Budgetsemester i Kroatien

Ellinor
Medlem sedan 2007, besökt 19 länder

Foto: alex020, medlem sedan 2007
Foto: sandram, medlem sedan 2006
Ta färjan till nästa ö för en femtiolapp och hyr ett rum för under 200 kronor. – Kroatien är fortfarande billigt.
Publicerad 8 juli 2008

Intresset för Kroatien ökar för varje år och det är fortfarande ett prisvärt resmål. Visst kan det vara svårt att få tag på en billig flygbiljett, speciellt under högsäsong, men väl där är priserna billigare än hemma och du hittar god mat, fina stränder och svalkande bad.

Reseguiden gjorde nyligen en kartläggning av de tio mest prisvärda resmålen i sommar. 345 makthavare i branschen deltog och Kroatien hamnade på tredje plats före både Bulgarien och Turkiet.

Hur billigt är det egentligen?

Taxi: Framkörning 25 kr därefter 12 kr/km
Båt: Split - Vis cirka 50 kr
Bensin: 8 kr/litern
Boende: från 150-200 kr per person och natt.
Solstol med parasoll: 30 kr

Kaffe: 12 kr
Öl: 15 kr
Läsk: 7 kr
Big Mac: 19 kr

100 SEK= 73,73 HRK (Kroatisk kuna)
2008-06-30 X-change

Frågor & svar

I diskussionsforumet kan du prata med andra resenärer och få svar på dina frågor inför resan.

Läs diskussionstrådar om Kroatien

Sista minuten Kroatien

Om Kroatien Europa

Kroatien har blivit ett av Europa mest populära resmål, mycket tack vare en fantastisk kust med medelhavsklimat, kristallklart vatten och flera historiska städer.

Den långa Adriatiska kusten är naturligtvis den största dragningskraften i Kroatien, med Dubrovnik som juvelen i kronan och dess ringmur som började byggas på 1100-talet. De historiska delarna av staden hamnade på UNESCO:s världsarvslista redan 1979. Då staden passar utmärkt som historisk kuliss har tv-serier som Game of Thrones spelats in här, men även i Šibenik längre norrut i Dalmatien. Även här finns en medeltida stadskärna och strax utanför staden Kroatiens kanske vackraste nationalpark Krka, med både vattenfall och grön natur.

Split är Kroatiens näst största stad och här kan du flanera på hamnpromenaden Riva där det finns både restauranger och underhållning. Split domineras av Diocletianus palats som byggdes av romarna på 200-talet och har en helt bilfri stadskärna. Från hamnen i Split kan du sedan ta färjan till både Hvar, Brac och Vis, några av de mest populära öarna i Kroatiens skärgård. Hvar är en av de mest solsäkra öarna och ett populärt jetsetmål. Här odlas också lavendel som går att köpa överallt och har blivit ett signum för ön.