Gent – Europas oupptäckta pärla

Reseguiden
Reseguiden

Foto: Shutterstock
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Foto: Visit Flanders
Endast en timme med tåg från Bryssels internationella flygplats ligger Belgiens tredje största stad Gent – en sprudlande studentstad, vegovänlig och med en av landets vackraste, medeltida stadskärnor.
Publicerad 7 november 2022

Fler och fler turister har hittat vägen till Gent, som bjuder på fantastiska kulinariska upplevelser, innovativa kulturella upplevelser, och en bilfri innerstad som gjord för att flanera runt och insupa stadens magiska atmosfär.

Utsökta kulinariska upplevelser i avslappnad miljö

Är god mat och dryck en viktig faktor när du är ute och reser så borde Gent stå högt på önskelistan. Kreativitet och ”out-of-the-box” är begrepp som beskriver Gents restaurangscen väl. Hela 21 av stadens restauranger är nämnda i Guide Michelin och något som kännetecknar många av dem är, att atmosfären är avslappnad och rätterna överraskande. Gent anses av många även som Europa vegetariska huvudstad då Gent har fler vegetariska restauranger per capita än någon annan stad i Europa. Faktisk var Gent först i världen med att införa en officiell vegetarisk veckodag på skolor, förskolor och sjukhus.

Fördjupa dig i konst, design och mode

Gents museum for nutida konst heter passande nog S.M.A.K. och ligger närmast vägg-i-vägg med MSK, museet för klassisk konst. Det två museerna står i skarp kontrast till varandra, vilket även genomsyrar så många andra upplevelser i Gent. Arvet från de stora flamländska mästarna, som Rubens och bröderna van Eyck, står ofta i centrum för innovativa, teknologiska upplevelser. Till exempel tar den 1000 år gamla katedralen Sint Baafs-katedralen hjälp av Augemented Reality för att ta med dess besökare på en resa djupt in i stadens förflutna.

Även Gents designmuseum kombinerar tradition och innovation med mottot ”Modern meets history”. I skrivandets stund är museet stängt för en omfattande renovering och öppnar igen under våren 2024. Design- och modeintresserade som besöker Gent fram till februari 2023 kan istället passa på att besöka det unika, ja kanske till och med udda, museet Dr Guislain Museum, där det i skrivandets stund pågår en utställning framtagen i samarbete MoMu – Fashion Museum Antwerpen. Utställningen heter MIRROR MIRROR – Fashion & the Psyche och undersöker kopplingarna mellan mode, psykologi, självbild och identitet.

Gent på två hjul

Bästa sättet att ta sig runt i Gent är att göra som belgarna själva: att trampa fram på två hjul i måttligt tempo. Oavsett om du väljer att cykla längs med Gents floder och kanaler eller genom den bilfria, medeltida stadskärnan är cykeln ett utmärkt färdsätt. På detta sätt kan du enkelt och lätt ta dig från ett museum till annat, och mellan de olika stadsdelarna, på vägar kantade av imposanta, barocka byggnadsverk.
Tack vare närheten till Bryssel och dess internationella flygplats fungerar Gent utmärkt för en weekendresa med partnern eller vännerna. Även familjer har mycket att upptäcka i och runt Gent.

Sök alla weekendpaket till Gent här


Weekendresor till Gent