Grabbhelg i Barcelona

Lengan
Medlem sedan 2006, besökt 50 länder

Foto: lengan, medlem sedan 2006
Foto: lengan, medlem sedan 2006
Barcelona är det perfekta resmålet för kompisgänget. Billigt att åka dit, funkar året om och där finns massor att se/göra.
Publicerad 27 april 2012

En grabbhelg i staden rymmer kanske inte så många besök på Picasso eller Mirómuseet men lite kultur kan man ju enkelt få genom att starta helgen med en bussrundtur genom Barcelona. Då lär man sig hitta och på kort tid hinner man fotografera flera kända turistattraktioner som t.ex. Park Güell, Camp Nou och Sagrada Familia. Perfekt, då var det kulturella klart och fina bilder finns i kameran att visa när vi kommer hem.

Bästa tipsen

Las Ramblas

Promenadstråket som fått dåligt rykte eftersom alla resguider varnar för ficktjuvar i området. De finns, absolut, men missa ändå inte att njuta av folkfesten. Gatuartister från hela världen visar upp sina konster. Sangrian är god när man sitter på någon av uteserveringarna och iakttar folkmyllret. Inne i matmarknaden La Boquería på La Rambla 91 kan man plocka ihop en bra lunch att äta uppe på torget Catalunya. Låt inte alla varningar skrämma
bort er från denna levande plats.

Uteliv

Det finns ett stort utbud av barer och klubbar i Barcelona. Vill du se staden från ovan så har hotellet W en skybar på 26e våningen med utsikt över hela Barcelona. Efter en fördrink på Eclipse som skybaren heter så passar det bra att promenera bort till Carpe Diem Lounge Club. CDLC är en av stadens finaste klubbar där man kan få se Barcelonas elit spruta Dom Pérignon eller njuta av havsutsikten på uteterassen. En annan favorit är Temple Bar som ligger på Carrer de Ferran 6, i närheten av Placa Reial. Det är en Irländsk bar med livemusik och härlig stämning. Hard Rock Café ligger vid Placa Catalunya och där kan man festa med legendariska artisters instrument och autografer på väggarna.

OS-museum

992 arrangerade Barcelona sommar-OS och utanför Olympiastadion på berget Montjuic så ligger ett museum som innehåller en hel del sporthistoria. Där finns föremål från Barcelonas OS men även andra Olympiska Spel finns representerade, bland annat Vancouver och Peking. Det är inte bara OS-sporter som visas upp. Det går att lära sig om bergsklättring, Formel 1, cricket med mera. Efter ett par timmar på plats så finns det en restaurang att ladda upp nya krafter i. Efter besöket så kan man gå in i den mäktiga Olympiastadion och känna historiens vingslag. På promenadavstånd finns en bra utsiktsplats över staden och hamnen.

Fotboll

När världens bästa fotbollsspelare springer in på en av världens mest kända gräsmattor knottrar sig huden då nästan 100 000 åskådare jublar. Messi är stadens stora stjärna. Det finns två lag i staden men Espanyol hamnar oftast i FC Barcelonas skugga. “Barca” spelar på mäktiga Camp Nou och det är en fantastisk känsla att sitta inne på den enorma arenan. Innan match kan man värma upp med tapas, öl och massor av fotbollsprat på gatan Les Corts. Billigaste sättet att få uppleva en match är att gå i på klubbens hemsida och köpa biljetter där till ordinarie pris. Vill man ha det lite enklare så säljer de flesta sportreseföretagen paketresor till Barcelona men då blir det lite dyrare förstås. Vad du än gör, glöm inte kameran, en match på plats är ett minne för livet.

Camp Nou

Det är något speciellt med en stor tom arena. När det är match kan ca 99 000 personer sitta på läktarna men det är faktiskt en lika mäktig känsla att gå in på arenan när den är tom och man får stå nere vid gräset och blicka upp mot de höga läktarsektionerna. På samma gräsmatta har förutom hjältarna i fotbollslaget även storheter som U2, Bruce Springsteen och Påven uppträtt..
En guidad tur tar dig med till omklädningsrummen, pressläktaren och själklart får du uppleva hur det är att vandra igenom spelargången ut på arenan. I biljetten ingår även ett besök i FC Barcelonas museum där det finns ett stort stycke fotbollshistoria. Bucklorna står på rad och där finns tröjor och skor från storspelare, multimediacenter och chansen att fotografera sig med stjärnorna. (Fotomontage såklart.) En stor shop säljer precis allt med klubbens emblem på.
På Camp Nous område går det även att uppleva handboll, futsal, basket och hockey på rullskridskor. Ett tips till den guidade turen är att köpa biljett i förväg, antingen på internet eller i något av båsen på La Rambla som säljer biljetter. Det är ofta lång kö till biljetterna utanför Camp Nou.

Boende

Budgettipset heter Barcelona Urbany Hostel. Det ligger nära tunnelbanestationen Clot så det är enkelt att ta sig in till centrum. På kvällen har man fin utsikt mot det upplysta tornet Torre Agbar ifall man vill sitta på uteterassen och ta det lugnt. Centrumtipset heter Hotel Catalonia Plaza Cataluña. Perfekt läge vid torget Catalunya och början på La Rambla. Hotellet har en egen pool och stor frukostbuffé. I närheten har flygbussen en hållplats vilket är bekvämt vid ankomst/hemfärd.

Så tar du dig hit

Det är enkelt och billigt att åka till Barcelona eftersom de flesta lågprisföretagen har täta flyglinjer till staden. Den närmaste flygplatsen heter El Prat och ligger 12 km från centrum. Två flygplatser som trafikeras av lågprisflyg är Girona och Reus, båda ligger cirka 10 mil från Barcelona. Flygtiden är cirka tre timmar från Stockholm och två timmar från Malmö/Köpenhamn.


Paket för Grabbhelg i Barcelona

Flyg till Barcelona

Populära boenden i Barcelona