Aloha - Välkommen till Hawaii!

Linae
Medlem sedan 2012, besökt 38 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Eddy Galeotti / Shutterstock
Hawaiiöarna förknippas ofta med paradisstränder, surf och hula hula-dans, men här får du mycket mer än så. Visste du till exempel att ögruppen består av 137 öar och atoller?
Publicerad 14 februari 2017

Ögruppen har fått sitt namn från sin största ö – Hawaii. De flesta filmer och resereportage utspelar sig dock på en helt annan ö – Oahu, där den välkända stranden Waikiki Beach ligger. Det är även på Oahu som ögruppens huvudort Honolulu finns, med massor av shopping, surfing och ett stort och etablerat universitet - Hawaii Pacific University. Hawaiiöarna består av över 100 öar och atoller, vi har valt ut 6 av dessa. Vilken blir din favorit?

Hawaii/Big Island

Hawaii som är USA:s största ö, kallas även The Big Island, och största staden här är Hilo med nära 50 000 invånare. Precis som ögruppens många andra öar är även Hawaii en vulkanö med dramatisk natur. På västra sidan finns gott om svart förstenad lava, medan området runt Hilo är mer tropiskt med mängder av exotiska blommor. Här kan du besöka såväl orkidéfarmer som kaffeodlingar och macadamianutfarm. Hyr en bil när du är här och upptäck öns skiftningar, ena stunden solar du på en sandstrand för att i nästa stund vandra genom regnskog eller bestiga snötäckta bergstoppar. Något som är extra spännande är att ön fortfarande har aktiva vulkaner. På västra sidan, i närheten av charmiga Kona, hittar du många vackra resort med gröna trädgårdar och golfbanor.
- Hitta ditt flyg till Hawaii
- Hitta din hyrbil på Hawaii
- Hitta ditt hotell på Hawaii

Maui

Kändisarnas favoritö och några av världens bästa stränder. Endast 30 minuters flygresa från Honolulu ligger den här populära smekmånadsön. Det är inte konstigt att Maui är populärt, en av alla höjdpunkter är ett besök till Molokinikratern, där du kan snorkla på ett korallrev med massor av färgglada fiskar. Har du turen att tajma in ett besök mellan december och maj kan du även få se knölvalar. Bege dig ut på landsbygden och häng med en paniolo (hawaiiansk cowboy) eller njut av vidunderlig utsikt från den 3000 meter höga vulkankratern Haleakala. Föredrar du stadsliv är det de charmiga orterna Lahaina eller Hana som gäller. Förutom ett åttiotal stränder i alla möjliga färger har Maui ett prisbelönt kök med skaldjur, färsk fisk, sushi och riktigt bra kött som några av höjdpunkterna. Något som gör Maui så populärt är att oavsett om du vill slå klackarna i taket, spela på fantastiska golfbanor eller njuta av ett exotiskt paradis finns det något för dig här. Hyr gärna en bil för att inte gå miste om alla vackra platser – ett tips är alla vattenfall längs vägen mellan Haleakala National Park och Hana.
- Hitta ditt flyg till Maui
- Hitta din hyrbil på Maui
- Hitta ditt hotell på Maui

Lanai

På Lanai är det omöjligt att stressa, det sägs till och med att ön inte har ett enda trafikljus. Hit åker du som älskar att koppla av med en bra bok i en solstol, att slumra i skuggan av en palm med vågskvalp som enda underhållning. Självklart finns det saker att göra men det är ändå ganska rofyllda aktiviteter som att snorkla, spela golf eller att göra en kortare utflykt. Ön kallas även ananasön då hela ön förr i tiden användes till ananasodling. Öns enda stad är Lanai City, där i stort sett hela öns befolkning är bosatt. Runt stadens torg hittar du de allra flesta restauranger och butiker. Att hyra en bil på Lanai är nästan ett måste, då kollektivtrafiken inte är särskilt utbredd. Eftersom ön är rätt exklusiv kan det vara bra att ta med stora plånboken hit.
- Hitta ditt flyg till Lanai
- Hitta din hyrbil på Lanai
- Hitta ditt hotell på Lanai

Molokai

Det här är en av ögruppens minst exploaterade öar, där ett stilla lugn råder. Här befinner du dig långt ifrån hetsig trafik, stora hotellkomplex och stressade turister. Molokai är den mest genuina Hawaii-ön, där större delen av befolkningen härstammar från polynesierna. Bebyggelsen är som hämtad från en sekelskiftesfilm. Den västerländska civilisationen har ännu inte konkurrerat ut den polynesiska. Precis som på många av de andra öarna, krävs hyrbil för att ta dig runt och upptäcka vad ön har att erbjuda. Besök gärna Iliiliopae Heiau som är ett av Hawaiis största tempel, eller Kapuaiwa Grove som är en stor skog av kokospalmer. På Molokai levde tidigare människor som led av lepra, men idag är denna isolering självklart hävd. Du kan endast ta dig till ön genom flyg från Honolulu eller färja från Maui.
- Hitta ditt flyg till Molokai
- Hitta din hyrbil på Molokai
- Hitta ditt hotell på Molokai

Oahu

Inspelningsplats för såväl Jurassic Park och Djungel-George, som Lost och Pearl Harbour. Ön Oahu är hem till Hawaiis största stad Honolulu och det är oftast hit vi svenskar reser. Öns hamn, Pearl Harbour, blev 7 december 1941 attackerat av japaner, vilket ledde till att USA drogs in i andra världskriget. Ett besök hit är absolut värt några timmar av din semester. En annan välkänd plats på Oahu är sandstranden Waikiki Beach – vit sandstrand, vajande palmer, surfare, glamour och fantastiska restauranger. Svårt att inte gilla. Längs ostkusten ligger de öde paradisstränderna på rad, och på öns nordkust finns de bohemiska hålorna Waimea och Haleiwa. Den oexploaterade västkusten har torrare klimat och ruffiga, lantliga byar. Gillar du att snorkla är möjligheterna oändliga, och vill du uppleva platserna där “Lost” spelades in är det öns tropiska mitt du ska besöka. Det går att ta sig runt ön med lokaltrafik men hyrbil rekommenderas, du tar dig runt ön på några timmar. North Shore är surfarnas mekka, Hanauma Bay är en personlig snorkelfavorit och vulkanen Diamond Head ger vacker utsikt och motion.
- Hitta ditt flyg till Oahu
- Hitta din hyrbil på Oahu
- Hitta ditt hotell på Oahu

Kauai

Ön som även kallas trädgårdsön har tropisk växtlighet med stora ananas- och sockerrörsodlingar. Här spelades stora delar av filmen Jurassic Park in, och gillar du äventyr är det här ön för dig. Håll utkik i buskarna så kanske du lyckas se både en och två dinosaurier. Här kan du rida, vandra, paddla kajak eller testa ziplining, och allt i helt makalösa omgivningar. Missa inte att vandra längs Napali-kusten till hemliga stränder och till den häftiga Waimea Canyon. Självklart passar Kauai utmärkt för lata dagar på stranden. Några av öns vackraste stränder är Lumahai Beach, Hanalei Bay Beach och Shipwreck Beach. Anledningen till att ön är så grön och frodig är att det regnar mer här än på de andra öarna, men det varierar kraftigt. Waialeale har världens högsta nederbördsmängd, men någon mil söderut är det nästan alltid soligt. Vill du besöka butiker och restauranger finns mindre samhällen som Kapaa och Lihue.
- Hitta ditt flyg till Kauai
- Hitta din hyrbil på Kauai
- Hitta ditt hotell på Kauai

När är det bäst att besöka Hawaii?

På Hawaii är det varmt och skönt året runt. Ögruppen har två årstider, sommaren som varar mellan maj och oktober, och vintern mellan november och april. Under sommarmånaderna är temperaturerna lite varmare, medan det på vintern är ett behagligare klimat men med större risk för nederbörd. Vill du surfa är vågorna höga och bra under vintern, men se upp för starka strömmar. Observera också att det kan skilja mycket mellan de olika öarna, och även variera beroende på vart på ön du befinner dig. På Kauai regnar det mest och runt Waikiki Beach minst.


Erbjudanden - USA

Hawaii USA, Nordamerika

Naturlig skönhet, tropiskt klimat, unikt djurliv, aktiva vulkaner, klart vatten och stora vågor. Hawaii är mycket populärt bland turister, surfare, biologer och vulkanologer.

Till Hawaii kommer många för att surfa eller uppleva den vackra naturen. Vita stränder, turkost hav och höga vågor, inbjuder till många blöta äventyr. Lär dig surfa, simma bland delfiner och dyk i det kristallklara vattnet. På land kan du komma aktiva vulkaner nära, se marken ånga och lavan glöda i mörkret. Sulfatbankar lyser upp i fluorescerande gult och allt kan ses från utsiktsplatsen i Kilauea Overlook. Du kan vandra i regnskogar eller snötäckta berg, se exotiska växter, besöka orkidégårdar och är du riktigt äventyrlig tar du dig hela vägen igenom djungeln och upp till en tio meter lång rutschkana, som tar dig ner igen i rasande fart. Waikiki beach och Pearl Harbour är för många ett måste. Förutom Honolulu på ön Oahu, finns staden Lahaina på ön Maui. Är du intresserad av historia är det hit du ska åka. I Hilo, som ligger på ön Hawaii, finns en underbar botanisk trädgård med hundraåriga palmer och vattenfall. Mat, shopping och nattliv finns det gott om i Honolulu. Hawaii är synonymt med paradis.