Här är världens 8 bästa julmarknader

Nina
Reseguiden, besökt 28 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Snart fylls torgen i många städer med marknadsstånd, julgranar och glöggförsäljare. Här är 8 julmarknader som garanterar julstämning och som gör julshoppingen extra mysig.
Publicerad 14 oktober 2019

Det blir allt vanligare med julmarknader, inte bara i Sverige, utan också i övriga Europa och världen. Vissa storstäder har inte bara en eller två marknader utan dussintals. Vi har därför valt ut sju bra julmarknader som både ger dig möjlighet att resa och njuta av julstämningen i ett annat land.

Galway, Irland

Glöm Dublin. Visste du att Galway utsetts till Europas kulturhuvudstad 2020? Galway har den mest populära julmarknaden på Irland och är landets äldsta julmarknad. Marknaden sträcker sig genom Galway - från Eyre Square till Spanish Arch - med utsökt mat, öltält, levande musik, föreställningar, Santa's Grotto, pariserhjul, en ölkällare och en rejäl dos julstämning.
När: Öppet 22 november - 22 december.

Wien, Österrike

I Wien har det arrangerats julmarknad sedan 1296. Den största julmarknaden hålls på torget runt Rådhuset. Den har 146 marknadsstånd där du kan köpa ljus, änglar, leksaker och julpynt. Det imponerande Rådhuset fungerar som en stor julkalender där de öppnar numrerade rullgardiner varje dag i december. Kika lite extra på glaset du dricker glüwine i, om du gillar årets motiv kan du köpa med dig glaset hem.
När: Öppet 15 november - 26 december.

Goslar, Tyskland

Julmarknaden i Goslar ligger mycket vackert mitt i Gamla stan, bland hus som skyddats som världsarv. Här arrangeras varje år en mycket välbesökt julmarknad med levande musik, mat och dryck samt massor av marknadsstånd med julprylar. Ett helt torg mitt i staden förvandlas varje år till en ”Julskog” med 36 upplysta och pyntade julgranar.
När: Öppet 27 november - 30 december.

Tivoli, Köpenhamn

Mer än en miljon personer besöker det fantastiskt julpyntade Tivoli varje december. På dagarna är nöjesparken öppen som vanligt och besökarna kan åka många av de fasta åkattraktionerna. Men det finns också flera som bara är öppna under julen, bland annat Nissetoget, Musikkarrusellen, Juleekspressen och Kælkebakken. På kvällarna tänds 100 000-tals lampor och besökarna åker skridskor, dricker glögg och äter danska julspecialiteten ”æbleskiver”. Det är, namnet till trots, en form av stekta pannkaksbollar som ofta serveras med sylt och florsocker.
När: Öppet 16 november - 5 januari.

Lübeck, Tyskland

I tyska Lübeck har man arrangerat julmarknad sedan 1648. Det finns mer än 400 marknadsstånd som säljer allt från pepparkakor och tysk glögg till leksaker och julgransdekorationer. Det finns också en sagoskog med fler än 500 upplysta julgranar och motiv ur några av Bröderna Grimms många berättelser. Lübeck finns också på UNESCOs världsarvslista och julmarknaden visar den fantastiska Hansastaden från sin allra bästa sida.
När: Öppet 25 november - 30 december.

Budapest, Ungern

Den största julmarknaden i Budapest hålls på torget Vörösmarty och här är det framför allt hantverk som gäller. Alla produkter som säljs här är handgjorda och har dessutom godkänts av en särskild julprylskommitté. Under julmarknaden spelas det mycket ungersk folkmusik och det äts massor av ungersk julmat som kåldolmar och langos.
När: Öppet 23 november - 1 januari.

Berlin, Tyskland

Här i Berlin är man tokiga i julmarknader och nöjer sig inte med en eller två – här finns finns mellan 50-100 stycken. Den största marknaden hålls i centrum vid kyrkan Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche och lockar varje år fyra miljoner besökare. Andra stora julmarknader hålls vid slottet Charlottenburg, torget Gendarmenmarkt och vid Potsdamer Platz.
När: Öppet 25 november - 31 december.

Tallinn, Estland

Staden Tallinn förvandlas till en äventyrstad i juletid, med snö på hustaken och stearinljus längs de fina gatorna. Det är inte konstigt att Tallinn toppar listorna över Europas bästa julmarknader. Promenera runt bland alla marknadsbodarna som säljer hantverk och när kölden kryper på kan du dricka varmt vin och äta varm soppa och goda pepparkakor.
När: Öppet 15 november - 7 januari.

Hitta din Julmarknads-weekendresa här

Jämför alla weekendresor här
Sök flyg
Sök hotell

Weekend på julmarknad