Det okända och förmögna Hamburg

Zorrito
Medlem sedan 2006, besökt 52 länder

Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Foto: zorrito, medlem sedan 2006
Hamburg är på god väg att bli en ny weekendstad i världsklass – här finns allt från exklusiv shopping och Michelin-stjärnor till billiga bratwurststånd. Reseguidens medlem Victor, alias "Zorrito", guidar dig till uppstickaren i norra Tyskland.
Publicerad 13 december 2011

Hansastaden Hamburg är metropolen som har något för alla åldrar och smak. Med sina 1,8 miljoner invånare är Hamburg Tyskland näst största stad befolkningsmässigt efter Berlin. Staden kan istället stoltsera med att vara den mest välmående ekonomin i EU:s rikaste land och ändå är det inte många som har fått upp ögonen för denna intressanta stad. Hamburg har under många år betraktats som en genomfartsstad för resenärer på väg söderut. Men staden har definitivt utvecklats och är värt att upptäckas. Historiskt sett har Hamburg alltid varit en viktig knutpunkt i norra Tyskland där handel har varit drivmotorn. Staden fokuserar nu även på turism.

Hamburg överraskar

Visste du att Hamburg snart har ett högre dansande hus än Prag? Eller att världens längsta modelltågbana finns här? Hamburg har fler broar än både Venedig och Amsterdam tillsammans? Eller att staden har utnämnts till miljöhuvudstad 2011? Hamburg håller steg för steg på att bli en ny ”störst är bäst”. Med tanke på att staden har den högsta koncentrationen av euro-miljonärer i Europa, är målet snart inom räckhåll. Staden har shopping i toppklass från exklusiva butiker och stora glittriga shoppingcentra till trendiga och udda second-hand affärer. Maten får mycket väl godkänd den också. Det stora utbudet sträcker sig från Michelinguiden-klassade restauranger till goda och billiga bratwurststånd. Jag nöjer mig med den klassiska schnitzeln och en ny favorit, den lokala ölen Astra. Om du förutom att äta gott även älskar att gå på konsert, se musikaler, opera eller teater, har du också hittat rätt. Här finns ett rikt kulturutbud.

Reeperbahn

En resa till Hamburg är dock inte komplett utan ett besök till det ökända Reeperbahn, som de flesta brukar känna till. Platsen har länge betraktats som den ”fula ankungen”, men ännu en gång – så fel man kan ha. Paradgatan i stadsdelen St Pauli är under dagen full med shoppingsugna besökare, ute efter lite mer annorlunda kläder eller prylar till hemmet. Andra kategorier av besökare är de som dras till de många livliga sportbarerna eller teatrarnas rika utbud i St Pauli. Här kan man bland annat besöka Beatlemania, ett museum helt tillägnat det kända bandet från Liverpool. De gjorde nämligen många spelningar i just Hamburg under det tidiga 60-talet innan de blev världskända, därav anknytningen till staden. Även familjer besöker området för att roa sig på tivolit.

Miniatur Wunderland Hamburg

Den här fantastiska skapelsen tog mitt barnasinne med storm. Redan efter några minuter blir man mäktigt imponerad av denna detaljrikedom i miniatyr av verkliga internationellt kända miljöer. Mina ögon och min videokamera arbetar febrilt för att fånga denna minivärld och jag trängs bredvid barn och föräldrar och tar chansen att komma närmare så fort någon lämnar en ledig plats. Självklart måste jag också trycka på knappen som till exempel får en luftballong att lyfta eller som utlöser en brand med respektive brandkårsutryckning. Om du tycker om modelltåg som jag, räkna med ett besök på minst 3 timmar. Skapelsen har hittills kostat 12 miljoner euro och den växer ständigt.

Rådhusplatsen

Hamburgs Rådhus är utan tvekan stadens arkitektoniska landmärke. Med tanke på att Hamburg var nästan helt förstört efter andra världskriget är det ett under att denna fotosköna byggnad skonades. Den mysiga julmarknaden på rådhusplatsen är en oas för alla sönderstressade julklappsshoppare. Här kan man ladda batterierna med en härligt doftande glühwein (motsvarande svensk glögg) och med rostade mandlar som tilltugg i olika smaker. Varför inte prova med smak av Amaretto eller mina favoriter med Baileys. På sommaren byter man ut vinet mot glass och flanerar runt i det shoppingtäta området.

Hamnområdet

Hamburgs livliga hamn vid Elbefloden har under den senaste tiden fått mer karaktär. 
Det borras och hamras för fullt överallt, men speciellt i hamnområdet HafenCity som är ett av de största byggprojekten i Europa just nu. Här bygger man parker, butiker, hotell och exklusiva lyxlägenheter. Intill last- och byggkranar avlöser olika evenemang och festivaler varandra under sommarmånaderna. Båtparader återkommer varje år och är en mäktig upplevelse om du gillar båtar. Det finns caféer och pubar där man kan sitta och njuta av det sjudande båtlivet. Tänk på att ett bra sätt att uppleva hamnen är från en sightseeingbåt. Turerna avgår från Landungsbrücken.

Dagsutflykter från Hamburg

Om ditt schema tillåter, tveka inte att ta en kort utflykt till närbelägna Lüneborg. Staden ligger endast fem mil från Hamburg och erbjuder vacker arkitektur och en mysig atmosfär. Passa gärna på att upptäcka staden med häst och vagn. Även den gamla Hansastaden Lübeck med sin berömda stadsport Holstentor är väl värt ett besök. Detta speciellt för dig som älskar marsipan. Här finns till och med ett museum helt tillägnat den lokala marsipantillverkningens historia.

Tips inför resan och bra att veta

• Kontakta Hamburg turistbyrå för information och kartor.
• Ta reda på vilka evenemang som pågår när du är där.
• Börja med en stadsrundtur med buss för att ge dig en idé om vilka områden du vill besöka.
• De flesta affärerna är stängda på söndag.
• Använd gärna tunnelbanan som är väl utbyggd.
• Bra webbplats med allt du vill veta: Hamburg Tourism
• Håll utkik, du kanske hittar din egen miljonär!

Bonus: Miniature Wunderland

Flyg till Hamburg

Femstjärniga hotell i Hamburg