Europas billigaste weekendstäder

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 28 länder

Foto: iStock
Är du redo för en härlig weekendresa full av upplevelser i historiska och charmiga omgivningar? Ta med din älskade eller kompisgänget och upptäck en ny europeisk storstad.
Publicerad 8 februari 2018

Vi har valt ut sex storstäder som alla kommer att ge dig en oförglömlig helg oavsett om det är romantik, upplevelser eller bara ett avbrott i vardagen som står på agendan. Detta är också några av de billigaste städerna i Europa så här kan du ha mycket kul för pengarna.

St. Petersburg, Ryssland

Ryssland Venedig har med sina många kanaler, breda avenyer och magnifika byggnader blivit listad på UNESCOs världsarvslista. Den bildsköna staden, som är Rysslands näst största, har varit huvudsätet för de ryska tsarerna och anses idag vara Rysslands kulturella huvudstad. De som reser hit på en weekend väljer ofta att uppleva det arkitektoniska vidundret Uppståndelsekyrkan, samt muséet Eremitaget och det vackra Vinterpalatset. Ett tips är att hoppa på en båttur längs älven Neva för att uppleva en del av den otroliga arkitekturen längs kanalerna. För kvällsunderhållning med opera och balett rekommenderas att gå till The Mariinsky Theater. På grund av de flera världskända ryska författarna som har bott här, som Dostojevskij och Pusjkin, arrangeras det också litterära vandringar. Eller varför inte ta en utflykt till Vodkamuséet när du ändå är i Ryssland? De flesta flygbolag har ett stopp på vägen - Finnair flyger billigt till St. Petersburg på ca 4,5 timmar.
Viktigt! Det krävs att du har visum innan inresa, vilket kan ta upp till 10 dagar att beviljas.
Här kan du boka din resa till St. Petersburg.

Riga, Lettland

Riga är perfekt för en kort weekendresa med vänner. Stadskärnan är liten och översiktlig så du hinner med många roliga upplevelser på en helg. Med bra priser på mat, dricka och shopping kan du njuta av helgen med gott samvete. Riga är känt för sina välbevarade medeltidsbyggnader och den vackra gamla stadsdelen finns med på UNESCOS världsarvslista. Här kan du promenera runt bland charmiga gamla byggnader, och när du behöver vila finns det många mysiga tavernor och restauranger att välja mellan. Shopping i Riga kan vara en härlig upplevelse för plånboken. Förutom ett bra urval av butiker i stadskärnan finns det många marknader i Riga. Centraltirgus är en stor marknad där du kan hitta allt från levande kycklingar till kläder– här får du en upplevelse av doft, ljud och intryck från en annan värld. Flygresan till Riga tar strax över en timme från Stockholm. Du kan flyga direkt med Air Baltic och SAS, ofta med låga priser.
Här kan du boka din weekend till Riga.

Vilnius, Litauen

Vilnius i Litauen är en av Europas billigaste storstäder. Du hittar bra priser på allt från hotell, mat, dryck och shopping. Den gröna och vackra staden har fina parker, storslagen arkitektur och kullerstensgator. Staden som är någorlunda stor känns väldigt mysig och liten. Här är det liv och rörelse dygnet runt. Den gamla stadsdelen i centrum finns med på UNESCOs världsarvslista och är en av de största äldre stadsdelarna i Europa. Besök ett av de många gallerierna eller kyrkorna, eller bara gå på upptäcktsfärd längs de trånga gatorna som snirklar sig runt vackra byggnader. Ta också en tur inom de gamla judiska kvarteren. Alldeles utanför Vilnius kan du besöka majestätiska slott eller slappna av på ett av de många spa-centerna i området. Både SAS och Air Baltic flyger direkt till Vilnius från till exempel Stockholm på cirka 1,5 timme.
Här kan du boka din weekend till Vilnius.

Warszawa, Polen

I Warszawa får du mycket för pengarna. Den polska huvudstaden som låg i ruiner efter nazisternas framfart under krigen, har blivit rekonstruerad. Nu kan du njuta av en helg i vackra omgivningar med storslagen arkitektur. Besök de många palatsen från renässansen och barocken, sväng inom den charmiga och livliga marknadsplatsen i stadens gamla del med spår tillbaka till 1200-talet. Missa inte heller slottsplatsen och det röda kungliga slottet. Warszawa har ett bra urval av lokala småbutiker och flera stora köpcenter med internationella märkesbutiker. Vill du ha full fart till långt in på natten kan du glädja dig åt stadens nattliv. Här finner du massor av barer och nattklubbar som har öppet fram tills det att sista gästen har gått hem. Flera flygbolag flyger direkt till huvudstaden i Polen på under två timmar, ofta till mycket bra priser.
Här kan du boka din weekend till Warszawa.

Budapest, Ungern

Budapest är en storslagen stad där sevärdheterna ligger tätt. Med sina historiska byggnader och slott kan du gå på upptäcktsfärd på jakt efter stadens rötter, som går hela vägen tillbaka till Romarnas tid. På grund av sin långa historia finns det mycket att se och uppleva i staden, så för en weekend måste du välja ut dina favoriter. Slottshöjden med det kungliga palatset eller en kryssning på Donau kan kanske locka? Älven Donau delar Budapest i två och de vackra broarna förbinder stadsdelarna med historia, kultur och människor. Staden är även känd för sina kurbad och vill du skämma bort dig med en spa-weekend är möjligheterna många här. Köpglada turister kan glädja sig över butikerna på gågatan eller ett av de många köpcenterna i staden. Ungern är känt för god mat och har ett stort urval av restauranger i alla prisklasser. Wizz Air har direktflyg från Stockholm på runt två timmar.
Här kan du boka din weekend till Budapest.

Lissabon, Portugal

Lissabon är kanske inte bland de vanligaste storstäderna att semestra i, men den ligger i alla fall väldigt bra till prismässigt. Staden är på väg att bli en av de nya trendiga storstäderna, och det är inte helt utan grund. Lissabon är en vacker, charmig och kontrastfylld stad med en bra blandning av gammalt och nytt. De smala gatorna slingrar sig bland pittoreska hus och gröna parker. Längs de breda boulevardsen ligger palats och andra vackra platser. Med sina gula spårvagnar som kör upp och ner längs de branta backarna påminner staden om San Francisco. Den stora bron i staden är faktiskt inspirerad av Golden Gate. I Lissabon kan du njuta av ett härligt klimat till långt in på hösten, och vad är väl bättre än en paus på en mysig taverna när solen skiner? När du är i Lissabon måste du besöka palatset Mosteiro dos Jerónimos i stadsdelen Belém. Palatset finns med på UNESCOs världsarvslista och byggdes efter att Vasco de Gama fann sjövägen till Indien. Flygturen till Lissabon tar cirka fyra timmar från Stockholm. TAP flyger direkt.
Här kan du boka ditt flyg & hotell till Lissabon.

» Se alla weekendresor här


Billiga flygbiljetter


Erbjudanden - Weekend