Publicerad 17 augusti 2015

Lockar Sverige mer än en ö i Medelhavet? Det finns många alternativ till en solsemester utomlands. Här kan du spana in städer i Sverige som har fina stränder och bra badmöjligheter.

Ystad

Småstaden Ystad ligger i vackra Österlen på Skånes sydkust. Här möts nytt och gammalt och de äldsta delarna är från 1200-talet. Ystad har en fyra mil lång kust ut mot Östersjön med vackra stränder. Den populäraste stranden är Sandhammaren, en 12 kilometer lång sandstrand några mil öster om staden. Här höjer sig sanddynerna fyra meter uppåt på sina ställen. Andra fina stränder är Ystad Saltsjöbad, Lilleskogsstranden och Nybrostranden. Ystad lockar dessutom med gamla kloster och Mariakyrkan, fiske, en gammal teater och guidade turer i Wallanders fotspår. Du har nära med färja till den danska ön Borgholm. Shoppingutbudet i centrum är stort med både mindre butiker och större kedjor.
Mer om Ystad


Populära hotell i Ystad


Halmstad

Gyllene Tiders hemstad Halmstad i Halland är en äkta sommar- och evenemangstad med livlig stadskärna och många uteserveringar. Kusten är lång med många fina sandstränder, som Tönnersa i söder och Steninge och Skipås i norr. Halmstads allra hetaste strand är Tylösand, en sju kilometer lång sandstrand med vyer som får dig att tänka på stränder utomlands. Här är det fokus på sol och bad, vindsurfing och ett hett nattliv kring både stranden och Per Gessle-ägda Hotel Tylösand. Här finns även flera golfbanor, mycket konst och ett äventyrsland för barnen. I hjärtat av Halmstad hittar du noga utvald shopping bland små och personliga butiker varvat med de stora kedjorna.
Mer om Halmstad


Populära hotell i Halmstad


Helsingborg

Helsingborg i Skåne är en av Sveriges krogtätaste städer, något som särskilt drar till sig semesterfirade på sommaren. 25 kilometer av Helsingborgs kust består av badplatser och det finns både naturnära och centralt belägna stränder. Den mest populära stranden är Fria bad, barnfamiljerna gillar Rydebäck och surfarna väljer Vikingstrand. Gröningen är ett grönområde mitt i stan precis vid strandpromenaden, med trädäck, badbryggor, barer och restauranger. För en äkta utomlandskänsla kan du placera dig på Tropical Beach, en strand med palmer och sköna solstolar. I Helsingborg kan du även gå på museum, vandra i trädgårdar och se fästningen Kärnan. Dessutom har du Danmark och Helsingør bara en kort färjetur bort. Shoppa kan du göra i city eller på Väla köpcentrum.
Mer om Helsingborg


Populära hotell i Helsingborg


Piteå

Evenemangsstaden Piteå och Norrbottens mest populära sommarstad, lockar med bland annat Norden riviera. Den vackra skärgården består av omkring 550 öar och den längsta strandsträckan är på 13 kilometer. Bästa stället att bada vid är Pite Havsbad, som är en av Europa största turistanläggningar. Här finns äventyrsland och en flera kilometer långgrund sandstrand full av aktivteter. Andra fina stränder är Gläntan och Hamnviken. Piteå är en del av kulturhuvudstadsåret 2014, så staden bjuder på både kultur och aktiviteter för alla åldrar. Är du shoppingsugen finns både köpcentrum och många butiker i centrum.
Mer om Piteå


Populära hotell i Piteå


Visby

Romantiska Visby är Gotlands mest besökta turistort, med mycket historia, en vacker gammal ringmur och den berömda Medeltidsveckan. Gotland har en runt 800 kilometer lång kust med många fina stränder. Stränderna kring Visby har sand hämtad från andra delar av ön och bland de populära hör Gustavsvik, Snäck och Nordenstrand. En annan favorit finns i Tofta, två mil söder om Visby och passar den som inte söker lugn och ro. Det är en bred sandstrand med beach club, uthyrning av solstolar och minigolf. Visby har öns bästa shoppingutbud och bland de medeltida gränderna hittar du både större kedjor och mindre butiker med bland annat lokala hantverk.
Mer om Visby


Populära hotell i Visby


Fler populära sommarstäder

Det finns oändligt många fina badmöjligheter i vårt avlånga land, från norr till söder. Några fler orter vi gärna vill nämna är Lysekil, Mariestad, Varberg, Kalmar, Falkenberg, Strömstad, Båstad, Smögen och Borgholm. Saknar du en strand? Låt oss få veta det genom att skriva en kommentar här nedan.
- Se alla Sverigeerbjudanden