Publicerad 29 april 2016

Här har vi tagit fram allt du behöver veta och alla tips du behöver för att planera din semester på Gotland.

Att resa hit

Hit behöver du resa med flyg alternativt med färja. Nynäshamn och Oskarshamn är utgångsstäderna för Gotlandsfärjorna. De tar dig enkelt och smidigt till Gotland på cirka 3 timmar. Flyg går snabbare, men kostar också ofta mer. Flyg hit med SAS, BRA eller Norwegian.
Hitta ditt flyg till Gotland

Cykelsemesterns paradis

Gotland är nog Sveriges bästa plats för en cykelsemester. Det är ofta soligt och ön är platt och go för att rulla fram på en cykel. Antingen tar du med egen cykel på färjorna för en 50-lapp eller så hyr du cykel på plats. Vill du hyra campingutrustning går det också bra. Gotland är som sagt gjort för en cykelsemester. Du kan slå upp ditt tält nästan vart som helst. Det finns också vandrarhem och små bed & breakfast utmed cykelvägarna där du kan ta in för natten. Restauranger och fikaställen hittar du också gott om.
Läs mer om att cykla på Gotland här.

Sol & bad

Gotland är en av våra mest solsäkra platser. Här finns det många stränder och badplatser. Tofta Strand känner du säkert till, det är Gotlands mest kända strand. Här finns det mesta du önskar av en dag på stranden som glasskiosk, utomhuspool, restaurang, camping och vattensporter. Sanden är fin och stranden bred så det finns gott om plats även om det är oerhört poppis här en varm dag i juli. Den Blå lagunen, på Gotlands norra del, är ett av många gamla kalkbrott som numera är fyllt med vatten. Sommartid är detta en populär badplats. Namnet har kalkbrottet fått av färgen på vattnet. Närmre ett karibiskt paradis än såhär kommer du inte i Sverige. Fårö är grannön som har fantastiska stränder. Hit tar du dig via Fåröfärjan som går en gång i halvtimmen och tar 8 minuter. Åk över dagen och njut av de magiska stränderna, eller sov över på en camping, stugby, vandrarhem eller ett hotell. De mest populära stränderna är Sudersand, Norsta auren, Ekeviken och Skalasand.

Smultronställen

Kneippbyn är hela familjens äventyr på Gotland. Förutom sommar- och vattenland finns här det riktiga Villa Villerkulla. Barnen kommer garanterat ha en fantastisk dag här. Välj bland Pippiteater, bergochdalbana, äventyrsbanor, studsmattor, vattenrutschbanor och utsiktsfyren.
Läs mer om Kneippbyn.

Furillen är en 500 hektar stor halvö med hotell, restaurang och en fantastisk natur. Det går kor och får lösa på halvöns södra del. Bästa sättet att njuta av halvön är, som på många andra ställen, på cykel. Hotellet Furillen har både stugor, eremitkojor och hotellrum. Emeritkojorna är för dig som önskar total avkoppling. Hit kommer du via cykel och det finns varken el eller rinnande vatten. Det du!

Lummelundagrottan. Sen den första guidningen 1959 har över 4 miljoner människor besökt grottan. Här kan du beskåda mäktiga spegelsjöar, droppstensformationer och fossiler. Har du äldre barn än 15 år, eller är ett gäng vuxna är ett grottäventyr att rekommendera. Du får se delar av grottorna endast ett fåtal sett. Duktiga guider tar dig förbi vattenfyllda gångar 500 m in i grottan i små båtar, all utrustning ingår och äventyret tar cirka 3 timmar.

Sylvis döttrar är ett hembageri du måste besöka när du är på Fårö. Köp med dig hembakat ner till stranden, köp er frukost eller slå dig ner på den mysiga uteserveringen. Missa för guds skull inte bullarna!

Raukvägen på Fårö är magisk. Ta vägen från Lauters fiskeläge till Langhammars raukar. Det är som ett sagoland med himmel, hav och klapperstensstrand. Magi helt enkelt.

Hitta hotell på Gotland
Sök flyg till Gotland