Cavtat – det bästa av flera världar

Gunillad
Medlem sedan 2012, besökt 70 länder

Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Till Cavtat åker man inte i första hand för en regelrätt sol- och badsemester. Hit åker den som är intresserad av en mix av allt det som Medelhavet har att erbjuda. Förvisso sol och bad, men också stad, matupplevelse, sevärdheter och vackra vyer. Här tipsar Reseguidens medlem Gunilla Dahlgren, alias "gunillad", till den mångsidiga staden i södra Kroatien.
Publicerad 5 november 2012

Dubrovnik med sin medeltida stadskärna ligger endast en kort båtfärd bort, men i Cavtat finns lugnet och närheten till sköna bad i ett bedövande klarturkost hav. Visst finns här många turister, men också en vardag som pågår sida vid sida. Här samsas charterturisterna med ryggsäcksluffarna och jetset-folket med egen båt. Cavtat ligger allra längst i söder i Kroatien, någon mil söder om Dubrovnik och bara 5 km från Dubrovniks flygplats. Endast en halvtimmes bilresa bort väntar gränsen till grannlandet Montenegro och ytterligare upplevelser.

Sol och bad

Här, liksom i resten av Kroatien, hittar man inga långa sandstränder, istället handlar badlivet mycket om att hitta sin egen lilla plats i solen. En undanskymd vik, en brygga eller en klippa under pinjeträden. Med havet rakt i väster och en promenadstig som löper längs kustens halvöar och vikar är det lätt att ge sig av på upptäcksfärd, hitta sin badvik och slå sig ner. Pinjeträden ger behaglig skugga och det adriatiska havet är lika overkligt klarblått överallt.

Äta gott

Förvisso svämmar Cavtat stad över av restauranger, flertalet med uteserveringar och havkontakt, men för den som kan tänka sig en kort promenad finns den största matupplevelsen 10 minuter norrut längs havet. Taverna Domizana erbjuder med sitt läge direkt vid strandkanten, vidunderliga solnedgångsvyer i kombination med en av Dubrovnikområdets största matupplevelser. Du finner Taverna Domizana precis bredvid Dubrovnik-båtens brygga vid hotell Albatros.

Bo billigt och bra

I Cavtat, precis som i övriga Balkan, är det inte de stora hotellen som erbjuder det bästa boendet. Tvärtom är hotellen ofta överprissatta i förhållande till vad man får. Nej, välj i stället ett privatboende. Många kroatiska familjer, och kanske framför allt änkor drygar ut inkomsterna genom att erbjuda rum och lägenheter till turister. Vid vårt besök i Cavtat hyrde vi en stor lägenhet 20 meter från stranden för 280 kr per dygn.

Utflykt till Dubrovnik

Naturligtvis kan du inte åka till södra Dalmatien utan att också besöka Dubrovnik. Från flera platser i Cavtat avgår båtar med jämna intervall in till Dubrovnik. Åk in en sen eftermiddag och upplev vandringen på Dubrovniks murar i kvällsljus. Avsluta med en drink i baren på Café Buza.

Utflykt till Kotor

Bara en halvtimme bort med bil ligger grannlandet Montenegro. Hyr bil en dag och kör runt den svindlande vackra Kotor-bukten. I Kotor, ytterligare en bedårande medeltidstad med intakta stadsmurar, njuter du först av de charmiga torgen och gränderna inne i gamla staden (Stari grad på kroatsiska/montenegrinska). Sen eftermiddag är det dags att göra den 45 min långa vandringen upp till St Ivan´s fortress. Utsikten över Kotor-bukten ger mer än väl lön för mödan.


Charter till Kroatien