Arubas sju bästa stränder

Maria
Reseguiden

Bild: Holländska Kongress- och Turistbyrån
Bild: Zazen
Bild: Holländska Kongress- och Turistbyrån
Det bästa med Aruba är havet och stränderna. Njut av vit korallsand, kokospalmer som vajar i vinden och turkost vågskvalp. Vi ger dig 7 strandtips på den karibiska pärlan.
Publicerad 11 augusti 2009

Aruba är den minsta av ABC-öarna och ligger utanför det såkallade “orkanbältet” i Karibien – här är solen stabil, temperaturen är nästan konstant 28 grader och vattentemperaturen sällan under 25 grader året om. Här är vattnet, havet och naturen under vattenytan den främsta sevärdheten – mellan kusterna är ön torr och stenig med karga kaktuslandskap. Huvudorten Oranjestad, med sina pastellfärgade byggnader och lyxiga butiker, ligger på öns västra sida. Vidare norrut sträcker sig kilometervis av svala korallstränder upp mot öns nordvästra sida medan i du nordost hittar vyer över branta klippor och vilda vågor. På öns sydostra sida ligger Arikok National Park som bland annat är uppskattat för sitt exotiska kaktuslandskap.

7 heta strandtips

1. Livligt på Palm Beach

Den mest kända och livligaste stranden på Aruba. Här ligger höghushotellen på rad längs strandpromenaden och många turister trängs på liten yta. Inget för dig som vill sola ensam, men ett schysst alternativ för den som vill ha folkliv samt ett stort utbud av vattensporter, restauranger, barer och butiker.

2. Lugnare Eagle Beach

Ligger strax söder om Palm Beach. Stranden kantas också av hotell, dock är hotellen inte lika höga och vräkiga i detta området. Här är det inte lika trångt om platsen som vid Palm Beach, men heller inte lika stort utbud av mat och nöjen.

3. Barnens favorit Baby Beach

Längst i söder nära San Nicholas ligger barnfamiljsfavoriten Baby Beach; en skyddad, långgrund lagun fritt för vågor. Här finns två serveringar med enklare mat och dricka.

4. Snorkla bland vrakrester vid Malmok Beach

Malmok Beach ligger på norra Aruba. En bit ut i havet ligger vrakresterna av det tyska fartyget Antilla vilket gör stranden omtyckt av både dykare och snorklare.

5. Hitta vågorna vid Fisherman Huts

Fisherman Huts-stranden, eller Hadicurari Beach som den också heter, är stranden för dig som vill utmana vågorna. Här blåser det garanterat varje dag. Surf- och kiteuthyrare finns på stranden, men inga restuaranger eller kaféer.

6. Hitta lugnet på Arashi Beach

När du tröttnar på alla turisterna vid Palm- och Eagle-stranden är Arashi ett alternativ. Här finns varken serveringar eller vattensportsaktiviteter, bara vit sand och några skuggande sol- och vindskydd av palmblad.

7. Promenad på havsbottnen på De Palm Island

På den privatägda utflyktsön De Palm Island erbjuds något som kallas Seatrek, för den som vill ner på havsbotten utan att ta dykcertifikat. Man blir utrustat med en stor, tung hjälm med slang, klättrar ner på en stege och kan lugnt promenera på havsbottnen bland fiskar och flygplansvrak.

Om du inte vill ner flera meter under vattenytan är snorklingen på De Palm en färgglad upplevelse med massor av korallfiskar som kommer så nära att de kittlar dig på benen.

Så tar du dig hit

Flygplatsen Koningin Beatrix Luchthaven (Queen Beatrix Int. Airport) ligger strax utanför huvudorten Oranjestad. Räkna med många mellanlandingar. Flygtiden är cirka 11 timmar.

Sök charterresa till Aruba här.


Flyg till Aruba

Hotell från 3 stjärnor