Glasgow – trendigast i Skottland

Maria
Reseguiden

Bild: seeglasgow.com
Bild: Dreamstime
Bild: seeglasgow.com
Från Göteborg och Stockholm/Nyköping kan du flyga billig till Glasgow, ofta för runt 600 kronor med Ryanair. Har du tur kan det bli ännu billigare – och du får mer pengar över till stadens trendiga shopping och nattliv.
Publicerad 31 januari 2008

Glasgow har fått oförtjänad lite uppmärksamhet i Sverige. Den gamla arbetarstaden och numera mångkulturella miljonstaden vid floden Clyde, kan verka lite sliten vid första anblicken, men det är tvärtom en mycket livskraftig och optimistisk stad.

Anrik historia och trendiga oaser

Glasgow är dessutom kanske Europa bästa exempel på ett lyckat, urbant ansiktslyft. Med dialogprojektet “Glasgow 2020” bjöd myndigheterna in medborgarna för att uppmana till Glasvegianernas påverkan på stadens framtidsriktning. Kraften och viljan som följer en sådan utveckling är unik och äkta. Således har Glasgow blivit en stad som förenar anrik historia med ett nytt och modernt tänk, och stora ytor som förut var en del av den gamla varvsindustrin har blivit trendiga oaser.

Hitta till shoppingen

Invånarna i Glasgow är modemedvetna och streetsmarta, och staden bjuder verkligen in till shopping. De stora varuhusen kantar Argyle Street och Sauchiehall Street som förbinds med Buchanan Street där du hittar exklusiva boutiquer och varuhus. Frasers of Glasgow Department Store är värt att se på Buchanan Street, och mitt emot ligger Princes Square med små specialbutiker, kaféer och restauranger.

I stadsdelen Merchant City trängs internationella designermärken som Armani, Versace och Ralph Lauren med lokala designers i butikerna. På The Italian Centre, Candleriggs och Ingram Street finns ett stort utbud av originella och coola kläder till en ungdomlig publik. Här finns också kaféer, barer och restauranger om du behöver fylla på reserverna någon gång under shoppingexpeditionen.

West End och den skotska musikvågens vagga

Glasgows West End är en av de mest populära stadsdelarna. Här bor stadens kulturelit, men atmosfären präglas först och främst av universitetet och studentlivet – något som ger stadsdelen en avslappnad och mångkulturell atmosfär. Huvudgatan Byres Road är en charmig blandning av bohemiska kaféer, restauranger, trendiga barer och coola butiker.

Universitet här fungerar också som en dynamo för stadens musikmiljö – många menar att Glasgow på senare år är Europas bästa indiemusikstad. Härifrån kommer band som Belle & Sebastian, Mogwai, Travis, Teeange Fanclub, Glasvegas och många fler.

Några av de mest omtalade klubbarna i stan är Sub Club på 22 Jamaica Street, King Tut's Wah Wah Hut på 272 Vincent Street, The 13th Note på 50-60 King Street, och systerklubbarna Mono på 12 King's Court och Stereo på 20-28 Renfield Lane.

I Glasgow hittar du för övrigt mer än 30 olika konstgallerier och museer samt ett årligt program med mängder av evenemang och happenings inom konst, kultur och festivaler.

Kolla in resmålssidan


Hitta flyg till Glasgow

Hitta boende i Glasgow