Europas billigaste weekendstäder

Annebente
Medlem sedan 2014, besökt 25 länder

Foto: iStock
Är du redo för en härlig weekendresa full av upplevelser i historiska och charmiga omgivningar? Ta med din älskade på en romantisk helg, eller kanske är det dags att dra med tjej- eller killgänget på en rolig resa?
Publicerad 10 maj 2017

Vi har valt ut 6 storstäder som alla kommer ge dig en oförglömlig helg oavsett om det är romantik, upplevelser eller bara ett avbrott i vardagen som står på menyn.

Riga i Lettland

Riga är känt för sina välbevarade medeltidsbyggnader och den vackra gamla stadsdelen finns med på UNESCOS världsarvslista. Här kan du promenera runt bland charmiga gamla byggnader, och när du behöver vila finns det många mysiga tavernor och restauranger att välja mellan. Shopping i Riga kan vara en härlig upplevelse för plånboken. Förutom ett bra urval av butiker i stadskärnan finns det många marknader i Riga. Centraltirgus är en stor marknad där du kan hitta allt från levande kycklingar till kläder– här får du en upplevelse av doft, ljud och intryck från en annan värld. Riga är perfekt för en kort weekendresa med vänner. Stadskärnan är liten och översiktlig så du hinner med många roliga upplevelser på en helg. Med bra priser på mat, dricka och shopping kan du njuta av helgen med gott samvete. Flygresan till Riga tar strax över en timme från Stockholm. Du kan flyga direkt med Air Baltic och SAS, ofta med låga priser.
Här kan du boka din weekend till Riga »

Vilnius i Litauen

Vilnius i Litauen är en av Europa billigaste storstäder. Du hittar bra priser på allt från hotell, mat, dryck och shopping. Den gröna och vackra staden har fina parker, storslagen arkitektur och kullerstensgator. Staden som är någorlunda stor känns väldigt mysig och liten. Här är det liv och rörelse dygnet runt. Den gamla stadsdelen i centrum finns med på UNESCOs världsarvslista och är en av de största äldre stadsdelar i Europa. Besök ett av de många gallerierna eller kyrkorna, eller bara gå på upptäcktsfärd längs de trånga gatorna som snirklar sig runt vackra byggnader. Ta också en tur inom de gamla judiska kvarteren. Alldeles utanför Vilnius kan du besöka majestätiska slott eller slappna av på ett av de många spa-centerna i området. Både SAS och Air Baltic flyger direkt till Vilnius från till exempel Stockholm på cirka 1,5 timme.
Här kan du boka din weekend till Vilnius »

Warszawa i Polen

I Warszawa får du mycket för pengarna. Den polska huvudstaden som låg i ruiner efter nazisternas framfart under krigen, har nu blivit rekonstruerat. Nu kan du njuta av en helg i vackra omgivningar med storslagen arkitektur. Besök de många palatsen från renässansen och barocken, sväng inom den charmiga och livliga marknadsplatsen i stadens gamla del med spår tillbaka till 1200-talet. Missa inte heller slottsplatsen och det röda kungliga slottet. Warszawa har ett bra urval av lokala småbutiker och flera stora köpcenter med internationella märkesbutiker. Vill du ha full fart till långt in på natten kan du glädja dig åt stadens nattliv. Här finner du massor av barer och nattklubbar som har öppet fram tills det att sista gästen har gått hem. Flera flygbolag flyger direkt till huvudstaden i Polen på under två timmar, ofta till mycket bra priser.
Här kan du boka din weekend till Warszawa »

Dubrovnik i Kroatien

Tre timmars flyg från Sverige ligger Dubrovnik som har en charmerande gamlastan (Stari Grad) och röda hustak i stark kontrast till det blåa havet som omringar staden. Intresset för Dubrovnik exploderade då den populära serien Game of Thrones sändes, då Dubrovnik har används i filminspelningen. Gå längs den två kilometer långa stadsmuren eller ta linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd och se utsikten över hela staden. Dubrovnik är perfekt för en långweekend och du finner flera stränder och badbryggor strax utanför staden. Flyg direkt till Dubrovnik med Norwegian från Stockholm.
Här kan du boka din resa till Dubrovnik »

Budapest i Ungern

Budapest är en storslagen stad där sevärdheterna ligger tätt. Med sina historiska byggnader och slott kan du gå på upptäcktsfärd på jakt efter stadens rötter, som går hela vägen tillbaka till Romarnas tid. På grund av sin långa historia finns det mycket att se och uppleva i staden, så för en weekend måste du välja ut dina favoriter. Slottshöjden med det kungliga palatset, – Stortinget som är den största byggnaden i Ungern och en kryssning på Donau kan kanske locka?!? Älven Donau delar Budapest i två och de vackra broarna förbinder stadsdelarna med historia, kultur och människor. Staden är även känd för sina kurbad och vill du skämma bort dig med en spa-weekend är möjligheterna många här. Köpglada turister kan glädja sig över butikerna på gågatan eller ett av de många köpcenterna i staden. Ungern är känt för god mat och har ett stort urval av restauranger i alla prisklasser.
Wizz Air har direktflyg från Stockholm på runt två timmar.
Här kan du boka din weekend till Budapest »

Lissabon i Portugal

Lissabon är kanske inte bland de vanligaste storstäderna att semestra i, men den ligger i alla fall väldigt bra till prismässigt. Staden är på väg att bli en av de nya trendiga storstäderna, och det är inte helt utan grund. Lissabon är en vacker, charmig och kontrastfylld stad med en bra blandning av gammalt och nytt. De smala gatorna slingrar sig bland pittoreska hus och gröna parker. Längs de breda boulevardsen ligger palats och andra vackra platser. Med sina gula spårvagnar som kör upp och ner längs de branta backarna påminner staden om San Francisco. Den stora bron i staden är faktiskt inspirerad av Golden Gate. I Lissabon kan du njuta av ett härligt klimat till långt in på hösten, och vad är väl bättre än en paus på en mysig taverna när solen skiner? När du är i Lissabon måste du besöka palatset Mosteiro dos Jerónimos i stadsdelen Belém. Palatset finns med på UNESCOs världsarvslista och byggdes efter att Vasco de Gama fann sjövägen till Indien. Flygturen till Lissabon tar cirka fyra timmar från Stockholm. TAP flyger direkt.
Här kan du boka din flyg & hotell till Lissabon »


Ta dig ett välförtjänt avbrott från vardagen

Erbjudanden WeekendBilliga flyg