Publicerad 9 november 2008

Hogmanay har sina rötter i gamla gaeliska traditioner då man markerade vintersolståndet, det dygn då dagen är som kortast och natten som längst på hela året. Numera är hogmanay synonymt med årets sista dag och förknippas med nyårsfirandet i Skottland.

Fullspäckat schema

I huvudstaden Edinburgh pågår folkfesten i fyra dygn och varje år samlas över 100 000 festsugna människor från hela världen på Edinburghs gator. Schemat är fullspäckat med konserter på fem musikscener, fester, kulturarrangemanger, fyrverkerier, fackeltåg och evenemang för familjen.

Bland dragplåstren på den musikaliska sidan hittar du bland annat 90-tals favoriterna Groove Armada, det populära indiebandet Belle & Sebastian samt Glasvegas, just nu ett av världens hetaste band.

Festpasset kostar 10 pund och ger inträde till hela festområdet och fyra av musikscenerna. I vissa fall krävs ytterligare biljetter till speciella arrangemang, till exempel konserterna på huvudscenen i the Gardens med Groove Armada och Paolo Nutini.

Den stora dansföreställningen The Dancing på Grassmarket mitt i Gamla stan är nytt för i år och öppet för alla – här behövs inget festpass alls.

Hitta resan till Edinburgh

Kolla in den officiella Hogmanay-sidan:

edinburghshogmanay.org

Flygtoppen:

[script
http://media.reseguiden.se/cgi-bin/rg/view_data.cgi?event=view&id=985d2401f1dd8cf69550062caa06d467&site=reseguiden&javascript=1]