Bali – gudarnas och kärlekens ö

Christinee
Medlem sedan 2007, besökt 35 länder

Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Foto: christinee, medlem sedan 2007
Bland Indonesiens många tusen öar finns det en som skimrar lite extra och det är Bali. Ön där jag spenderat 1 år av mitt liv och som alltid kommer ha en speciell plats i mitt hjärta. Reseguidens medlem Christine, alias Chriholm, guidar här till sin asienfavorit.
Publicerad 18 januari 2013

Den tropiska ön har i folkmun fått namnet “gudarnas ö” och det är inte för intet. Gator, hem och hotell kantas av vackra små färglada offergåvor, varifrån dofter av rökelser slingrar sig fram längs de trånga gatorna. Storslagna tempel och imponerande hantverk är en del av Bali. Balineserna är vänliga och deras varma leenden smittar av sig. De är stolta över sin kultur och allt som hör därtill. Bali är ett resmål som har något för alla oavsett tjocklek på plånbok, allt från extrem lyx och flärd, till enkelt runtresande på moped för att låta sig hänföras av kulturen och naturen.

Ön

Bali är inte stor till ytan, vilket är en enorm fördel och man kan på 2-3 veckor resa runt hela ön. I mitten finns vackra och pampiga vattenfall, till exempel Nung Nung och Git Git Twin, belägna i miljöer som tagna ur Indiana Jones filmer. Bland vulkaniska landsformationer täckta av tropisk skog och storslagna risterrasser njuter man av att åka på de små slingriga vägarna.

Konstnärsbyn Ubud finns inåt ön och är en plats för att finna lugn och harmoni, kanske bli spådd av en helig man eller fascineras av aporna i Monkey Forest. På öns norra sida vaggar de stillsamma vågorna mot några av öns svarta stränder och utanför fiskebyn Lovina finns delfiner att beundra i soluppgången.

I nordöst, utanför kusten i Tulamben finns vraket Liberty som lockar såväl erfarna dykare som nybörjare. På öns östra sida finns även Balis heligaste plats, vulkanen Gunung Agung, 3142 meter över havet. En hel natts slit till fots i hård terräng får man utsätta sig för om man vill nå toppen, men väl där uppe blir känslan och upplevelsen nästan obeskrivlig då man blickar ut över hela Bali som vilar framför ens fötter. Öns sydligaste del är mest populär bland turister. Det är den sidan av ön som mopederna åker som tätast och gatuförsäljarna är som ivrigast. Balis södra kust är även paradiset för vågsurfare då vågorna ofta är stora. Så många är de surfare som trängs ute i lineup, alla med samma längtan -att få den där perfekta vågen.

Vågsurfing

Bali erbjuder vågsurfing i världsklass och tack vare sin placering på världskartan går det att surfa året om. Högsäsongen sträcker sig från maj - september och då rullar några av världens bästa vågor in på de kända bryten Uluwatu, Padang Padang och Impossibles. Är man nybörjare och vill lära sig behärska dessa brädor på vatten finns ett stort utbud av surfskolor, framförallt i Kuta. Till exempel Pro Surf School har duktiga instruktörer och erbjuder allt från dagskurser till surfcamps.

Shopping

En av de mest populära marknaderna ligger i Ubud och att gå in där är som att gå in i en egen värld. Det är trångt, kompakt, det finns tusen saker att titta på, försäljare som försöker göra sin röst hörd och det prutas hej vilt. Men gillar man det kan man fynda träskulpturer, tavlor, saronger, skålar, smycken med mera.

Föredrar man lugnare shopping i finare form är det i Kuta eller framförallt i Seminyak man vandrar gata upp och gata ner. Seminyak står för den finare och dyrare delen medan i Kuta har surf- och skatemodet gjort ett större intrång. På senare år har köpcentrum blivit allt vanligare och några i Kuta-området är Kuta Beach Walk, Discovery Shopping Mall, Kartika Plaza och DFS Galleria.

Kulturen

Omkring 90 % av de 3,9 miljoner invånarna är hinduer, vilket skiljer Bali från övriga Indonesien som är muslimskt. Kulturen är nog en av anledningarna till att Bali är så populärt, att balineserna verkligen värnar om sina seder, ritualer, ceremonier och vackra danser. De har många högtidsdagar och en speciell sådan är Nyepi Day, Tystnadens Dag. Den utmärks av fullständig frånvaro då allt hålls stängt, både restauranger, affärer och flygplats. Ingen checkar in eller ut från hotell. Från 06:00 till 06:00 följande dag får man inte lämna sina hem, turister får inte går ut från sina hotellområden, inte väsnas eller ha lampor tända.

Allt för att övertyga onda andar om att ön är obebodd så dom lämnar Bali ifred ytterligare ett år. Tystnadens Dag hålls oftast i mars och dagarna innan är det folkfest med sång, dans, musik och gigantiska papier-mache-monster.

Stränder

De mest besökta stränderna finns på sydkusten, Kuta, Sanur, Nusa Dua. På Bukithalvön finns Uluwatu Blue Point som är en mäktig plats. Där nedanför klippväggar kantade av Warunger (restauranger) finns en vacker strand omsluten av en stor halvöppen grotta. Vid lågvatten kan man även via ett hål i klippväggen ta sig ut till ytterligare en paradisstrand.

På Bukithalvön finns också Padang Padang stranden där scener ur filmen Eat Pray Love spelades in. Även där får man gå igenom en liten grotta för att ta sig till den fina stranden med turkost vatten. Men se där upp för att lägga packningen för nära klipporna då plundrande apor då och då tittar förbi.


Trafiken

På Bali finns ingen järnväg och den vanliga trafiken är smått hysterisk, framförallt i områdena kring Denpasar, Kuta och Seminyak. Vänstertrafik gäller, det finns få hastighetsskyltar och glest med vägskyltar. Enkelriktat gäller bilar men inte alltid mopeder och ofta skapar bilister extra filer samtidigt som flera led av mopeder trängs mittemellan. Det smidigaste sättet att ta sig fram på är att hyra moped, kostar från cirka 40kr/dag. Vill man åka mer bekvämt hyr man en personlig chaufför som inte kostar många hundralappar, alternativt åka taxi vilket inte heller är dyrt.


Tips!

  • Tänk på att man som svensk inte får köra moped på Bali utan att ha motorcykelkörkort samt internationellt körkort
  • Internationellt körkort krävs även för att få köra bil
  • Tänk på att visum behövs till Bali, de flesta löser detta vid inresa

Hitta din resa till Bali:Resor med flyg och hotell till BaliReseerbjudanden – IndonesienFlyg till Bali