Experternas tips till New York

Paulina
Medlem sedan 2006, besökt 24 länder

Foto: Paulina
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Pier25.com
Foto: Paulina
Foto: Philippa Orell
New York är mångas favoritstad och en stad som passar både som weekendresmål och för en längre semester. Det finns väldigt många tips om saker att se och göra i New York, många skriver om samma saker och har du varit i New York en eller ett par gånger vill du kanske hitta något nytt att se eller uppleva. Här har vi samlat tips från några riktiga New York-älskare.
Publicerad 2 september 2014

Många har nog redan hört talas om High Line, Top of The Rock, Central Park, 5th Avenue och Frihetsgudinnan. Men har du hört talats om Café Gitane, Island Burgers & Shakes eller Smorgasburg?

Här kommer mina, Paulinas, tips till min absoluta favoritstad:


5 Napkin Burger
Kanske inte Manhattans godaste hamburgare för smaken är ju som baken… Men här får du iallafall en hamburgare som smakar ljuvligt i en härlig industriell miljö. Finns på tre ställen på Manhattan - Hell's Kitchen, Union Square och Upper West Side.

Chelsea Market
Paradiset för den matintresserade. Här finns massor av restauranger, caféer och butiker för den som älskar att laga mat och att baka. Köp med dig kryddor, ät mat från världens alla hörn eller gå bara runt och mys.

Path till Exchange Place
Många som åker till New York håller sig bara på Manhattan. För att se Manhattan ifrån en ny vinkel, ta pendeltåget, Path från Ground Zero, under Hudson River och gå av på första stoppet, Exchange Place. Här kan du gå ut på piren och njuta av lugnet med en magisk utsikt över Manhattan Skyline. På vägen tillbaka kan du ta båten som går rakt över till Wall Street.

Reseguidens Andreas är en New York-älskare, här är hans tips:


Minigolf på Pier 25
Pier 25 ligger vid Hudson River på sydvästra Manhattan. Att spela minigolf med Hudson River som utsikt är inte fel, här finns också beachvolley-planer och lekplats för barn.

Båttur runt Manhattan
Landmark Cruise är en båttur som går runt södra Manhattan och tar 1,5 timme. Det finns någon kortare och flera längre turer också. Det är magiskt att se Manhattan Skyline från vattnet och turen går också förbi Frihetsgudinnan och under Brooklyn Bridge.

Abercrombie & Fitch
Många vill besöka den hippa butiken Abercrombie & Fitch som ligger högst upp på 5th Avenue. Här är det ofta kö redan innan butiken öppnar, och du får nästan alltid vänta för att ens komma in. Tipset, det finns en till butik längst ner på Manhattan, i shoppingområdet på South Street Seaport.

Anna Ström Åhlén som driver bloggen "New York - My Bite of the Big Apple" delar här med sig av tre personliga tips.


Luke´s Lobster
Passa på att äta hummer billigt och på ett annorlunda sätt. Här serveras himmelsk hummer i “korvbröd” med delikata tillbehör.

Antique Garage
En turkisk restaurang i Soho med en inredning som tar andan ur dig, fullt med antikviteter i ett före detta garage.

Apothéke
Ett måste på din New York-resa är att besöka en hemlig bar, en så kallad speakeasy. Apothéke ordnar särskilda “prohibition nights” då du får följa med till förbudstidens New York. Njut av en minnesvärd kväll med tidstypiska drinkar och livemusik i 20- 30-talsstil. För att komma in behöver du ett lösenord, men det ordnar du genom att följa dem på Twitter.

Helen Larsson driver ilovenewyork.se tipsar här om tre annorlunda saker att göra i New York.


Spa på Manhattan
Att gå runt och uppleva New York tär på krafterna, då är en härlig upplevelse att unna sig en stund på ett spa. New York har flertalet spa att välja mellan. Priserna varierar från 100 USD och uppåt för cirka 1 timmes behandling. Testa gärna thaimassage på Bunya CitiSPA i Soho eller Bliss och Exhale som finns på flera ställen över New York.

Kajak på Hudson River
Ett annorlunda gratisalternativ för er som tycker om vatten och paddling är att paddla kajak på Hudson River. Down Town Boathouse erbjuder gratis turer. De avgår från Pier 26, 96 och 72nd Street. All nödvändig säkerhetsutrustning ingår och de erbjuder skåp för att låsa in era tillhörigheter.

Smorgasburg i Brooklyn
Varje söndag mellan 11-18 är det en stor matmarknad i Brooklyn. En matmarknad du som älskar mat måste besöka. Ligger i Brooklyn Bridge Park vid Pier 5.

Göran är resejournalist och expert på just New York. Han driver sidan Allt om New York.


Island Burgers & Shakes
När folk pratar om New Yorks bästa burgare brukar det handla om Shake Shack, Five Guys eller Burger Joint. Görans tips är Island Burgers & Shakes med två små restauranger, en i Hell's Kitchen och en på Upper West Side. Testa “The Clyde” med salsa, blue cheese, avokado och bacon. Skölj ned med en milkshake. Både burgaren och shaken slår hårt hajpade Shake Shack med hästlängder.

Uniqlo
Visst, många har fått upp ögonen för den här japanska klädkedjan. Men alldeles för många svenskar väljer ändå, konstigt nog, att shoppa på H&M under besöket i New York. Uniqlo är lika billigt som H&M, men kläderna är mycket snyggare och kvaliteten betydligt bättre. De har en stor Flagship Store på 5th Avenue och butiker även på 34th Street och i SoHo.

Central Parks bakgator
Det är lätt att fastna på Central Parks asfalterade gator och gångvägar. Inget fel egentligen, men vill du komma parkens hjärta närmare letar du upp de Bridle Paths som skär genom grönskan bortom asfalten. De är gamla hästleder på grus, där människorna är färre och naturen nära. Tänker du ta en löptur i Central Park, är Bridle Paths ett måste. Kolla noga på en karta över parken, så ser du dem.

Här kan du hitta billiga flyg till New York.
Här söker du hotell i New York.


Flygbiljetter till New YorkHotell i New York

Om New York New York State, Nordamerika

Konst
Kultur
Nattliv
Nöjesliv
Shopping
Storstad
Weekend

Om du undrar vad som finns att göra i New York är det lättare att svara på vad du som inte finns att göra. Det här är verkligen en stad där hela världen är samlad och i stort sett allt finns att roa sig med.

Med tydlig indelning av stadsdelar som exempelvis Chinatown, Harlem och Soho känner du historiens vingslag i New York, eller The Big Apple som det kallas i folkmun. Enklaste sättet att upptäcka staden är att utrusta sig med bra skor och en karta i mobilen. Känns promenad jobbigt finns buss, tunnelbana och de välkända gula taxibilarna att tillgå – eller varför inte ta en helikoptertur över staden?
Gatuindelningen på Manhattan är genial. Alla gator går från öst till väst. Alla avenyer går från norr till söder. Manhattan är indelad i tre delar: Uptown, Midtown och Downtown. Uptown är allt som är norr om början av Central Park. Downtown finner du söder om Union Square. Midtown ligger norr om Union Square upp till 59:e gatan. Lät det krångligt? När du är på plats förstår du hur det fungerar och du kommer med stor sannolikhet att älska det.
I denna världsmetropol finner du sevärdheter som Frihetsgudinnan, Time Square, Empire State Building, och Central Park för att bara en nämna en bråkdel av alla. Även om allt känns annorlunda så finns den där mitt i kaoset – känslan av trivsel. Har du en gång besökt New York är det svårt att inte längta tillbaka.

Empire State Building i solnedången
1 / 53
2 / 53
"Lilla huset" på taket ...
8 / 53
Top of the Rock
10 / 53
Looking out ...
11 / 53
Madison Squar Garden
13 / 53
Yankee Stadium
14 / 53
Mumsiga våfflor.
16 / 53
New York City Skyline
19 / 53
Damn Good Panncakes with Strawberries
20 / 53
Statue of LIberty
24 / 53
Julfint på Wall Street
26 / 53
Central Park Friendship by David Thornell
27 / 53
Empire State Buildning
30 / 53
Mamma Mia & TImes Square
35 / 53
Grand Central Terminal
36 / 53
Brandbil i New York
39 / 53
Flat Iron Building
42 / 53
Eden Garden, Union Square
43 / 53
"Seinfeld-restaurangen" (the Monks)
45 / 53
Högst upp på Empire State Building
48 / 53
Brooklyn Bridge
49 / 53