljrik på samma gång, en skön blandning som ger förstagångsbesökaren en bra möjlighet att få ut det bästa av en weekend i staden.”

Hej “Trea”, hur känns det att bli belönad med ett resebidrag?

– Vad ska man säga? Fantastiskt kul! Extra roligt eftersom vi skrivit om en stad som vi verkligen gillar, och som vi tycker förtjänar att uppmärksammas. När man har resor som största intresse är det ju dessutom helt perfekt att vinna ett resebidrag!.

Vad fick er att välja Kiev som destination för guiden?
– Kiev var ett självklart val för oss! Första gången vi var i Kiev blev vi lite smått förälskade i staden, och sedan har det blivit ytterligare ett besök. Båda gångerna hade vi gott om tid att utforska staden, så det kändes också som att vi hade en hel del att berätta om när vi skulle skriva guiden.

Har ni redan nu några resplaner, där bidraget kan komma till pass?
– I sommar kommer vi att ta en lite kortare semester än vanligt och åka två veckor till Polen med vår husbil. Vi har planerat att spara en semestervecka till hösten, då det är skönt att få lite time out från jobbet. Då kommer bidraget komma riktigt väl till pass! Kanske blir det en tripp till Reykjavik.

Vilken är er absoluta drömresa?
– Det är svårt att välja ETT resmål när det finns så många lockande destinationer i världen, men ett ställe vi drömmer om att besöka är Victoriafallen, på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia.

Läs Helena och Peters guide till Kiev här!

Grattis även till Erna Handan, alias “Handan”, som får Reseguidens bonusbidrag

Erna fick folkets röst på Facebook med sin guide “Med värme i Sarajevo” och får 2000 kronor att resa för.

Hedersomnämnande

Vi vill gärna lyfta fram fler guider, eftersom vi tycker att alla de publicerade var riktigt bra och läsvärda. Tyvärr kan vi inte nämna alla favoriter, men här har vi ett urval av juryns val:

- Hemliga tips i norra London


- Upptäck Prenzlauer Berg

- Gemytligt i Dublin

- Bolzano - en pärla i norditalien

- Sagolika Rocamadour

- April i Paris

- Gay i Hamburg

Alla månadens guider


Här hittar du alla publicerade guider - härlig inspiration och matnyttiga tips från dedikerade resenärer. Tack alla ni som skickade in ett bidrag!
Månadens guider


Psst! Du kan också skriva en guide

Vill du skriva en egen guide med chans att bli publicerad på Reseguiden.se och läst av 1,6 miljoner unika besökare i månaden? Nästa guide-tema “Nordiskt ljus” drar igång redan den 25 maj.