Det genuina Barcelona

Ali
Medlem sedan 2006, besökt 33 länder

Följ med Reseguidens medlem Anne-Li Lindskog, alias "Ali", under ytan på staden som har allt. Här ger hon sina bästa tips till dig som redan betat av de klassiska sevärdheterna.
Publicerad 13 december 2018

Varför ska man resa till Barcelona? Barcelona är den perfekta weekendstaden. Visst finns det mängder av underbara platser som man kan resa på weekend till, London, Paris, Köpenhamn ligger också under tre timmar. Men faktiskt ingen annan stad som har allt. Barcelona är nästan som ett Kinderägg, men med mer innehåll. Storstadsliv, natur, parker, shopping, kultur, sport, shopping, partyliv, ett glittrande medelhav och ett underbart klimat! Inte konstigt att turistströmmen till Barcelona bara fortsätter att öka.

Om Barcelona finns det redan mängder av reseskildringar, många har varit här och har sett de vanligaste platserna, sevärdheterna. Men Barcelona slutar aldrig att förtrolla och locka, man vill hit igen, och nya resenärer tar sig hit. Staden är både magisk lockande och som en bubblande kittel av kreativa utryck och energigivande atmosfär. Synintrycken tar aldrig slut, och som sagt finns det en uppsjö av reseguider redan. Så frågan är behövs en till? Så jag vill gärna ge mina tips till er som redan sprungit La Rambla upp o ner och inte orkar se mer levande statyer, som tagit turistbussarna runt staden och sett de senaste byggstenarna bli satta på Sagrada Familla, vad gör man då? Var hittar man det genuina Barcelona? Och framför allt, hur använder man en weekend bäst om man ”bara” har en weekend? Först och främst, vad vill man ha ut? Vilka delar prioriterar man? Det är så klart väldigt individuellt. Men det är absolut möjligt att kunna ta del av det mesta. På en weekend hinner man både sola & bada, shoppa, äta, relaxa, festa och få till sig arkitektur och kultur.

Ta dig runt med cykel!

Ett tips är att hyra cykel. De sista åren har Barcelona blivit cykelvänligare än någonsin. Bicing stationerna finns överallt, men tyvärr kan inte tillfälliga besökare ta del av dem, då man skaffar sig ett ”årskort” med årsavgift. Men i samma veva som man byggt upp cykelkulturen här så har man infört mängder av cykelbanor, vilket gör det enkelt att ta sig fram på cykel i den övertrafikerade staden. Mängder av cykeluthyrare, där kan man hyra en cykel per timme, eller dag, har också poppat upp. Fråga på hotellet var du har din närmsta cykeluthyrare, de finns överallt. Sen kan du snabbt och enkelt ta dig till de platser du vill se. Priserna ligger på ca 9€ / fyra timmar till ca 16€ för ett helt dygn. Man kan även få en guidad cykeltur för ca 20€. Ett exempel är Budget Bikes.

Loppisfynda!

Intresset för vintage-marknader, dvs. loppmarknader är stort, och här kan man verkligen fynda! Men glöm turistloppisen vid Barcelonas katedral i Barrio Gotic. Ta dig istället till en av Europa äldsta loppmarknader, Encants Vells. De har öppet från 9 till ca 14, Mån, ons, fre och lördagar. Här hittar du allt: gamla antikviteter, prylar, husgeråd, möbler, kosmetik & kläder. Helt klart värt ett besök. Lättast tar du dig till Metro stationen Glories, med röd linje.

Testa inhemska viner på egen hand

I gränderna i Barrio Gotik hittar du en av mina favoriter, vinbaren, Andú. Det kan vara lite knepigt att hitta dit, den är väl undangömd, men väl värt ett besök. De har lokala goda viner, liten god pica –pica meny. Man kan testa många olika viner, då man har alternativet att beställa in per glas, mellan 3-5€ /Copa. Perfekt att mellanlanda här innan middag, och nattlivet. Andú ligger på Carrer del Correu Vell 3, Barcelona. Googla adressen så du har koll på var, för den är svår att hitta.

Skaldjurfrossa

Mariscos , dvs. skaldjur är något man är riktigt bra på i Barcelona. Strunta i paellan, eller ta den i så fall på söndagen, den dag då de flesta äter paella, men vig en av kvällarna till att pröva en fantastisk skaldjursmiddag. Min favorit är La Paradeta. Här är alltid långa köer utanför. Så ta dig dit i tid, var bered på att köa, men det är det värt. De har 4 restauranger i Barcelona, så kolla vilken du har nära dig. Restaurangerna har ingen snygg design, utan lägger allt krut på maten. Pinfärskt! All mat ligger på isbäddar, ser nästan ut som en saluhall, sedan pekar du på vad du vill ha, de lägger allt i olika papperstrutar, väger, och du betalar per kilo. Du får ett nummer, maten åker in till kocken, som lagar allt medan du väntar. Sen ropas numren upp allteftersom det blir färdigt. Här kan du testa allt du tidigare inte testat. En garanterad smakupplevelse.

Fiesta natten lång

Mojitos hör sommar och semester till, men i Barcelona är det svårt att hitta en riktigt bra Mojitos! Många barer lockar med Mojitos för några ynka Euros, och smakar t-sprit, uffffff, så gå inte på det. Lägg ett par extra Euros istället och njut av drinken. För några år sedan var vi några som gjorde en ”Mojito-tio-i-topp-lista”. Bästa drinkarna hittar du på hotellen. Så, vill du ha en riktigt god Mojito ska du ta dig till någon av alla coola hotellterrasser som finns här, där för övrigt de flesta Barcelonaborna hänger en stund innan de går ut. Några av mina favoriter är Hotell ME, eller det centrala Hotell 1898, som ligger på La Rambla. De har superhärliga takterrasser dit du är välkommen att chilla över en drink, även om du inte bor på hotellet.

Gillar du musik, och vill gå till en genuin musikklubb ska du gå till JazzSi, en liten ”hål i väggen” klubb som drivs av en musikskola. Här har de uppträdanden nästan alla kvällar i veckan. Klubben ligger i Raval och har ibland gratis inträde eller ca 7€ inklusive gratis glas vin eller en öl, beroende på vilka artister de bjudit in. Brukar vara knökfullt och öppet mellan 20-22.00, perfekt som en uppstart av kvällen. Här kan du ta del av genuin, jazz, salsa, flamenco m.m. Agenda och adress hittar du på hemsidan.

Barcelona är känt för sitt nattliv. Det finns hur många klubbar & barer som helst. Rent generellt så hittar du de ”snyggaste” klubbarna ovanför Diagonal. I Port Olympic finns ett gigantiskt nattliv också och i detta område hittar du de flesta turisterna. Men mitt tips är att du går in på facebook, söker på Barcelona, där ligger mängder att klubbsidor & festfixare, Gilla/Lägg till som vän, då kan du skriva in dig på gästlistan direkt och blir uppdaterad på vad som händer.

Vad du inte bör missa

När jag får besök av vänner & familj oavsett vad deras intresse och ålder är, så frågar alla samma sak, Kan vi gå till de magiska fontänerna? Font Magica, ligger vid Placa España. Spelar ingen roll hur många gånger de varit här, så vill de dit en gång till. Vi brukar ta med oss lite Cava och tilltugg, relaxa en stund innan nattlivet fortsätter. Här kan du kolla öppettider/plats.

Håll koll på det senaste

I Barcelona händer det alltid saker, aktiviteter, event, tävlingar m.m. och fiestorna avlöser varandra. Det är faktiskt omöjligt att hålla ordning på allt som sker, men jag har hittat en riktigt bra länk, där du kan i princip hitta allt! Här klickar du dig enkelt runt och kan kolla vad som står på programmet för de dagar du ska vara här, samt en massa andra tips. Sidan är hela tiden uppdaterad, och finns på katalanska/spanska/engelska. Det är Barcelonas kommun som ansvarar för den. Detta är nog mitt bästa tips, för här hittar du allt du behöver veta både som turist och långtidsboende. http://bcn.cat/

Ta en taxi till Gaudis hus

Sist men inte minst, om du har ont om tid att hinna med allt du vill göra och uppleva, ta då en taxi kvällstid. Be taxichauffören ta dig på en snabbtur till Gaudis hus. Taxi är billigt här. Gaudis byggnader är upplysta nattetid, och fantastiskt sagolikt vackra. På så sätt får du ett annat synintryck, och snabbt och enkelt även ett smakprov som kanske kan locka dig till ytterligare ett besök i denna underbara sagolika stad.

Så tar du dig hit

Du flyger till den centrala flygplatsen El Prat. Härifrån går flygbussar som tar ca 20-30 min till centrum, ca 5€ enkel resa. Eller till Girona med Ryan Air, flygbuss till busstation Estacion Barcelona Nord tar ca 1,5 timme, ca 12 €, enkel resa.


Weekend med flyg och hotell till Barcelona

Flyg till Barcelona

Populära hotell i Barcelona

Om Barcelona Katalonien, Europa

Arkitektur
Konst
Kultur
Matupplevelser
Nattliv
Sandstrand

När man njuter av värmen på en av uteserveringarna längs La Rambla vill man aldrig åka hem till kylan igen. Den mysiga staden Barcelona är en perfekt weekendstad med bra shopping, bra mat och mängder av sevärdheter.

De mest spektakulära sevärdheterna är de många galna byggnaderna av arkitekten Antoni Gaudí som i dag är skyddade som världsarv. De mest kända är kyrkan Sagrada Familia, parken Güell samt husen Casa Milà och Casa Batlló. Här i Barcelona finns dessutom ett av världens bästa fotbollslag, FC Barcelona.

En av Barcelonas mest dolda sevärdheter är trädgården El Parc del Laberint d’Horta lite utanför centrum. Här har man bevarat en typisk 1800-talsträdgård med en stor labyrint av häckar och romantiska vattenfall och skogsdungar. Det märkligaste inslaget är en helt konstgjord kyrkogård.

The street of vintage Riera Baixa
8 / 35
Barcelonas gotiska kvarter
12 / 35
Sagrada Familia, Barcelona
17 / 35
Casa Batlló
18 / 35
Sagrada Familia
23 / 35
Skorstenar på La Pedrera
26 / 35
Parc Güell - Gaudí
28 / 35
Les Rambles
29 / 35
Utsikt över hamnområdet
31 / 35
Utsikt från La Sagrada Familia
33 / 35
Beach Bogatell
35 / 35