Stor guide till Kaliforniens bästa resmål

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med vinden i håret, solen i ansiktet och solglasögonen på näsan susar du fram längs den berömda kustvägen, Highway 1. Låter det lockande? Här hjälper jag dig att komma närmare drömmen om Kalifornien.
Publicerad 1 april 2016

Med San Francisco i backspegeln, Los Angeles framför dig och några av landets bästa stränder alldeles intill. Att köra Highway 1, eller Pacific Coast Highway som den också heter, är en väldigt speciell upplevelse som alla borde få uppleva minst en gång i livet. Kalifornien är dock mycket mer än så – prova utsökta viner i Napa Valley, vandra i Yosemite NP eller höj pulsen avsevärt på helt galna Six Flags Magic Mountain. Jag har själv bott i Kalifornien och vill nu dela med mig av mina favoriter. Här ger jag dig Kaliforniens höjdpunkter, enligt me, myself and I.

Los Angeles - strandliv med närhet till glamour

Det är nästan omöjligt att besöka Kalifornien utan att spendera några dagar i Los Angeles. Här kan du spendera lata dagar på fina stränder som Manhattan Beach, Hermosa Beach, Redondo Beach eller Venice Beach. Venice ger dig dessutom upplevelser utanför boxen, särskilt om du är här en lördag i högsäsong. Shoppa loss på Melrose Ave, Beverly Center, Rodeo Drive eller på Third street i Santa Monica. Sportgalningen kan uppleva den magiska atmosfären på en match med Lakers, Kings eller Dodgers. Du som vill slå klackarna i taket kan välja mellan laid back party i bland annat Venice Beach, och kändistäta nattklubbar på The Strip. Här brukar inte kösystemet gälla, vakterna pekar på de personer de vill ha in. Hör med the locals vilka klubbar som är heta för stunden. Du som imponeras av filmstjärnor kan köpa en star map och köra runt och spana in var kändisar som Hugh Hefner, Michael Douglas och Justin Bieber bor. Missa inte heller stjärnorna på Hollywood Boulevard eller att ta en joggingtur i närheten av Hollywoodskylten.
Missa inte: Världens godaste milkshakes på Johnny Rockets (helst den på Melrose Ave), grymma hamburgaren Animal Style på In-n-out Burger, kändisspotting på restaurangen The Ivy och god och hälsosam mat på The Newsroom på Robertson Blvd.

Läs guiden: Sol, bad & shopping i Los Angeles

San Francisco - charmiga turistfällor och lätt att ta sig runt

Många skandinavers favoritstad i Kalifornien, mycket för att du kan ta dig runt stora delar av staden till fots. Vill du inte promenera går det utmärkt att hyra en cykel och upptäcka bland annat Golden gate-bron, Sausalito och Golden Gate Park på nära håll. Pier 39 och Fisherman´s Wharf kan kännas som riktiga turistfällor, särskilt under högsäsong, men jag tycker ändå du ska bege dig hit i en timme eller två. Här kryllar det av turister, försäljare, butiker, sälar och restauranger. Frossa i räkor på Bubba Gump Shrimp Company eller i rättvisemärkt fisk, ostron och andra skaldjur på Fog Harbor Fish House. En höjdpunkt på piren är Aquarium of the Bay där du kan se alla möjliga djur. Hoppa på en kabelspårvagn med anor från 1800-talet och upptäck stadens alla mysiga stadsdelar. Lombard street brukar vara en upplevelse att köra bil ner för, och missa för allt i världen inte ett besök på det välkända fängelset Alcatraz. Se till att boka biljetter i förväg om du är där under högsäsong. Bo gärna vid Union Square och missa inte att besöka den mysiga och välkända stadsdelen Nob Hill, här hittar du allt från hippa barberare till lyxboenden. Du kanske känner igen delar av Nob Hill från den gamla såpan Huset Fullt.
Missa inte: Besök stadsdelen North Beach, stadens italienska kvarter med en romantisk känsla och mysiga kaféer, besök Muir Woods med sina gigantiska träd och njut av en mysig picknick i närheten av Golden Gate-bron medan solen sakta försvinner ner i havet.

Läs guiden: San Francisco med barn

San Diego - strandnära stad med skön atmosfär

Förmodligen den staden jag skulle välja att bo i om jag någonsin flyttar tillbaka till USA. Här råder ett lugn som de andra större städerna saknar. Livet i San Diego handlar om strand, god mat och en allmänt skön livsstil. Gillar du strandlivet har du massor av stränder att välja mellan – välkända Mission Beach med sin populära strandpromenad, Moonlight Beach som är perfekt för familjer, La Jolla Shores där du kan ägna timmar åt att surfa, dyka eller paddla kajak och många fler. Vill du inte bada kan du rida längs stranden, besöka Balboa Park, San Diego Zoo eller varför inte SeaWorld? Gillar du öl? Då har du kommit rätt, här finns flera bra bryggerier, testa gärna Stone Brewery World Bistro & Gardens där du hittar hundratals sorter både på fat och flaska. Spendera gärna kvällarna i det mysiga och historiska området Gaslamp Quarter, här hittar du några av stans bästa restauranger, barer, nattklubbar, affärer, teatrar och konstgallerier. En Cosmopolitan har aldrig smakat godare än på en av områdets många takterrasser. I det här området finns det också bra shopping, bland annat i utomhus-köpcentret Horton Plaza. Även i mysiga La Jolla finner du bra shopping.
Missa inte: Testa “fish tacos”, ljuvligt gott och lite typiskt för San Diego. Besök de söta pandorna på San Diego Zoo och spana in Star of India som är världens största aktiva segelbåt.

Palm Springs - varma källor, spa och golf

I den gröna ökenstaden Palm Springs skiner nästan alltid solen. Här hittar du unika och hippa hotell, fantastiska golfbanor, varma källor och imponerande spaanläggningar. Palm Springs är även känt för sin vackra arkitektur. Här går också utmärkt att shoppa, bästa affärerna hittar du runt Palm Canyon Drive. I det här området hittar du även riktigt bra restauranger, där Le Vallauris är den som sticker ut mest. Maten här lär du aldrig glömma. Gillar du att röra på dig ska du bege dig till Coachella Valley där du kan vandra, cykla och vara med på riktigt härliga ridturer i den fina omgivningen. Det tar cirka 1 h och 45 minuter att köra hit från Los Angeles, och vill du besöka lekplatsen Las Vegas ligger det cirka 3,5 h bort med bil.
Missa inte: att ta med solkräm och vatten, här är solen stark och varm

Highway 1/Pacific Coast Highway - en av världens vackraste kustvägar

Flyg in till San Francisco och hem från Los Angeles eller San Diego, eller vänd på det. På det här sättet sparar du tid och oftast kostar inte en sådan biljett så mycket mer. Många gör misstaget att köra sträckan på en dag, detta leder till att du inte hinner se alla små mysiga orter och stränder på vägen. Dessutom är det många som missar sträckan mellan Los Angeles och San Diego, som är fylld av strandpärlor och mysiga restauranger. Några av mina favoritstopp är Monterey, Carmel-by-the-Sea där Clint Eastwood varit borgmästare, Big Sur, Hearst Castle, Santa Barbara, Manhattan Beach, Huntington Beach, Newport Beach, Laguna Beach, Dana Point och La Jolla.
Missa inte: Förgyll resan med att bo på minst sagt unika Madonna Inn i San Luis Obispo, här spelade Roxette in sin video till låten “The Centre Of The Heart”.

Läs guiden: Med hyrbil genom Kalifornien

Naturupplevelser du inte bör missa

Nationalparkerna Yosemite och Sequoia är imponerande på alla sätt du kan tänka dig. Känn dig liten som en myra bredvid gigantiska och overkligt gamla träd, vandra i makalöst vackra omgivningar i timmar och tälta i det vilda med björnar som närmsta granne. Besöker du mot förmodan delstaten under vintermånaderna kan du få en häftig skidupplevelse i Mammoth Mountain. Här finns massor av pister att välja mellan och området har mer än 300 soldagar per år. Not bad! San Bernadino National Forest och The Redwood National and State Parks är andra imponerande naturområden. Häpnas över träd som är nära 100 meter höga. För en upplevelse utöver det vanliga bege dig till Mojave National Preserve, ett ökenlandskap med häftiga Joshua-träd och vilda blommor. Ö-gruppen Channel Island med bland annat ön Catalina erbjuder vacker utsikt och många härliga upplevelser.

Underhållning på hög nivå

Oj, i Kalifornien finns det massor av roliga platser att besöka, allt från nöjesparker med hisnande åkattraktioner till delstatens alldeles egna Legoland. En självklarhet för många är att besöka Universal Studios strax utanför Los Angeles. Här kastas du in i filmer som Hajen, Harry Potter och Fast & Furious. Uppgradera gärna till VIP Experience och slipp köer och bli behandlad som en kändis. På Six Flags Magic Mountain höjer du pulsen till max med en åktur på Goliath, Batman eller någon av alla de andra åkattraktionerna. Jag älskar fart och galenskaper, och här möttes jag av de absolut bästa/värsta “karusellerna” någonsin. Självklart finns det saker för fegisen och de minsta också. Ta med familjen till Disneyland som i år firar 60-årsjubileum med pompa och ståt. Kläm gärna in ett besök på Knott´s Berry Farm, här finns allt från karuseller till matmarknader. Djurälskaren trivs på några av delstatens alla djurparker och akvarium, några av de bästa är San Diego Zoo, SeaWorld och Monterey Bay Aquarium.
Missa inte: Jag säger bara Six Flags Magic Mountain…wow!

Orange County - hem till några av mina favoritstränder

Min favoritdel av Kalifornien. Här finns en skön mix av coola surfare med solblekt hår, stora mansions och lyxig shopping. Orange County kallas ofta O.C och du har säkert hört talas om det i såpor som O.C, The Hills och Real Housewives of Orange County. Ett av mina favoritställen att shoppa på är utomhus-köpcentret Fashion Island med massor av butiker, restauranger och bio. Unna dig något gott på The Cheesecake Factory, det är du värd. Mitt andra favoritställe att shoppa på är South Coast Plaza, här hittar du över 250 butiker som bland annat Armani, Abercrombie & Fitch och Nordstrom. Orange County börjar i Seal Beach och går hela vägen ner till San Clemente, och här kryllar det av stränder. En av mina absoluta favoriter är surfmekkat, aka Surf City, Huntington Beach. Ät en god hamburgare på ett surfhak, shoppa snygga badkläder eller läs en bok på stranden. Andra favoriter är Laguna Beach och Newport Beach, här råder en lite mer exklusiv stämning och lyxyachten trängs sida vid sida, men jag upplevde inte området som snobbigt på något sätt. Riktigt bra restauranger finns här också. I härliga Dana Point kan du surfa, kolla efter valar eller bara koppla av. San Clemente är också en strandstad, som kallas “Spanish Village by the Sea”. Här hittar du vacker utsikt och fin arkitektur.
Missa inte: Något av det bästa jag vet är att strosa omkring i butikerna på Fashion Island med en god färskpressad juice i handen. Här kan du sola samtidigt som du shoppar, eftersom det är utomhus.

När är det bäst att åka hit?

Kalifornien kan du besöka året runt. Varmast är det dock mellan april och oktober med dagstemperaturer på från cirka 20 grader. I vattnet ligger medeltemperaturen då på runt 18 grader. Det beror också såklart på var i Kalifornien du befinner dig, San Diego är alltid varmare än San Francisco. Jag tycker personligen att september och början på oktober är en bra period att besöka Kalifornien, då är det inte lika varmt i de södra delarna av delstaten, du undviker de allra största folkmassorna, flyg- och hotellpriserna är lägre och du kan få hela stränder för dig själv.

Så tar du dig hit

Nästan alla stora flygbolag flyger till San Francisco, Los Angeles och San Diego. Smidigast och billigast brukar vara att flyga till de två första. Jag brukar alltid rekommendera att man flyger till den ena staden och hem från den andra. På det sättet sparar du tid som du kan lägga på stranden istället. Flygtiden hit varierar såklart beroende på vilken resrutt du väljer, men snabbaste alternativet är direktflyg med SAS från Köpenhamn och Stockholm till Los Angeles och endast från Köpenhamn till San Francisco. Restiden hamnar då på strax under 11 timmar. KLM, American Airlines och flera andra bolag erbjuder resor hit men då krävs minst en mellanlandning.

Hitta ditt flyg till Kalifornien

Så tar du dig runt

En hyrbil är ett måste när du semestrar i Kalifornien. Bussar och tunnelbanor funkar inte alls som här hemma så mitt råd är att ta en hyrbil redan på flygplatsen när du landar, och att sedan lämna tillbaka den på flygplatsen när du ska resa hem. Priserna är rimliga, men se till att inte hyra en bil som är för liten. Väldigt ofta är bagageutrymmet inte så stort. Se även till att du är ordentligt försäkrad. Det kan vara en bra idé att skaffa ett kreditkort innan du åker hit då uthyrningsfirman reserverar ett ganska stort belopp på kortet. Det kan vara trist om halva reskassan inte går att komma åt.

Hitta din hyrbil i Kalifornien

Så, live the dream och boka in din resa till Kalifornien redan nu! Du lär inte ångra dig.


Billiga flyg till Kalifornien



Hotell i Kalifornien med minst 3 *