Guide till härliga Içmeler

Stine
Reseguiden, besökt 19 länder

På Turkiets turkosa kust ligger den lilla staden Içmeler. En lugn och stilla semesterstad med en bra sandstrand – perfekt för barnfamiljer och par. Här är vår guide till Içmeler.
Publicerad 15 maj 2012

Içmeler ligger på Turkiet sydvästkust, inte långt från den mer kända charterfavoriten Marmaris. Vackra stränder och härliga bad i Egeiska havet är bara något av det som lockar hit turister, framför allt trivs barnfamiljer i den lugna staden. Här finns det inte något särskilt livligt nattliv och det finns massor av barnvänliga hotell.

Börja semester med ett hammam-bad

Centrum i Içmeler ligger en bit från stranden och fungerar därför som en lugn oas, här kan du till exempel gå ut och äta middag på kvällarna. Vill du ha lite mer fart och fläkt så väljer du någon av restaurangerna vid strandpromenaden, den sträcker sig hela vägen från Içmeler till Marmaris och är 7 kilometer lång. En perfekt start på semestern är att gå till ett turkiskt bad, hammam, och bli renskrubbad från topp till tå så att du är redo för en vecka i solen. Många menar att ett besök till en hammam är hemligheten till den bästa solbrännan. Många av de stora spa-hotellen har egna hammam-bad.

Aktiviteter

Sol och bad är de främsta skälen till att man reser till Içmeler, och precis som på de flesta turkiska semesterorter är vattensporter mycket populärt. På stranden kan du hyra jetski, pröva parasailing och testa vindsurfing. Möjligheterna är nästan oändliga. Det är också populärt att åka på kryssning med en traditionell Gület-båt, här kan du njuta av en heldag på havet med en bra bok på soldäcket och svalka dig med ett förfriskande dopp på ett av de många badstoppen. Från Içmeler kan du också också åka på en dagsutflykt till berömda Pamukkale, de vita bomullsformade klipporna där du kan bada i varma källor. Om du är historieintresserad får du inte missa Efesos – en av Romarrikets viktigaste städer. Från Içmeler kan du också ta en båt över till den grekiska ön Rhodos över dagen.

Shopping

Det finns massor av shopping i Içmeler men om du vill ha fler butiker att välja mellan så kan du ta en dolmus-minibuss till grannstaden Marmaris där utbudet är enormt. Här kan du göra klipp när du köper läder och guld men då får du inte glömma att pruta ner priset, ofta kan du pressa ner det till hälften. Marmaris har också en orientalisk basar där du kan köpa det mesta mellan himmel och jord – det är faktiskt Turkiets tredje största basar. Varje onsdag är det marknad i Içmeler där du kan köpa kläder, skor och väskor - det mesta är dock kopior av mer berömda märken.

Långa sandstränder

Den långa, grovkorniga sandstranden som ligger i centrala Içmeler är barnvänlig och det finns massor av aktiviteter för dig som vill göra något annat än att ligga i solen. När du blir hungrig eller törstig är det bara att ta en promenad längs den 7 kilometer långa strandpromenaden där det ligger många bra restauranger och kafeer. På stranden kan du hyra både solstolar och parasoller men priserna varierar ganska mycket så det kan vara en bra idé att inte bara slå sig ner på den första bästa. Om du vill få lite variation så finns det många andra bra sandstränder i närheten. Du kan till exempel ta en taxibåt till Turunc som har en väldigt bra sandstrand. Föredrar du klapperstensstränder så kan du ta en taxibåt till Kumbuluk som är känt för sitt kristallklara badvatten.

Maten i Içmeler

Det turkiska köket är ett av de bästa i världen och när du är på semester här kan du räkna med att äta en hel del god mat. Frukosten här är oftast mycket enkel, vill du ha något mer än rostat bröd och marmelad så kan det vara en bra idé att beställa en ”English breakfast”. När det är dags för lunch så kan du passa på att smaka på de många turkiska smårätterna, meze. Det är perfekt om man är flera som vill dela på maten och det påminner rätt mycket om grekisk meze. Vanliga smårätter är youghurtdipp med vitlök, grillad paprika och turkisk ost. I Içmeler är man berömd för sin fisk, så det är något du absolut måste testa till middag. Rätter med lamm eller kyckling är också mycket populära. Det är vanligt att man får lite gratis korv och bröd medan man tittar på menyn, och när man ber om notan så får man ibland en gratis frukttallrik. De bästa restaurangerna i Içmeler ligger längs med kanalen.

Så tar du dig hit

Under sommarhalvåret arrangerar flera stora charterbolag paketresor till Içmeler. Flygresan tar 4 timmar till Dalaman och därifrån är det 2 timmar med buss till ditt hotell. Det går också att flyga med Turkish Airlines från Stockholm till Dalaman via Istanbul.

Hitta resan på Reseguiden

Charter till Içmeler
All inclusive till Içmeler
Alla charterresor till Turkiet


Charter till Içmeler