8 weekendfavoriter i Europa

Nina
Medlem sedan 2015, besökt 28 länder

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Stränder, kaféliv eller storslagen arkitektur? Europas storstäder har allt du kan önska dig. Från de populära till de lite mer okända - här är våra favoriter just nu.
Publicerad 16 juli 2019

Wroclaw - en färgpalett i västliga Polen

Wroclaw är ett livligt kulturcentrum, och du finner allt från teatrar till festivaler och uteliv här. Wroclaw har tidigare tillhört såväl Polen som Tjeckien, Österrike, Ungern och Tyskland, något som satt många olika spår i staden. Du finner därför mycket spännande och färgglad arkitektur i Wroclaw, bland annat Wrocław Town Hall och husen på marknadsplatsen Rynek i hjärtat av staden. Marknadsplatsen är en populär mötesplats för lokalbefolkningen, där du bland annat kan shoppa och äta på bra restauranger. Varje helg kör vintage-spårvagnen Baba Jaga från Teatralny Square och runt i staden med ett kafé ombord, och passerar då de bästa monumenten i Wroclaw med en guide som berättar lite om dessa. Den gamla delen av staden, muséerna och den fina operan är också värda ett besök. Låt Wroclaw överraska dig.
Resor till Wrocław

Valletta – Maltas rustika pärla

Valletta är en av de mindre huvudstäderna i Europa, men är i gengäld proppfull av kultur och upplevelser. Här finns det gott om saker att titta på. UNESCO beskriver Valletta som en av de mest koncentrerade historiska områdena i världen. Det mest speciella med den här barockstaden är de trånga gränderna med färgglada fönsterluckor och balkonger i starkt grönt och rött i kontrast till de rustika husen. Staden är rik på saker att se och uppleva, du finner allt från stora, vackra kyrkor och palats till fontäner, statyer och smala sidogator fyllda med kaféer och små butiker. Längs Vallettas största gator finner du också internationella märkesbutiker och bra shopping. Malta har mer än 300 soldagar om året, och något av det klaraste vattnet i Medelhavet. Endast en halvtimme med buss från staden finner du Mellieha Bay där du kan ta ett svalkande dopp.
Weekend till Malta

Istanbul - där öst möter väst

Istanbul har blivit korad til Europas mest interessanta stad, då den är full med kultur, vackra moskeer, den traditionella gamla stadsdelen Sultanahmet, samt de mer europeiska stadsdelarna på andra sidan av det Gyllene Hornet. Utforska de underjordiska cisterner som ligger gömda under stadens myllrande gator, åk på utflykt till prinsens öar, gå vilse i den färgstarka labyrinten Grand Bazaar eller sätt foten i Asien för en dag i stadsdelen Üsküdar. Den autentiska känslan av att vara på besök i en helt annan värld är väldigt stark i Istanbul, och du måste ta chansen att smaka på de många rätterna som står på menyn, exempelvis kebab-tallrik och hummus. Här finner du också Istanbuls svar på Paris – en otroligt charmerande trappgata som spelar Edith Piaf, med restauranger med mycket västerländsk mat. Hagia Sofia och Den Blå Moskén är ett måste. När intrycken blir för många, dra dig tillbaks till en lugn bakgata eller park som du finner på många ställen i Istanbul, och njut av en kopp turkiskt te och en god måltid.
]Weekendresor till Istanbul

Amsterdam – kanaler och mysiga kaféer

Fristaden Amsterdam är känt för ett bra nattliv och en fritänkande kultur, men också för sina charmiga kanaler, sin kafé-kultur och vackra kanalhus i alla former och färger. Du finner också många intressanta museer här, bland annat Anne Frank House, Van Gogh-museet, Riksmuseet och fotomuseet FOAM. Hyr en cykel och utforska flera av stadens 165 kanaler, och prova gärna en matkryssning på kvällen. Vondelpark är också en fin plats att ta en picknick med färska baguetter, ost och andra godsaker från de lokala butikerna. Tack vare stadens lilla storlek är det enkelt att ta sig runt tills fots eller med cykel och bara uppleva Amsterdam med sin stora mångfald av människor, spännande butiker och mysiga kaféer och restauranger.
Weekendresor till Amsterdam

Dubrovnik - hitta värmen under lågsäsong

Den historiska hamnstaden ligger bara drygt 3 timmars flygresa från Sverige. Staden karaktäriseras av orangefärgade hustak i härlig kontrast till det azurblå havet. Här kan du utforska stadens spännande historia som också varit inspelningsplats för Game of Thrones. Promenera på den 2 kilometer långa stadsmuren med vacker utsikt över Gamla stan. I den gamla stadsdelen Stari Grad kan du ta linbanan upp till det 405 meter höga berget Srd vilket ger en fantastisk utsikt över Dubrovnik. På våren och hösten ligger dagstemperaturen här på ca 20 sköna grader. Under lågsäsong betyder mindre köande turister, lägre priser och behaglig temperatur för en weekend.
Weekendresor till Dubrovnik

London – full av urbana stadsdelar

London är en storstadsfavorit, främst på grund av sina välkända landmärken som exempelvis Big Ben, det gröna Hyde Park, variationen av shopping och de olika stadsdelarnas karaktär. Det är värt att spana in just det - de urbana stadsdelarna som får engelsmännen att flocka sig på gator och vid lokala pubar. Ta ett besök till Shoreditch, Londons svar på söder i Stockholm, Långgatorna i Göteborg eller Oslos Grünerløkka. Här finner du färgglad grafittikonst, hipsters, vintagebutiker, gatumusik och mycket liv och rörelser. Charmiga Notting Hill – som blev känt efter filmen med samma namn – med sina antika gatumarknader, lokala butiker, mysiga kaféer och små chokladbutiker. Soho är ett känt namn för de flesta, och absolut värt ett besök. De smala gatorna, de myllrande folkmassorna, små boutiquer och frisinnade själar, samt flera West End-shower, gör Soho till ett hett område du bör besöka på din Londonresa.
Weekendresor till London

Budapest – ett arkitektoniskt spamekka

Det är inte konstigt att många kallar Budapest för Östeuropas Paris – du har säkert sett de vackra bilderna på stadens parlament, lejonen på ikoniska Chain Bridge och utsikten från Fishermen's Bastion. Detta är nästan en orsak i sig att besöka staden. En annan är att du kan skämma bort dig själv i Budapest prisvärda spavärld. Med ett mångfald av behandlingar och thermalbad på ett av stadens 123 spa. Några som är upp till 600 år gamla. Lär dig om stadens hemska historia på House of Terror som ligger på stadens huvudgata, många av de gamla invånarna undviker att passera här på grund av starka minnen från kommunist- och nazistregimen i Ungern. Eller åk på utflykt till Szentendre, en idyllisk by cirka 40 minuter med tåg från Budapest centrum. I denna konstnärsby vid Donau-floden finner du gammaldags charm, mysiga hus, gallerier och smala, kullerstenslagda gator. Om du vill ha en annorlunda matupplevelse, ta en tur till Central Market Hall och utforska bodar med lokala specialiteter. Det avgår även arrangerade turer till närbelagda vingårdar utanför Budapest med vinprovning och middagar. Historia, god mat och dryck, arkitektur och kultur är bara början på vad det som väntar dig i den här spännande staden.
Weekendresor till Budapest

Barcelona – storstad och strand i ett

Barcelona har allt - myllrande satdsliv och strand, god mat och kultur, grandios arkitektur och konst. Det är bara att bestämma var du vill börja. Staden är speciellt känd för basilikan Sagrada Família, som enligt plan ska vara färdigbyggd 2026. Det har då tagit 144 år att bygga den. Du kan också se flera av Picassos viktigaste målningar på Picasso-museet, eller besök den stora La Boqueria-marknaden, som är en matmarknad med allt från gethuvuden till färska grönsaker, gårdsägg, torkad frukt, kött och skaldjur. Eller ta en tur genom Park Güell, designad av Gaudi, som är en offentlig park bestående av flera parker och arkitektoniska verk i olika färg och form. För den djurintresserade så har Barcelona också Europas största akvarium. Blir du less på sightseeing kan du ta en tur till någon av stadens många stränder och svalka dig i havet. Och vill du verkligen lära känna den spanska kulturen ska du gå på fotbollsmatch på Camp Nou – FC Barcelonas hemma-arena, som rymmer 100.000 människor och med stämning utan dess like.
Weekendpaket till Barcelona


Billiga flyg till din storstadsweekendErbjudanden - Weekendresor