Balsam för själen i Cinque Terre

Journeychick
Medlem sedan 2012, besökt 12 länder

Foto: journeychick, medlem sedan 2012
På Italiens riveria finns fantastiska landskap, arkitektur och skönt byliv. Här guidar Reseguidens medlem Pernilla, alias "Journeychick", till fem fina byar på kusten.
Publicerad 12 mars 2012

Italien kan innebära snabba bilar, upprymda fotbollsmatcher och pulserade stadsliv. Längs den liguriska kusten, Italiens Riviera, hittar man fantastiska landskap, dramatisk arkitektur och balsam för själen. Med utgångspunkten i Rapallo kan man snabbt och smidigt ta sig åt båda hållen längs kusten, mellan Genua och La Spezia, med tåg. Rapallo är även en knutpunkt för busstrafiken, för den som vågar.

Tågen går genom bergen, vilket gör att den som har ont av lock i öronen kanske hellre tar de ringlande vägarna på utsidan. Men då får du göra dig beredd på en hisnande åktur, vilket heller inte rekommenderas för den lätt åksjuke. Längs kurvor som stryker bergsidan över havet, råder djungelns lag – störst går först. Det är inte beroende av storleken på fordonet, utan snarare på egot eller dårskapen.

Särskilt i åtanke är turen Rapallo – Portofino. Där tutar busschauffören inför varje kurva för att förvarna eventuella mötande fordon, vilket i perioder innebär ett konstant tutande. Trots detta hamnar det en och annan Ferrari eller Lambourgini i grillen oftare än man tror.

Fem byar längs kusten

Till öster om Rapallo mot La Spezia ligger Cinque Terre, fem byar som förbinds genom gångväg längs kusten. Det är fullt möjligt för den raske att gå mellan de fem byarna på en dag om man börjar tidigt. Byarna förbinds även med tåg, vilket gör det möjligt att börja i vilken av byarna som helst samt kliva av när man har fått nog av svindlande utsikt från klippor som störtar rakt ut i havet.

När vädret tillåter är det även möjligt att nå delar av sträckan med båt. En populär etapp är Via dell’ Amore mellan Riomaggiore och Manarola. Då stigen är belagd med sten är detta den enklaste distansen som bara är några enstaka km lång.

Passage genom tullarna

Glöm inte att köpa Cinque Terre-kort för några euros, det förenklar passagen genom ”tullarna” mellan byarna. För dem som inte är villiga att betala priset för utsikten i svett, kanske även blod och tårar, kan det vara bra att känna till att det finns ordentliga stigningar mellan byarna.

Bland annat består trappan utanför Corniglia av cirka 377 sammansatta trappsteg, den kvicktänkte som tänker gå nerför trappan istället för uppför bör då också känna till att stigen mellan Vernazza och Corniglia ringlar sig från 4 meter till 207 meter över havet och då är du fortfarande inte framme.

Portofino – väl värt ett besök

Om man från Rapallo istället vänder näsan mot Genua, finns stora möjligheter att nå ack så fina byar med både tåg, bil, buss och båt. Vad som verkligen är värt ett besök, om så bara för att kunna säga att man har varit där, är hamnen i Portofino. Där lägger lyxbåt efter lyxbåt till och man vet aldrig vem som kan vara ombord. Portofino har en stor shoppinggata där samma modemärken som ligger i Milanos centrum också har filialer, så för den som är shoppingsugen rekommenderas stora guldkortet.

San Fruttuso

En liten pärla, som ligger dold bakom den portofinska udden, är San Fruttuoso, en mindre vik som enbart kan nås till fots – två till fyra timmars lång vandring från Portofino eller det mindre svettiga alternativet med den lokala båttrafiken.

Tänk på att det kan vara en plånboksvänlig idé att ta med vatten och matsäck då utbudet av förfriskningar är begränsat och till hutlösa priser. För den äventyrlige bjuds det på dykmöjligheter att hitta Cristo degli Abissi, en Jesus-staty som står på havsbotten för att beskydda sjömännen.

Så tar du dig runt

Att ta sig runt med buss, tåg eller båt kostar enbart en spottstyver jämfört med i Sverige och gör det möjligt att ta sig ut och omkring utan att behöva riskera livet i en italiensk hyrbil. Närliggande flygplatser är Genua och Pisa, men även Bergamo är ett alternativ om man är villig att spendera ytterligare några timmar på tåget för att komma fram. Tänk på att det generellt kan vara dyrare på vissa platser med tanke på begränsade möjligheter att nå fram, så för att dryga ut semesterkassan kan det vara värt ett stopp på något litet supermarket.

Ett tips för dig som gärna njuter av härliga italienska ostar, charkuterier och vin – du behöver inte njuta av det endast på restaurangerna. Gå istället till en liten butik där du köper kallskuret, bröd och pesto, ostar och vin. Hos grönsakshandlaren mittemot är det inte ovanligt att det finns nyplockade tomater och härliga oliver att tugga på. Till priset av en förrätt kan man lätt få ihop en storslagen middag att avnjuta vid vågorna med solnedgången i bakgrunden.

Så tar du dig hit

Närmsta flygplatserna är Pisa och Genua. Flygtiden är cirka tre timmar från Sverige. Bästa sättet att ta sig från flygplatserna till Cinque Terre är med tåg. Tåglinjen Genua–Pisa stannar i alla fem byarna. Ett tips är att skaffa ett Cinque Terre Card på tågstationen, det inkluderar både tågbiljetter och transferbussar samt avgiften för vandringsleder.

Då får du även en karta över alla vandringslederna. En alternativ variant av kortet inkluderar transport med båtar. Ett Cinque Terre dagspass ger dig obegränsad transport mellan de fem byarna under en hel dag. Kom ihåg att även om det står 24 timmar på kortet så utgår det vid midnatt, oavsett när på dygnet du köpt det.

Erbjudanden till Italien

Flyg till Cinque terrePopulära hotell i Portofino