Publicerad 14 maj 2009

Baskien sträcker sig från norra Spanien, vid Biscaya-bukten i Atlanten in över gränsen till Frankrike. Kulturen är rik och det egna språket baskiska lever fortfarande kvar parallellt med spanskan.

De tre viktigaste städerna ligger utspridda som en trekant: kuststaden San Sebastian, huvudorten Vitoria-Gasteiz och mittemellan dem, den fräscha utgångspunkten Bilbao.

San Sebastian – strandstaden surfarna älskar

Kilometerlånga stränder och gastronomiska upplevelser. San Sebastian har prickat in semesterns essenser. Staden är vackert belägen utmed den hästskoformade La Conchabukten och omges av lummiga bergsknallar. Här finns några av Europas bästa citystränder för både sollapare och surfare. Den mest kända stranden, med samma namn som bukten, sträcker sig helt in i staden och gör det således bekvämt för den som inte kan ligga still. La Zurriola är å andra sidan surfarnas paradis och erbjuder även surfskolor.

Förutom sina stränder är San Sebastian erkänt som Baskiens nummer ett på tapas, eller Pintxos, som det heter här. Gamla stan, Parte Vieja, är med sina trånga gator och gränder stället att frossa på. Finsmakaren rekommenderas någon av stadens michelinklassade restauranger - faktum är att San Sebastian har fler sådana än någon annan stad i Spanien.

Staden lockar dock inte bara beachbums och matälskare – mellan juli och september äger flera kulturella händelser rum, däribland en internationell jazzfestival och senare även filmfestival. Dessutom är det en stilfull stad med intressant arkitektur och varm och livlig baskisk atmosfär. San Sebastian är huvudstad i provinsen Guipuzcoa.

Vitoria-Gasteiz – baskisk huvudort med medeltida charm

Är huvudort i Baskien och en av de vackraste medeltida städerna i Spanien. Staden har en mycket välbevarat stadskärna och här trängs medeltida byggnader med neoklassiska kyrkor och renässansslott.

Varje sommar hålls en veckolång jazzfestival som i år går av stapeln den 12-18 juli. I augusti varje år firas också Fiesta de la Virgen Blanca, för att hedra skyddshelgonet med samma namn. Då blir det mycket musik och festligheter. Vitoria-Gasteiz är en grön och lummig stad, som också har ett rikt kulturutbud.

Bilbao – industristaden som blommat upp

Bilbao är en industri- och hamnstad som genomgått en ansiktslyftning under de senaste årtiondet. Som ett led i det öppnades Guggenheim-museet. Bara byggnaden, ritad av den amerikanske arkitekten Frank O. Gehry, är väl värd en titt. Utställningarna fokuserar på modern konst från mitten av 1900-talet och framåt.

Stadens invånare samlas gärna i den gamla delen Casco Viejo och längs floden som delar Bilbao i två blandas ny och gammal arkitektur. Det finns många bolag som flyger till Bilbao och med sitt läge är orten en perfekt utgångspunkt för att se resten av Baskien.

Psst! Surfsugen? Det sägs att vågorna vid den lilla staden Mundaka, cirka 3 mil nordost om Bilbao, är i världsklass när det kommer till surfing. Surftävlingen Billabong Pro stannar här för ett av sina elva stopp världen över.


Hitta billigt flyg till Baskien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=0e95a0b6c4ad52d1188f6f6e37c31e6c&site=reseguiden&javascript=1“”]Hitta hotell i Baskien

[script src=“ type=”text/javascript“ charset=”utf-8“ src=”
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=f6f7d9f67b108d157a73a90f62f48f31&site=reseguiden&javascript=1“”]

<a href="http://www.reseguiden.se/resor/spanien/es#utm_source=se_reseguiden&utm_medium=article&utm_term=link&utm_content=country&utm_campaign=article_id_709">Allt om Spanien på ett ställe – spana in resmålssidan</a>