Att se och göra i Skåne

Khaki
Reseguiden, besökt 25 länder

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: lars, medlem sedan 2004
Med en kust som täcker tre väderstreck, är Skåne ett perfekt landskap att upptäcka sommartid. För här finns mycket mer att utforska än vackra stränder.
Publicerad 1 juli 2020

Det var till Skåne som de allra första människorna kom när inlandsisen drog sig tillbaka för ca 12 000 år sen. Och sedan dess har turisterna fortsatt att strömma hit, från våra nordiska grannar och från norra Europa. Landskapet bjuder in till böljande fält och ängar, det exotiska Österlen, kulinariska upplevelser i Malmö och klippor i Kullaberg.

Topp 8 saker att besöka i Skåne


- Ales stenar - Den vikingatida skeppssättningen är en fornlämning som ligger utanför Ystad, den är inte bara störst i Sverige utan ligger också vackrast precis vid havet. Fornlämningarna består av 59 stenar och härstammar mest troligen från yngre järnåldern.

- Foteviken - Världens bästa vikingaby ligger någon mil söder om Malmö. Det är ett arkeologiskt friluftsmuseum som visar livet under sen vikingatid. Byn består av ett 20-tal hus och ett vikingaskepp, en gång per sommar anordnas även en vikingamarknad.

- Glimmingehus - Den medeltida borgen Glimmingehus är väl bevarad och värd ett besök. Den ligger i Simirishamn och står som den stått sedan den byggdes i slutet av 1400-talet.

- Nimis - Det märkliga konstverket Nimis gjord av Lars Vilks började byggas av drivved men betraktas av en del som bråte. Byggkonstruktionen ligger i det vackra naturreservatet Kullaberg.

- Sofiero slott - Det vackra Sofiero slott är ett måste för den trädgårdsintresserade. Här finns ca 40 000 sommarblommor planterade, mängder av rosor och liljor och under sensommaren blommar dahlior.

- Söderåsens nationalpark - Söderåsen ligger 5 mil öster om Helsingborg. Här möts du av en kontrast till det skånska åkerlandskapet; bokskogar, åsar, raviner, strömmande vattendrag och en hänförande utsikt.

- Öresundsbron - Den omstridda bron som stod klar år 2000 har betytt mycket för regionen. Brodelen som är 7,85 kilometer lång kan beskådas från Malmö, där också Turning Torso kan ses.

- Österlen - Österlen ligger på den östliga kusten av Skåne. Förutom fantastiska stränder finns en mycket vacker omgivande natur, pittoreska fiskebyar, mysiga gårdsbutiker och caféer och många sevärdheter.

Hitta ditt boende

Det finns nog inget landskap i Sverige som har ett så varierat utbud av boende som Skåne. Välj mellan vandrarhem, hotell och campingplatser eller unika boenden som lantgårdar, slott och kloster.

Hotellpaket & erbjudanden i Skåne.

Se & jämför alla hotell i Skåne.

Ta sig runt

När du besöker Skåne är det smidigaste sättet att uppleva landskapet med bil. Om du gör en generös planering med 1-2 planerade sevärdheter/aktiviteter per dag, så kommer du garanterat att hitta oväntade saker på vägen. Vill du bara se 2-3 städer (exempelvis Malmö och Helsingborg) så fungerar kollektivtrafiken (Skånetrafiken) utmärkt. Man har ett omfattande nät av lokaltåg och bussar som i princip tar dig vart som helst på en timme eller två.

Boka en hyrbil till din semester här.

Några skånska ord

attes = i går kväll

ettja = resa

grina = skratta

keva = köpa

råna = nattäventyr

toga = dimma

Planera din hemester på Reseguiden

Jämför alla hotell i Sverige
Weekendpaket och andra erbjudanden i Sverige
Läs mer tips & guider om Sverige

Bra erbjudanden i Sverige