April i Paris

Rolf_52
Medlem sedan 2007, besökt 55 länder

Paris är en av världens mest fantasieggande städer, som att kliva in i en roman. Reseguidens medlem Rolf Svedjeholm, alias "Rolf_52" ger sina bästa tips till det kulturella Paris.
Publicerad 27 april 2012

Världens vackraste stad säger många. Knappast, men en av de mest romantiska och fantasieggande och absolut Europa bästa stad för en weekend under våren. Att resa till Paris är som att kliva in i en målning eller en roman. Eller varför inte in i en film eller en sång…

“I never knew the charm of spring
I never met it face to face
I never new my heart could sing
I never missed a warm embrace
Till April in Paris, chestnuts in blossom
Holiday tables under the trees
April in Paris, this is a feeling
That no one can ever reprise
I never knew the charm of spring
I never met it face to face
I never new my heart could sing
I never missed a warm embrace
Till April in Paris
Whom can I run to
What have you done to my heart”

Fem tips

Att lämna fem tips om Paris är löjligt. Man kan lämna fem tips om en massa stadsdelar, och klassiker som Notre Dame, Louvren, Eiffeltornet, Sacré-Coeur måste ju bara upplevas om man kommer dit första gången.

Montparnasse

Mitt Paris är bohemernas och konstnärernas Paris på 20-talet och då är Montparnasse adressen. Här satt de på de berömda caféerna Select och Le Dôme. Hemingway spenderade sitt förskott på en middag på Closerie des Lilas. På La Coupole har hela Paris nattliv från gatflickorna till konstnärerna och parlamentsledamöterna avnjutit sena supéer i en miljö dekorerad av artister som Braques och Isaac Grünewald. Får du lust att gå ner i underjorden kan du besöka Paris katakomber i Montparnasse. Från den fula skyskrapan Tour Montparnasse har du en lika bra utsikt över Paris som från Eiffeltornet och då kan du även se det klassiska landmärket.

Montmartre

Här upplever du miljöerna från impressionisternas och förrförra sekelskiftets Paris. På Place du Tertre sitter gatukonstnärer idag och målar av turister. The times they are a changin. Från Sacré-Coeur har du en av de mest magnifika vyerna över Paris. På kvällen kan du beskåda cabaret på Moulin-Rouge där CanCan förevigades av Tolouse-Lautrec. St Denis basilikan från 1100-talet är en av Frankrike mest betydande gotiska kyrkor.

St-Germain-des-Prés

I St-Germain-des-Prés sätter vi oss gärna på Café Les Deux Magots eller Café de Flore där Jean Paul Sartre och Simone de Beauvoir brukade hålla hov. Här kan man verkligen ägna sig åt ”people watching.” På Brasserie Lipp mittemot äter man klassisk brasseriemat på klassiskt brasserie. Église St-Sulpice med sina berömda Delacroix-fresker har fått kultstatus efter sin roll i Da Vinci koden. Här döptes också historiska giganter som Baudelaire och Markis de Sade. I St-Germain-des-Prés hittar du också Paris kanske mest tilltalande museum Musée d’Orsay med sina impressionistskatter.

Maraiskvarteren

Centre Georges Pompidou är världens kanske häftigaste moderna konstmuseum. Ett museum som inte lämnar någon oberörd, vare sig man gillar det eller inte. Intill Centre Pompidou hittar du Les Halles. Musée Picasso är tyvärr stängt för renovering för tillfället men öppnar nästa år. Vill du istället uppleva Paris historia söker du dig till Musée Carnavalet. Mera Paris-historia hittar du på Place de Vosges som är Paris äldsta och kanske vackraste torg.

Champs-Elysées

Boulevardernas boulevard. Triumfbågen och Place Étoile i ena änden och Place de la Concorde i den andra. Däremellan flera fantastiska museer som Grand Palais och Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, exklusiv shopping som Louis Vuitton, Dior, Chanel och Jean-Paul Gaultier, restauranger med alltifrån McDonalds till guldkrogar som Alain Ducasse au Plaza Athénée eller Guy Savoy, klassiska hotell som Le Bristol och nöjestempel som Crazy Horse och Lido.

Så tar du dig hit

Det är lätt at ta sig till Paris. Min gamle chef brukade berätta om ”Parisaren” - ett tåg man tog på 50-60 talet. Du kan flyga, du kan ta tåget, du kan ta bussen ja du kan nog t o m komma i båt eller luftballong.


Fler tips

– Reser du med barn är en vistelse på Euro Disney med någon tur in till Paris ett alternativ.
– Läs gärna Hemingways ”En fest för livet” eller Per Rådströms ”Paris – en kärleksroman” eller varför inte se Woody Allens ”Midnight in Paris” innan du reser.


Flyg till Paris

Populära hotell i Paris