Egina – grekernas hemliga pärla

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Foto: linae, medlem sedan 2012
Grekland har länge varit en stor favorit för många. De flesta brukar dock välja att besöka någon utav de större och mer kända öarna. För dig som vill uppleva lugn, harmoni, god mat, underbart badvatten och att umgås med greker istället för med andra svenskar är Egina det ultimata resmålet.
Publicerad 6 september 2012

Egina tillhör den Saroniska ögruppen och är den ö som ligger närmast Aten. Det märks tydligt då många atenbor har sina sommarhus här eller kommer över helgen med sina fina båtar. Trots att ön är så lätt att ta sig till har dock inte resten av världen riktigt upptäckt den ännu. Det är lite det som är charmen med Egina. Här umgås man med grekerna och trots att ön är ganska liten och lugn så finns det något för alla smaker. Här är vår guide till denna lilla pärla i Medelhavet.

Egina stad

Det är oftast hit du kommer med båten från Pireus. Man slås direkt av hur gemytligt och mysigt allting är. Det känns som det gamla Grekland med sina hästskjutsar, sin fiskmarknad och de traditionella gamla fiken. Spenderar du mer tid i staden upptäcker du snart att det även finns en hel del trendiga barer och restauranger längs den fina gatan som vetter ut mot vattnet. Vägen mellan restaurangerna och hamnen är tyvärr ganska hårt trafikerad, men under vissa kvällar stängs den av helt för biltrafik och bara gående och hästskjutsar kan ta sig fram.

Agia Marina

Den här lilla semesterorten ligger på öns östkust och är öns största turistort. Hit åker den som vill ha lite mer att göra då det finns lite mer shopping, barer och nattklubbar att välja på. Jämfört med andra öar är det dock ändå ett ganska litet utbud. Även här kan du välja häst och vagn framför taxi.

Perdika

Här ska du bo om du vill ha lugn och ro och äta på bra restauranger. Precis vid vattnet, med utsikt över alla fina båtar och ön Moni, ligger barer, kaféer och mysiga matställen. Här får inga bilar eller mopeder köra så det är väldigt harmoniskt, romantiskt och barnvänligt. Den lilla fiskebyn lever upp på helgerna och då är stämningen väldigt god.

Sevärdheter

På vägen mellan Egina stad och Agia Marina finner du skylten som leder till Paleochora. Hit flydde Eginaborna på 900-talet när pirater och krigsfartyg tillsammans plågade kusten. Idag ligger Paleochora helt öde. Ett intressant stopp med mycket gammal historia bakom sig. Om du sedan åker tillbaka ut på vägen mot Agia Marina finner du Agios Nektarios. Detta är ett väldigt imponerande klosterkomplex som absolut kräver ett fotostopp. På en kulle ovanför Agia Marina finner du öns i särklass största sevärdhet – Afeatemplet. Det byggdes 490 f Kr och blev förebild för Parthenontemplet på Akropolis i Aten. Om vädret tillåter kan man faktiskt se hela vägen dit från den här punkten. Om du sedan tar dig tillbaka till Perdika och sydspetsen finner du nästa sevärdhet – Moni. Tio minuters båtfärd från Perdikas hamn hittar du denna öde klippö med både bergsgetter och påfåglar. Här lägger många båtar till och det är lätt att förstå varför. Vattnet här är nästan overkligt turkost och den lilla tavernan serverar god dryck och lättare mat för den som blir hungrig. Båtarna går var trettionde minut och kostar 5 euro tur och retur. Sista båten tillbaka avgår klockan 20.00. Tänk på att det är mycket folk som besöker ön under helgen.

Stränder och badplatser

På Egina finns det inte så många långa sandstränder. Däremot finns det väldigt många små vikar med både sand- och stenstränder. Vid i stort sett alla de här småstränderna finns en liten taverna eller strandbar som spelar musik och serverar lättare mat och dryck. De hyr även ut solstolar och parasoll. Priserna ligger på cirka 6 euro för två stolar och ett parasoll.
I Egina stad finns det två stränder, en på varsin sida av hamnen. De är ganska små och du kanske inte vill spendera hela semestern här, men de är helt ok för en halvdag eller så. I Agia Marina finns en finkorning sandstrand som är formad som en halvmåne. Här kan man hyra trampbåtar eller spela beachvolleyboll. Perdika har en väldigt liten strand som inte är något speciellt. Däremot har man väldigt nära till några utav Eginas bästa bad – Klima beach, Moni och Marathonas. Klima beach ligger cirka tio minuters bilfärd från Perdika. Vägen dit är ganska skumpig och slingrig, men när du kommer fram inser du att det är värt det. Det turkosa vattnet, den fina stranden och havsbottnen, utsikten över de fina segelbåtarna och sist men inte minst den mysiga strandbaren som ofta bjuder på Bob Marleymusik. De tre stränderna Marathonas, Faros och Aeginitisa ligger alla på västsidan, längs vägen mellan Egina stad och Perdika. Vattnet är inbjudande turkost och på Marathonas, som trots att även den är liten är den lite större utav stränderna, finns bra tavernor och en härlig sandstrand. Moni är ön som ligger utanför Perdika. Enligt många den bästa platsen att bada på. Vattnet är så otroligt turkost och rent, och havsbottnen är väldigt skön att gå på. Det finns inte direkt någon strand här, då man ligger i solstolar uppe i gräset. Däremot finns det klippor att hoppa ifrån. Se upp för havsanemoner bara.

Så tar du dig runt

Då bussarna inte är särskilt pålitliga när det gäller tider, och inte går till alla stränder är det en väldigt bra idé att hyra en bil. Gör det gärna redan innan ni anländer för att spara tid. Om ni inte gjort det finns det firmor i Egina stad, bara några minuters promenad från hamnen. Förutom bil finns även motorcykel, skoter och cykel att hyra där samt i Agia Marina.

Så tar du dig hit

Du flyger enkelt till Aten från Sverige. Flygtiden varierar beroende på om du flyger direkt eller inte, men den ligger på cirka 3 timmar. Från flygplatsen tar man buss X95 mot Pireus, som tar cirka 1 timme. Alternativt tar man tåget som går aningen snabbare och är mindre svettigt, men då måste man göra i alla fall ett byte. Väl framme i Pireus köper man en båtbiljett i närmsta kiosk och tar sedan båten över till Egina. Båtarna går minst en gång i timmen i stort sett hela dagen och tar cirka 35 minuter. Vill man ta med sig en bil över tar resan lite längre tid då man reser med en större färja.

Här hittar du billiga hyrbilar.


PSST! Nyttig info

- Boka gärna boende innan för att få bo precis där du vill.
- Boendetips i Perdika, Antzi Studios.
- Två restaurangtips i Perdika, Remetzo för sin goda mat och fantastiska service, och Miltos för sina fantastiska musslor och gudomliga grillspett.
- Det är nästan ett måste att smaka på pistagenötterna här – de är otroligt goda och odlas överallt på ön.


Charter till GreklandFlyg till Aten