Allt om vädret i Karibien

Teresen
Medlem sedan 2013, besökt 8 länder

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Trots att Karibiens öar verkar vara rätt lika så skiljer de sig åt lite grann gällande vädret. Vissa är mer utsatta för orkaner delar av året än andra. Här guidar vi dig så att du hamnar rätt.
Publicerad 24 september 2015

Karibien är ett välbesökt resmål under vinterhalvåret och består av mer än 7000 öar, holmar och skär. Resmålen ligger som en kedja mellan Atlanten och Karibiska havet, öster om det centralamerikanska fastlandet. När vi pratar om Karibien som charterresmål så är populära öar Kuba, Jamaica, Dominikanska republiken, Aruba, Curacao, St Martin, St Barth, Guadeloupe, Barbados och Trinidad & Tobago. Vädret kan skilja sig åt lite grann, beroende på var öarna ligger i förhållande till orkanbältet. Här guidar vi dig till vädret i Karibien.

Bäst väder mellan december och april

Karibien har ett tropiskt klimat vilket betyder att öarna håller sköna temperaturer året om, aldrig under 20 grader och som högst 32. Eftersom stränderna är så vackra så är det väl tur att även havet har höga temperaturer, vad sägs om att bada i 27-gradigt vatten? Vi väljer oftast att åka hit under den svenska vintern för då har Karibien sin torra period med mindre risk för regn och orkaner. Bäst väder är det mellan december och april och det är även då som charterresorna går.

Regnperioden är mellan maj och november

Många av de karibiska öarna ligger i orkanbältet, vilket betyder att de har en regnperiod som inträffar när vi i Sverige har sommar. Mellan maj och november regnar det rätt häftigt på natten och förmiddagen, för att sedan spricka upp och bli sol på eftermiddagen. Störst risk för orkaner är det mellan juli och oktober, men det är inte säkert att alla öarna blir drabbade. De östra öarna brukar vara mest utsatta, och hit hör bland annat St Martin, St Barth och Guadeloupe. Även stora och bergiga öar får mer regn, som Dominikanska republiken. Under regnperioden ligger temperaturerna lite högre än under det andra halvåret, så det är fortfarande varmt och skönt i området.

Om du ändå vill åka hit under sommaren

Är du ändå är sugen på att besöka Karibien under den klassiska regnperioden och lågsäsongen ska du rikta blicken åt de resmål som ligger utanför eller under orkanbältet, i södra Karibien. Här är klimatet torrt året om och risken för regn är liten. Hit hör till exempel Aruba, Curacao, Barbados och Trinidad & Tobago. Ett annat bra tips är att åka på kryssning. Skulle det bli orkanvarning på ett av de inplanerade stoppen så styr kryssningsarrangören om rutten till andra resmål. Dessutom får du möjlighet att besöka flera av de härliga resmålen i Karibien.

Medeltemperaturen för Karibien i januari:

- Kuba: 26 grader
- Jamaica: 29 grader
- Dominikanska republiken: 29 grader
- Aruba: 28 grader
- St Martin: 26 grader
- Curacao: 29 grader
- St Barth: 28 grader
- Guadeloupe: 26 grader
- Barbados: 28 grader
- Trinidad & Tobago: 28 grader

Se alla resor och erbjudanden till Karibien:
- Alla charter- och paketresor till Karibien
- Soliga erbjudanden till Karibien
- Kryssningserbjudanden till Karibien


Charterresor till Karibien

Karibien

Nästan varenda ö i Karibien är rena rama paradiset. Det är härlig sol och värme året runt och överallt finns palmkantade sandstränder.

Ibland kallas det här området också för Västindien.

Nästan alla de karibiska öarna är populära resmål tack vare det soliga klimatet, stränderna, dykvattnen, palmerna, maten, regnskogen och den härliga avslappade stämningen.

De mest kända öarna här är ABC-öarna (Aruba, Bonaire, Curaçao), Bahamas, Barbados, Caymanöarna, Jamaica, Saint Martin, Saint Vincent, Tobago och Turks- och Caicosöarna.

Till vissa av öarna finns det säsongsvis direktflyg från Sverige men det normala är att man måste göra flera byten vid större flygplatser.

Under perioden juni–november pågår orkansäsongen då det finns risk att starka stormar drar in från Atlanten.

Mitt bland alla paradisöar hittar du en märklig sevärdhet: helvetet. På ön Grand Cayman finns en naturformation som består av kolsvarta taggiga stenar. Platsen ser ut som om den är hämtad direkt från helvetet och kallas också för Hell. Här finns till och med ett postkontor som stämplar alla vykort med budskapet ”greetings from Hell”.

Karta över Karibien

I väntan på turister
3 / 31
Sitter o spanar lite
7 / 31
Hästparkering
13 / 31
Centrala Havanna - Plaza de la Cathedral
15 / 31
Vy från enda restaurangen
16 / 31
Cayo Blanco, den vita ön.
17 / 31
Havannas coco loco taxi
19 / 31
a Pink ride of Havana
20 / 31
Utsikt över Viñalesdalen.
22 / 31
Stranden i Varadero
23 / 31
Skönt med skugga
25 / 31
Taget från bilen
30 / 31