Amalfikusten – sinnenas resa

Gunillad
Medlem sedan 2012, besökt 70 länder

Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Italien är ett av mina favoritländer, ett land att alltid återvända till, där njutning och god mat står högt i kurs. Och vilken plats i Italien passar bättre att njuta på än vackra Amalfikusten med sitt dramatiska och bildsköna landskap där bergen kastar sig rakt ner i havet och pittoreska byar klättrar djärvt längs klippkanterna? Reseguidens medlem Gunilla Dahlgren, alias "gunillad", ger sina bästa tips.
Publicerad 5 november 2012

Detta är ett resmål för den som vill uppleva och inspireras. Komma hem med en pastamaskin i bagaget, beredd att börja göra egen gnocchi och tagliatelle, med en önskan att ta en kvällskurs i italienska, njutningens eget språk.

Positano, Amalfi, Ravello

Byarna ligger som ett pärlband längs Amalfi-kusten. Den ena charmigare än den andra, alla bjuder de på vackra vyer, men var och en med sitt särdrag. Positano är vackrast, Ravello har sina trädgårdar, Amalfi en bedagad skönhet. Bussar går med jämna intervall längs hela kusten.

Vandring på gudarnas stig

Upplever gör man som bäst till fots, under stekande sol , med svetten rinnande under solhatten och med stumnande knän. Så också Amalfikusten. Gudarnas stig är en heldagsdagsvandring med svindlande utsikt över gnistrande hav med Capris siluett i fjärran, genom cypresskogar, förbi kloster och tomatodlingar. Upp, upp, upp i bergen och sen ner, ner, ner längs vindlande trappor. Vandringen börjar högst upp i Positano och slutar i Praiano. Ta bussen dit och tillbaka.

Att äta

Att resa i Italien är att äta! Insalata caprese, bruschetta, gnocchi, toretellini, carpaccio. Inte bara en rätt utan två tre, fyra, upp till sju rätter i en och samma måltid! Varför inte ta bussen till bergsbyn Nocelle och avnjuta en portion gnocchi och ett glas vitt vin på restaurang San Croce? Utsikten är gratis.

Utflykter

Utanför Amalfikusten i den gnistrande Salernobukten ligger den mytonspunna ön Capri. Ett givet utflyktmål och bara en kortare båtresa bort. Missa inte Axel Munthes villa, San Michele.
Världssevärdheten Pompeji, som ligger någon timme bort från Amalfikusten, får förstås inte heller missas. Det finns färdiga utflykter att köpa till Pompeji och vulkanen Vesuvius.

Transfer

Hur många destinationer kan skryta med en transfer som en upplevelse i sig? Till Amalfikusten kan du åka “Metro del mare” från hamnen i Neapel . Båtlinjen trafikerar de flesta städerna längs Amalfikusten. Tidtabell finns på nätet. En ren njutning för alla sinnen!


Charter till Italien