Publicerad 15 januari 2013

I Bodrum är det nästan 40 grader varmt varje dag i juli månad, det känns i luften även på kvällarna. Det jag älskar med Bodrum är att det aldrig är tråkigt. Här hittar du badbåtar vilket Bodrum är känt för, en av Europa största nattklubbar Halikarnas, shopping i mängder och mysiga restauranger nere på stranden. Bara tjugo minuter därifrån hittar du Gulluk, en liten by med fina båtar omringad av havet. Utsikten är magisk då alla lägenheter och hotell ligger uppe på berg. Här får du uppleva kulturen till fullo. Bodrum har någonting för alla.

Bodrum från båt – ett skön utflykt

Bodrum är känt för sina båtar. Det ligger alltid stora som små båtar inne i hamnen. Det finns även båtar som gör dagsutflykter. De kan ta dig över till Grekland öar Kos, Rhodos eller Marmaris. Från Bodrum kan du se över till Kos och båtarna är snabba färjor. Priserna på dagsutflykterna till andra länder ligger på 50 euro tur och retur. Ta alltid med ditt pass om du bestämmer dig för att åka på en sådan dagutflykt. Många kändisar har dragit sig hit på grund av de vackra badbåtarna och de fantastiska viker som båtarna besöker. Det tidigare kändisparet Ashton Kutcher och Demi Moore har tagit sig hit för båtarna och legendariska Madonna har hus i Bodrum. Vi brukar alltid ta samma badbåt varje år som vi åker ner, det för att personalen är otroligt trevlig och för att just den trippen är så härlig. Den badbåten ligger i hamnen i Gulluk och har en kapten som har bott här i många år. Han driver turen tillsammans med sin familj och det är den enda inkomsten som han får in på somrarna. Sonen är i ungefär samma ålder som mig och sedan jag först klev på den båten som 8-åring, har han alltid jobbat ombord. Under trippen kan ni själva bestämma om ni vill hyra hela båten för er själva under en hel dag. Det kostar naturligtvis mer pengar, annars är det en öppen tripp tillsammans med andra människor. Vi har både bokat båten för oss själva och tillsammans med andra. Pris för en person ligger på ungefär 150 svenska kronor. För att boka upp båten för en privat resa beror det lite på hur många man är. Men det kan vara upp till 1500 svenska kronor. Det är inte så mycket om man tänker på att hela sällskapet får åka ut själva, med kapten och besättning naturligtvis, på en båtresa i Medelhavet.

Fem stopp på båtturen

Den vanliga turen består av fem stopp. Det första stoppet är i en vik där jag brukar hitta mycket fina snäckor. Här stannar vi en stund, kastar boll med varandra och njuter av havet. Nästa är det fruktstund på. Under det tredje stoppet äter vi mat, likadan varje gång, spagetti och köfte, turkiska köttbullar och leker lekar då du kan vinna priser. Nästa gång vi stannar är det ett ställe där det finns pilgrimsmusslor. Det är väldigt djupt och här kan man dyka från taket på båten. Kaptenen har en gång simmat ner till botten med bara en vanlig cyklop från ett supermarket och hämtat upp pilgrimsmusslor som han sedan tillagade åt oss. Det sista stoppet är vid en varm källa. Det känns som att ligga i badkaret. Här finns det även en blå lera som sägs göra din hud 20 år yngre om du smörjer in dig med den.
När du bokar båten själv, så brukar han ofta stanna vid många andra platser också om det så önskas. En gång stannade han vid en obebodd liten ö mitt i havet.

Badbåtar – med sköldpaddor och grottor

Badbåtarna i Bodrum drar till sig många fler turister och därför är dessa båtar lite dyrare. De är större och det är fler människor som åker på dessa båtar. Under de resorna får du upptäckta grottor, sköldpaddor och lekar. Det finns även badbåtar för oss unga som är ute efter att festa, dessa kallas mer för partybåtar. Dessa båtar finns i form av vanliga badbåtar som lämnar hamnen på dagen. Men även som jättestora mer ”kryssningsaktiga” båtar som har ett stort soldäck fyllt med människor på. Dessa båtar lämnar hamnen på kvällen och kommer in tidigt på morgonen igen.

Partybåtar

I Bodrum finner du även Hallikarnas, en av Europas största nattklubbar. Denna klubb är öppen utan tak och ligger vid havet. För att boka en badbåt kan du gå förbi båtarna på dagen eller kvällstid och prata med kaptenen, han brukar garanterat sitta vid sin båt och ta emot beställningar. Inne i Bodrum finns det även små luckor som säljer dagsturer till badbåtarna, dessa luckor är dit du ska vända dig om du vill boka party båten som lämnar hamnen på kvällen, biljetterna till Halikarnas eller om du är intresserad av en dagstur till Kos, Rhodos eller Marmaris. Se till att hitta rätt lucka så att du inte blir lurad. De bästa försäljarna sitter i luckor längs hamnen nära en annan känd turist attraktion, den gamla borgen som finns med på nästan alla vykort från Bodrum. Vill ni boka badbåten i byn Gulluk så måste man åka dit och boka på plats hos kaptenen.

Museum utomhus

Förr i tiden var Turkiet i krig med Grekland. En del av forntida Grekland som idag tillhör Turkiet finns kvar i ruiner i en del utanför Bodrum. Detta ställa kallas för Ephesus. Man har gjort om detta till ett museum som visas utomhus. Det är fantastiskt att gå runt där och tänka på allting som har hänt. Stora stenblock som tyder på en ingång till ett tempel finns kvar och stora teater scener breder ut sig. Här finns även den heliga jungfru Marias grav att gå och kolla på. Det enda som är jobbigt med denna attraktion är att det är så varmt att gå runt, så ta med vatten! Detta ligger en bit utanför Bodrum, därför behövs det bil för att ta sig dit.

Pamukkale – Turkiets största naturfenomen

Pamukkale är ett naturfenomen av kalkstensklippor. Detta är ett av Turkiets största turistmål och det beräknas vara ca 20 000 besökare om dagen. Tidigare har man fått bada i klippavsatserna men numera går det inte längre, då klipporna har blivit uttorkade och tagit mycket stryk av alla turister. Däremot ligger drottningen Kleopatras egen pool i närheten. Dessa pooler sägs ha positiva hälsoeffekter, speciellt Kleopatras pool då du kan få uppleva att simma i samma vatten som drottningen simmade i för mer än 2000 år sedan. Till detta kända turistmål är det nästan 30 mil, då vill du hit bör du planera att åka ganska tidigt på morgonen.

Aqua Park för barnen

För barnen, ungdomarna och de galna föräldrarna finns i Bodrum även Aqua Park som är en av de största vattenlanden i Europa. Här finns hundratals vattenrutschkanor av olika slag. Flera bassänger, några med vågmaskiner och några för de yngre barnen. Det finns gott om ställen att äta på och du blir aldrig utan en solstol. Stället är stort och har gott om rum åt alla. Bor du i centrala Bodrum så tar det tio minuter med taxi, buss eller bil.

Här bor du

När jag besöker Bodrum bor jag inte i centrala Bodrum utan i den lilla mysiga byn Gulluk. Hit kommer många turkar på semester och det har under åren även lockat till sig allt fler turister. Detta är en charmig by och mer ett ställe att bo på om du vill upptäcka kultur och få en avslappnad semester. Här har det bland annat byggts vackra hotell av engelsmän längs havet och uppe på bergen. Det finns delar som är uråldriga här och nya, väldigt moderna byggnader. Jag har även bott i byn på ett gästvänligt hotell med en ägare som har en svensk fru och barn. Detta hotell heter Ikont och har tillgång till pool och en fantastisk utsikt över hela byn. Det är inte alls dyrt att bo här. Ett billigt och bra alternativ om du vill resa till Gulluk. Bodrum består av många lyxhotell, jag har tagit in på ett hotell med jacuzzi i vardagsrummet en gång. Att hitta ett hotell i Bodrum är inga problem då det finns någonting för alla och hotell överallt. I centrala Bodrum bör du bo om du vill vara med och upptäckta turismen, sevärdheterna och de större badbåtarna.

Hyr bil eller ta minibuss

Besöker du Bodrum så finns det otroligt mycket att göra. Därför rekommenderar jag att hyra bil. I alla fall om du vill utforska hela Bodrum. Är du där för att upptäcka borgen, alla kända klubbar och åka badbåt och du befinner dig i centrala Bodrum, så behövs det ingen bil. Men bor du i Gulluk så är bil ett bra alternativ för att enkelt kunna ta sig in till Bodrum. Har du inget körkort eller inte vill ta bilen så finns det minibussar för ca 20 svenska kronor att åka in till staden med.

Så tar du dig hit

Det går charter till Bodrum med flera svenska charteraktörer. Flyget tar cirka fyra timmar. Från flygplatsen tar det cirka 30-40 minuter med buss till hotellen. Det går även reguljärflyg med mellanlandning i Istanbul. Det tar cirka 20 minuter med taxi till Gulluk från flygplatsen. De sista fem minuterna består av en resa runt ett berg som leder in till byn.


Charter till Bodrum