Publicerad 26 april 2019

En unik skärgård med fantastisk natur

Ålands skärgård ligger i centrum av världens största skärgårdsområde. Finner man sitt lugn i naturen har man kommit helt rätt! Här finns gott om ställen där man får vara för sig själv och bara koppla av till havets brus, måsarna skri och de ljumma sommarvindarna. Det finns även många vackra naturstigar och vandringsleder att upptäcka, vissa där Ålands spännande historia alltid är närvarande och andra med hisnande vyer över skärgården. ”Åh så vackert!” blir lätt ett upprepande mantra då man vandrar längs stigarna. Två mycket omtyckta vandringsleder är Grottstigen i Geta, en 5 km vandring med start vid Soltuna Restaurang & Café samt Prästö vandringsled med mycket intressant historia. Längs Grottstigen passerar man fina klippor för bouldering, så detta är även ett väldigt attraktivt område för klättrare. Se till att packa ner fika i rycksäcken före avfärd, för det finns en massa fina ställen att stanna på och njuta av något gott!

Aktiv semester

Golf, paddling, cykling, fiske, bouldering eller surfing – möjligheterna till en aktiv semester på Åland är många! För den som vill golfa finns två golfklubbar, Ålands Golfklubb och Eckerö Golf. Eckerö Golf ligger endast 5 km från Eckerö Linjens hamn, så hit kan man även åka på en dagsutflykt. Vill man hellre paddla än svinga golfklubban så finns det över 6 700 öar att upptäcka och lika många möjligheter att hitta sitt eget smultronställe att ta i land på. Har man ingen egen kajak finns det flera aktörer som hyr ut såväl singel- som dubbelkajaker. Önskar man fånga sin egen middag är chanserna för napp stora i de fiskrika vattnen.

Att cykelsemestra på Åland är också väldigt populärt bland såväl barnfamiljerna som kompisgängen. Cykelvägarna är många, landskapet är relativt flackt och avstånden är korta. Åland är bara sex mil tvärs över men ändå finns här över 90 mil landsväg som slingrar sig genom mysiga byar, äppelodlingar och skogar vidare ut över havet på de broar och vägbankar som förbinder många av öarna med varandra. Med havet ständigt närvarande är det heller aldrig långt till ett svalkande dopp!

Olika semesterboenden på Åland

Tänk känslan att få inleda dagen med ett morgondopp och sedan avnjuta morgonkaffet med utsikt över havet – det blir inte mycket mera sommar än det! Det finns många stugor att hyra runt om på Åland och de flesta ligger givetvis vid havet.
Utbudet är stort och man kan välja allt från enklare stugor till lyxalternativ. Vill man hellre bo centralt och i händelsernas centrum så kan man boka något av de bekväma hotell som finns i Mariehamn. Det finns också flera charmiga gästhem runt om på den åländska landsbygden, alla med sin speciella karaktär.

Barnens paradis

Att få bada i havet och känna sanden mellan tårna är väl ändå en av de mest givna sommarfavoriterna för barn och på Åland råder det inte brist på fina badplatser! Här finns såväl sandstränder som fina klippbad. I Mariehamn finns flera långgrunda sandstränder att välja mellan, samtliga på gångavstånd från centrum. På ön Lilla Holmen, där man hittar en av stadens stränder, får man även hälsa på ståtliga påfåglar som strövar fritt i sällskap med hönor och kaniner. När man behöver en paus från strandlivet kan man besöka familjeparken Smart Park eller Leklandet i Eckerö, åka på viltsafari eller utforska spännande Kastelholms slott där barnen kan leta efter piratkistor och klä ut sig till prinsessor och riddare. Att utmana varandra i äventyrsgolf på Ångbåtsbryggan i Mariehamn är också mycket populärt. Här kan man gå en runda på antingen 9 eller 18 hål och efteråt äta en bit mat eller svalka sig med en glass. Vinnaren betalar?

Åland är känt för att ha flest soltimmar i hela Norden under maj-augusti, men skulle vädret svika så finns det även många roliga inomhusaktiviteter att roa sig med. Äventyrsbadet Mariebad, Ålands sjöfartsmuseum med segelfartyget Pommern samt VR-upplevelser på Entax i Mariehamn är bara några av alla de aktiviteter som brukar gå hem bland såväl barn som deras föräldrar.

Evenemangens ö

Juli är den månad då det händer mest på Åland och Torggatan i Mariehamn myllrar av glada semesterfirare men evenemangen sträcker sig även utöver denna period. Då äppelträden blommar i slutet av maj firas den spirande våren med Åland Grönskar. En helg då man kan åka runt till öppna gårdar och handla lokalproducerat, klappa gårdens nyfödda lamm och smaka på vårens primörer. I juli kan man besöka Ålands sjödagar, en fem dagars maritim folkfest i Mariehamns mysiga sjökvarter eller Rockoff som är en nio dagars musikfestival där artisterna avlöser varandra och stämningen är på topp. Vill man mingla bland vikingar ska man bege sig ut till Saltvik där en av Nordens största vikingamarknader hålls varje år i slutet av juli. Augusti bjuder på både Katrina Kammarmusik och Pridefestival och i slutet av september då lugnet lagt sig på ön är det dags för Skördefest - ett väldigt populärt evenemang. Här samlas såväl turister som ålänningar, alla går man ur huse för att besöka öppna gårdar runt om på ön, handla lokalproducerat, äta gott och insupa den mysiga stämningen.