Budget i Köpenhamn

Khaki
Medlem sedan 2006, besökt 25 länder

Det behöver inte vara dyrt att semestra i en storstad. Vi har tagit fram de 11 bästa knepen för dig som vill uppleva Köpenhamn med en begränsad budget.
Publicerad 15 augusti 2011

I Köpenhamn finns några av Norden finaste hotell, restauranger och sevärdheter. Det kan därför bli dyrt att semestra i storstäder. Men det behöver inte vara det.

Alla sevärdheter på ett ställe

Storstadsområdet Köpenhamn har 1,9 miljoner invånare om man räknar med alla de mindre samhällen som staden har ”slukat” genom åren. Nästan alla sevärdheter ligger i stadens lilla centrum. Du behöver bara lämna centrum om du vill göra en utflykt till nöjesparken Bakken eller konstmuseet Louisiana.

Spara pengar med kortet

Med kortet Copenhagen Card sparar du många 100-lappar om du planerar att besöka många museer eller sevärdheter. Ett 24-timmars kort kostar 229 DKK (barn 115 DKK) och ett 72-timmars kostar 459 DKK (barn 225 DKK). Kortet ger dig gratis inträde till 60 museer och sevärdheter, bland annat Tivoli, djurparken Zoologisk have och museet Ny Carlsberg Glyptotek. Du kan också åka gratis på både bussar och tunnelbana.

Låna en cykel helt gratis

Köpenhamn har ett av världens bästa system med lånecyklar. Leta upp ett cykelställ och koppla sedan loss en cykel med ett 20 kronors-mynt. Precis som med kundvagnar i ett köpcenter får du tillbaka myntet när du ställer tillbaka cykeln. Ett billigt sätt att få en sightseeing-rundtur är att hoppa på de små eldrivna minibussarna på linje 11A som kör i en evighetsslinga runt centrum. Busslinjen hette tidigare CityCirkel och kostar bara en vanlig bussbiljett.

Hotellen ligger i centrum

De flesta hotellen i Köpenhamn ligger i centrum eller i stadsdelen Vesterbro väster om centrum. Bor i något av stadens vandrarhem kan du få en sängplats för cirka 200 kronor. För cirka 500 kronor kan du bo i ett enklare hotell och för cirka 1 000 kronor och uppåt bor du på ett hotell med bra standard.

Missa inte mest fotograferade statyn

Den mest fotograferade statyn i Köpenhamn är Den lille havfrue. Bronsstatyn föreställer en sjöjungfru och ligger i hamnen, en kvarts promenad från Nyhavn. Lite mer folklig konst kan du se i konstnärernas hippie-fristad Christiania sydost om centrum. På senare år har myndigheterna börjat ta kontroll här och den öppna knarkhandeln har mer eller mindre försvunnit.

Shopping och stros

Shoppinggatan Strøget och hamnområdet Nyhavn är måsten första gången du besöker Köpenhamn. Ett tips är att gå på bakgatorna runt Strøget istället för att gå på huvudgatan. Här finns massa små fina butiker och du slipper den värsta trängseln. Reser med en liten budget så ska du undvika att fika eller äta här, bara något kvarter bort kan du hitta bättre och billigare ställen.

Picasso och Rembrandt helt gratis

På det stora konstmuseet Statens museum for kunst kan du se tavlor av både Rembrandt, Picasso och Matisse helt gratis. Det är också helt gratis inträde till Nationalmuseet som har Nordens bästa samling av fynd från forntiden. Även de museer som i normala fall har ett rätt högt inträde (ofta 70-100 DKK) har gratis inträde någon dag i veckan, oftast onsdagar.

Gå på gratis nöjespark

I Köpenhamn ligger världens äldsta nöjespark Dyrehavsbakken. ”Bakken” har gratis inträde men du måste köpa biljett om du vill du testa någon av åkattraktionerna. Ta tåget till Klampenborg norr om Köpenhamn. Bakken har öppet april-augusti. Mitt i centrala Köpenhamn ligger nöjesparken Tivoli som har öppet året runt. Inträdet är 95 DKK.

Fynda på största loppmarknaden

Längs en lång mur på Nørrebrogade finns Danmark största (och längsta) loppmarknad, Nørrebro Loppemarked. Här kan du hitta allt från kläder och möbler till porslin och hantverk. Öppet från april till oktober. De flesta butikerna i centrum ligger vid shoppinggatan Strøget. Här finns alla de stora butikskedjorna men också mindre boutiquer.

Missa inte nationalrätten

I Danmark tar man smörgåsar på stort allvar och ”smørrebrødet” är landets nationalrätt. Smörgåsen består av en skiva grovt bröd som sedan får en rejäl hög med pålägg. Ett smørrebrød kostar oftast bara 30–35 DKK och betraktas här som en hel måltid. Några klassiska smørrebrøds-restauranger är Café Halvvejen på Krystalgade, Hvide Lam på Kultorvet och Ida Davidsen nära Amalienborg.

Köp öl direkt i butiken

I Köpenhamn är det lagligt att dricka öl på offentliga platser. I stället för att betala 50 DKK på någon av de dyra restaurangerna i Nyhavn så kan du köpa en öl för så lite som 3 DKK i en butik. Men förvänta dig inte att hitta en öppen butik på söndagar - då är nästan alla butiker stängda.

Så tar du dig hit

Den stora flygplatsen i Köpenhamn är Kastrup Airport (CPH). Det billigaste och snabbaste sättet att ta sig de åtta kilometrarna till centrum är med tåg eller tunnelbana. En biljett kostar 36 DKK och färden till Köpenhamns centralstation, Hovedbanegården, tar 12 minuter. Det går också tåg till Köpenhamn. Bor du på västkusten så går det direkttåg från Göteborg till Köpenhamn, vilket också är väldigt prisvärt.

Hitta billiga resor till Köpenhamn, Huvudstadsregionen, Danmark här.

Flyg till Köpenhamn

Hotell i Köpenhamn

Om Köpenhamn Danmark, Europa

Kultur
Matupplevelser
Nattliv
Nöjesliv
Nöjespark
Shopping

Köpenhamn är en modern metropol som erbjuder besökaren allt en storstad har att erbjuda, allt från shopping, gastronomiska upplevelser och nattliv.

Köpenhamn är huvudstaden i Danmark och med sin internationella prägel och skandinaviska arkitektur är det ett populärt resmål för weekendresenärer. Staden är uppdelad i flera olika stadsdelar där city, eller Indre Byn, är mittpunkten för turismen. I Köpenhamns hjärta löper den långa shoppinggatan Strøget hela vägen förbi Rådhusplatsen och Kungens Nytorv för att sluta i det pittoreska Nyhavn. Passa på och smaka ett danskt wienerbröd eller rød pølse från något av matstånden på gatan, eller testa någon av de många restauranger som ligger i Nyhavn, flera av dem med Michelinstjärnor.
På topplistan av sevärdheter ligger Tivoli, den danska nöjesparken som under vintern förvandlas till julmarknad. Det kungliga slottet Amalienborg och landmärket Den lille havfrue, byggd efter HC Andersens sagofigur, ligger inte långt från Nyhavn. Runt om i staden finns ett antal konstmuseum och utställningar, den populäraste är Arken Museum med modern konst.
Den ökända stadsdelen och fristaden Christiania kan jämföras med holländska Amsterdam vad gäller narkotikalagar och lockar många nyfikna besökare, området bör dock undvikas nattetid. Utanför staden ligger Nordeuropas största akvarium, Den blåe Planet, med en stor mångfald marina arter. Ett stenkast härifrån ligger Öresundsbron som förbinder Köpenhamn med Sverige. En överfart tar endast 30 minuter med tåg och för besökaren direkt in i Malmö City.

Danska smörrebröd
2 / 20
Kall öl i solen
4 / 20
Vårsol på Grå Brödre Torv
5 / 20
Den lille havefruen med den danska flaggan i sikt
7 / 20
Soluna och Frederik
8 / 20
Vårsolen på Gråbrødre Torv
9 / 20
Carlsbergs besökscenter.
10 / 20
Kongelige Livgarde
12 / 20
Vackra hus i Köpenhamn
14 / 20
Vor Frue-kyrkan.
17 / 20
En kväll på tivoli
18 / 20