Det finns en ö för alla i Filippinerna

Maria
Reseguiden

Foto: joker, medlem sedan 2008
Foto: joker, medlem sedan 2008
Foto: affebajen, medlem sedan 2008
Se för dig över 7000 öar med ångande regnskog, orörda stränder, kristallklart vatten och tusentals färggranna fiskar i havets egna akvarium. Krydda det hela med aktiva vulkaner, mäktiga bergmassiv, häpnandsväckande risterrasser, huvudjägare och pirater – då har du en liten smak av Filippinerna.
Publicerad 29 juli 2009

Vulkanutbrott, tyfoner och politiska konflikter är några ingredienser som bidragit till en betydligt mindre turistström till Filippinerna än närliggande länder som Vietnam och Malaysia. Kanske är det därför som öriket fortfarande är en av Asien bäst bevarade hemligheter. Men den som korsar Sydkinesiska havet för att se ett lite annorlunda och mindre slätstruket Sydostasien kommer nog inte bli besviken.

Vi tipsar om 5 upplevelser i Filippinerna:

1. Manilas kontrastfyllda själ

Många upplever Manila som både smutsig, otrygg och fattig. Och staden är kanske inte vacker – men hennes själ hittar du överallt; på myllrande gatumarknader, bland skyskrapor, slipskläddda män och gatustånd. Sevärt är den gamla stadskärnan Intramuros; stadsdelen bygdes av spanjorerna på 1500-talet, och här finns både gamla hus i spansk stil från kolonitiden, gröna parker, kyrkor och en golfbana.

2. Boracay – världens vackraste strand

Filippinernas turistö numero uno. För tjugo år sedan var detta en riktig Robinsonö med några få hyddor. Vid White beach finns i dag ett stort utbud av hotell i alla prisklasser, barer, restauranger, vattensportsaktiviteter och nöjen. Olika resetidningar världen över har flera gånger utsett stränderna här till världens vackraste.

3. Surrealism vid Chocolate Hills

I det centrala Visayas, inte långt från Cebu, ligger Bohol. Hit åker många för att skåda hundratals av de märkliga kalkstenskullarna som kallas Chocolate Hills. Kullarna täcks av tunnt gräs som får en brun färg i sommarvärmen och liknar stora stycken choklad. Över 200 trappsteg tar dig upp till utsiktsplatsen; synen är milt sagt surrealistisk.

4. Ö-lycka på Malapascua

Lilla Malapascua ligger strax norr om Cebu. Ön anses ha Filippinernas bästa snorkling och en av landets fem bästa stränder, vackra Bounty Beach. Här finns varken solstolar, strandförsäljare, bilar eller asfaltvägar. Bara ett stort lugn och en plats som sägs påminna om Boracay innan turismen – åtminstone ett tag till.

5. Billig och roligt – åk jeepney

Billigt och enkelt! Jeepneys är ombyggda amerikanska jeepar som blev kvar efter andra världskriget och du ser dem överallt. De är som små minibussar, har bestämda rutter och du kan hoppa av och på en jeepney var som helst på gatan. Betalar du en extra slant kan de ibland göra en avstickare från den vanliga rutten. Många jeepneys kör även landsvägstrafik. Var beredd på att sitta trängt och ganska obekvämt – men det är kul och du kommer träffa massor av trevliga människor!

Kika in på Filippinernas resmålssida

Psst!

Den som planerar en resa till Filippinerna bör ta säkerhetsläget på allvar. UD avråder från resor till Mindano och Sulu-arkipelagen i södra Filippinerna. Resor i dessa områden kan vara farligt och lämpar sig inte för turister. Alla uppmanas att göra grundig research inför individuella resor till Fiippinerna.

Läs också:
{{rg_link arrow=“1” article_id=“612” link=“Världens finaste strand hittar du i Filippinerna” description=“Stränderna på Boracay har korats till världens finaste – flera gånger!”}}

Hitta flyg till Filippinerna