Chamonix

Louisenilsson92
Medlem sedan 2017, besökt 20 länder

Foto: iStock
Till Chamonix kan du resa sommar som vinter. Hit reser mängder med turister årligen och här finns också Frankrikes tredje största turistattraktion, liften Aiguille du midi som tar dig upp till 3842 m.ö.h. En lift och liftstation utan dess like, som ett slott eller rymdstation uppe på ett berg. Louise, redaktör på Reseguiden ger dig de bästa tipsen på vad du inte får missa i Alporten.
Publicerad 4 april 2018

1. Gå på tur!

(Aldrig sur)
I Chamonix finns kanske världens mest utbredda offpist med mängder av möjligheter. Här finns enklare med lägre höjdmeter men också de mer avancerade över glaciärer och upp genom branta korridorer.
Viktigt! Anlita en bergsguide en eller flera dagar och du får uppleva något du sent kommer glömma!

2. Åk upp med liften Aiguille du midi

Liften var under många år den högst belägna liften i Världen och liften tar dig upp till 3842 meter över havet. Här uppe kan du antingen njuta av utsikten och gå runt i de olika tunnlarna som är uppbyggda på spekatkulära vis. Du kan ta en bit mat eller njuta av en kopp kaffe. Älskar du offpist, ja då får du inte missa Vallée Blanche som utgår från toppen. Det är dock inget man åker ut på själv, utan en bergsguide bör anlitas då det är en glaciär i ständig förflyttning.

3. Njut av en delikatess från Frankrike, ost-fondue eller Raclette!

Jag rekommederar varmt att ni testar fransmännens specialité ost-fondue. Det finns ett mysigt Cremerie i skogen i skidområdet Les Grands Montets där man kan äta ost-fondue med dess tillbehör. Den lilla restaurangen mitt i skogen är svår att hitta. Om du ska dit på dagen måste du följa backen ner i dalen till Argentiere och under sista biten på höger sida får du inte missa skylten som leder in på en slingrig skogsväg. Det går också fint att gå hit på kvällen och man bör då ha pannlampa.
Bordsbokning krävs!

4. Ta en kaffe och kaka på Moody

Stans mysigaste fik med bästa kaffet. Att hitta kaffe som håller måttet för oss kaffetörstande skandinavier kan vara lite av en utmaning i Chamonix, det är endast ett fåtal ställen som serverar gott kaffe. Moody är ett underbart litet fik med makalöst kaffe och bakverk som de bakar själva.
Moodys Facebook finner du här!

5. Åk skidor i Le Tour och avsluta dagen med tåget tillbaka till Chamonix

I Chamonix finns 5 olika skidsystem. Ett av dem är Le Tour/Balme och där finner du många breda blåa backar. Sol hela dagen och fin utsikt över dalen. Från Le Tour kan du åka ner till Vallorcine och därifrån ta tåget tillbaka till Chamonix i slutet av dagen. Kostar cirka 6-7euro/person men är värt det då du får makalösa vyer.

6. Sista men kanske viktigaste – besök Munchies!

Absoluta favoriten i Chamonix är Munchies, en svenskägd restaurang som serverar mat med influenser från Asiatiska och Vietnamesiska köket. Munchies är poupulärt så glöm ej att boka bord.
Munchies Facebook

» Hitta din resa till Chamonix


Prisvärda flyg till Frankrike

Om Chamonix Frankrike, Europa

Storstadsliv i Paris och badsemester i Nice – i Frankrike finns det mesta. Om du fördrar snö och skidåkning är Chamonix ett hett tips. Här ligger även Europa högsta berg Mont Blanc.

Chamonix i Frankrike är ett paradis för den inbitna skidåkaren. Här finns det mesta du kan tänka dig och staden är i synnerhet känd för sin offpiståkning. Om du vill ha en paus i skidåkandet bör du besöka Europas högsta berg Mont Blanc. Förutom offpiståkning kan du här klättra, bergsvandra och upptäcka häftiga glaciärer. Här hittar du också fantastiska panoramautsikter som kommer att ge dig ett minne för livet.Staden är belägen 1035 meter över havet och är helt omgiven av snötäckta bergstoppar. Utsiktsplatserna här är därför många. En populär vandringsled går genom både Courmayeur i Italien och Martigny i Schweiz. Upptäck även kabinbanan Aiguille du Midi, som innehar världsrekordet i vertikal stigning. Utsikten från toppen är svindlande och helt underbar på samma gång. Om du vill se en glaciär bör du besöka Mer de Glace som är enkel att ta sig till tack vare järnvägen Montenvers som ringlar sig fram här. Chamonix är det perfekta resmålet för den aktiva och rastlösa resenären på båda sommaren och vintern!