Italiens bästa kuststäder

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Ving
Italien är ett land som de allra flesta svenskar gillar, dels på grund av den fantastiska fotbollen men också tack vare den goda maten och alla de härliga stränderna. Att välja ut några få badorter är en svår uppgift, men här ger vi dig i alla fall våra favoriter.
Publicerad 23 februari 2024

När man ska göra en lista över Italien bästa badorter slås man av hur många bra det faktiskt finns. Här finns någon som passar alla, oavsett om du är ute efter en lugn familjesemester, en romantisk smekmånad eller en partysemester med kompisgänget. Italien är ju också ett land med otroligt god mat.

Tack vare italienarna njuter vi av läckerheter som pasta bolognese, parmaskinka och självklart pizza. Vill du kombinera en sol- och badsemester med en riktigt kulinarisk upplevelse är Italien en självklarhet i sommar. Här kan du läsa mer om våra favoriter bland Italiens badorter.

Positano, Amalfikusten

Den här kuststaden sägs vara en av de vackraste på Amalfikusten, och till och med i hela landet. Här finns en av kustens längsta stränder, Spiaggia Grande, där kändisar trängs med konstnärer och helt vanliga turister. Föredrar du lugn och ro är Fornillo beach ett bättre val. För den ultimata semesterupplevelsen, hyr en båttaxi och låt den ta dig med till badvikar som Remmese, Clavel and Cavone. Hit kommer man bara med båt. Staden är slående vacker med sina hus som klättrar uppför branten och här finns även en del butiker för shopping. Positano är också vida känt för sitt högklassiga restaurangutbud, det är nästan ett måste att smaka på den goda fisken här.
Tips om Positano
Jämför flyg till Neapel
Jämför hotell i Amalfikusten

Forte dei Marmi

Byn Forte dei Marmi som ligger på den toscanska rivieran är ett utmärkt resemål för dig som vill uppleva mat och vinregionen i Toscana. Här finner du en lång och bred strand och en liten by som påminner om Nice i Frankrike. Palmliknande promenader, mysiga caféer och restauranger, exklusiv shopping och uteliv. I närheten har du vackra och världskända byar som Cinque Terre, Lucca, Firenze och Pisa. Prisnivån i Forte dei Marni är lite högre jämfört med de närliggande orterna men det är absolut värt det.
Resor till Toscana
Jämför flyg till Pisa
Jämför hotell i Forte dei Marmi

Camogli

Camogli på Italiens nordvästra kust är en mysig och färgglad fiskeby som italienarna hittills lyckats hålla ganska hemlig för oss nordbor. Här finns en fin strand och en mysig pittoresk hamn där du kan njuta av god mat på någon av restaurangerna. Här finns även lite butiker, sevärdheter som till exempel kyrkan Basilica Minore di Santa Maria Assunta samt flera muséer. Vid vattnet finns ett stort lekområde för barnen där hela familjen kan samlas och njuta av omgivningarna.

Om du är här i maj får du absolut inte missa fiskfestivalen “La sagra del pesce” som hålls varje år i den pittoreska lilla hamnen. Camogli kan skryta med den största frityrpannan i världen, där den som vill kan få smaka på friterad fisk. Med festivalen firar man San Fortunato, fiskarnas eget skyddshelgon. Du tar dig lättast hit med flyg till Genua och sedan vidare med hyrbil eller buss.
Resor till Italienska rivieran
Jämför flyg till Genua
Jämför hotell i Camogli

Stintino, Sardinien

Den här badorten på Sardinien nordvästra spets är känd för sin vita sand, sitt turkosa vatten och sina vackra omgivingar. Gillar du James Bond har du säkert sett strandbilder härifrån i filmen Älskade Spion. Det klara vattnet gör att platsen är ultimat för långa bad och snorklingsturer. Den mest populära stranden i området heter La Pelosa och härifrån har du fin utsikt över den vackra ön Asinara.

Missa inte att hyra en båt eller följa med på en båttur hit. Njut av den goda maten i Stintino där fisk och skaldjur, samt det välkända sardinska fläskköttet är att rekommendera. Du tar dig enkelt till Stintino med flyg till Alghero, och sedan vidare med buss, taxi eller hyrbil.
Resor till Sardinien
Jämför flyg till Sardinien
Hitta hotell i Stintino

Bari-kusten

25 mil rakt österut från Neapel ligger regionen Apulien med sin vackra kust. Det är den här delen som kallas för Italiens klack. Största staden heter Bari och den har en imponerande gammal stadskärna med kullerstensgator, medeltida kyrkor och slott. Alberobello är en annan pittoresk liten stad, känd för sina trullihus - traditionella kalkstenshus med konformade tak. Det är ett unikt och charmigt resmål att utforska. Maten i Apulien är värd resan bara den. Njut av färska skaldjur, olivolja, färsk frukt och grönsaker, samt utsökta ostar och viner.
Bari-kusten erbjuder en autentisk italiensk upplevelse lite bortanför de vanliga turistvägarna.
Resor till Bari-kusten
Jämför flyg till Bari
Jämför hotell Bari

Taormina, Sicilien

Den här romantiska, vackra och chica badorten är väldigt populär bland turister från hela världens hörn, även bland flera kändisar. Staden är uppflugen på en klippa och här finns en charmig blandning av lyxshopping, medeltida kyrkor, en vacker grekisk-romersk teater och underbara bad i kristallklart vatten. I de bilfria små gränderna hittar du små mysiga restauranger med bord både inne och ute på gatan. Här serveras makalöst goda italienska specialiteter och goda viner från området. När du vill bada tar du linbanan ner och gillar du att åka på utflykter är en tur till Europa högsta aktiva vulkan Etna att rekommendera.
Jämför resor till Taormina

Caorle

På Italiens nordöstra kust, norr om Venedig ligger den här badorten med två långgrunda och breda stränder. Caorle passar perfekt för barnfamiljen eller för dig som gillar när det händer saker och som har barnasinnet kvar. Här finns ett uppskattat vattenland och ett tivoli med stora berg- och dalbanor och andra roliga attraktioner.

Vill du ha lite lugn och ro finns en mysig äldre stadsdel där du kan strosa omkring bland tavernor, butiker och barer. Passa på att besöka Venedig när du ändå är i krokarna. För den som gillar det italienska köket med pasta, pizza, parmaskinka och skaldjur är det här ett perfekt resmål att besöka.
Resor till Venedig-kusten, Italien
Jämför flyg till Venedig
Jämför hotell i Caorle

Charter till Italien

Erbjudanden till Italien